Mimmi är en fena på nätverk

Mimmi Wägerth är mitt i utbildningen till att bli Diplomerad trädgårdsarkitekt. Vi träffade henne för att prata om något som ligger henne lite extra varmt om hjärtat – nätverkande. Under studietiden har Mimmi varit drivande att skapa ett grönt nätverk tillsammans med andra studenter och yrkesverksamma.

Mimmi Wägerth

Skapade nätverk under workshops och fältvandringar

Jag tycker det har fungerat väldigt bra att skapa nätverk under studietiden, framför allt med andra designers. För vi är fem personer som har ett fantastiskt litet nätverk – med det härliga namnet Blomsterbönorna! Jag och Helena träffades på kursen Ritningsläsning och mätteknik, när det var workshop. Då åkte vi tåg tillsammans och ”samåkte” ner till Ängelholm. Sedan träffade jag Jenny och Nina på Stångby plantskola och efter det var det en växtvandring där vi träffade Pia och sen knöt vi vidare kontakt. Tre av oss är från reklambranschen och hade därmed en gemensam bakgrund, vi fann varann fort. Sen har vi hängt ihop och har en Messenger-grupp där vi har i princip daglig kontakt.

En styrka att kunna bolla idéer med andra

Vi har följt varann och stöttat varann hela tiden, i allt från att starta företag till svåra trädgårdsprojekt där vi behöver råd. Vi har bollat, visat varann saker, gått renderingskurs, varit i England tillsammans på Chelsea Flower Show, och nu ska vi snart till Amsterdam! Vi ses också hemma hos varann och umgås. Vi har verkligen haft nytta av varandra under studietiden och vidare i arbetslivet! Det kanske inte är många som har ett sådant nätverk som vårt, men det är verkligen gult värt! Vi kan också dela med oss av kunder och ge varandra projekt av olika slag. Vi är en tajt liten grupp, som träffades genom Trädgårdsakademin! 

Lyckat nätverkande även på distans

Det är klart att fysiska utbildningsdagar hade inneburit fler möten, men för egen del så har jag ändå lyckats skapa mitt lilla nätverk. Det är lite upp till en själv vad man grabbar tag i, hur man bjuder in andra och så. Klart att det är svårare på små orter eller på landsbygden för att det inte finns lika många designers där, men man kan ändå nätverka med varandra trots att man sitter på distans.

Sedan försöker vi hitta på saker, som utflykter och små resor till olika ställen, eller går på mässor tillsammans. Ett tag var folk ganska aktiva i Trädgårdsakademins diskussionsgrupp på Facebook och då var det många frågor som bollades fram och tillbaka där. Sedan har man träffats på fältvandringarna och Designdagarna och så följer vi varandra på Instagram, skriver något meddelande och sådär. Vissa har man ändå kontakt med trots att man inte ses fysiskt. 

Nätverket Blomsterbönorna på gemensam trädgårdsresa. Foto: Helena Gustafsson. 

Tips för nätverkande inom den gröna näringen

Det finns ju gruppen Trädgårdsbranschen på Facebook. Det är lite blandat där, mer om växter och annat, inte fokuserad på just design. Men det är många yrkesverksamma i den gruppen. Det finns ju också andra grupper, till exempel Trädgårdsakademins diskussionsgrupp. Den är inte så aktiv nu men den var jättebra för några år sedan när jag började plugga och den var mer aktiv. Den kanske kan få nytt liv igen! 

Önskan om att byta bransch ledde till trädgårdsdesign  

Jag har jobbat som grafisk formgivare i reklambranschen hela mitt vuxna liv tills jag ville byta bransch helt enkelt. Jag är en skapande människa och har alltid älskat trädgård och har även gjort ritningar på mina egna trädgårdar sedan 20 år tillbaks, utan att veta att det fanns ett yrke som hette trädgårdsdesigner. Så jag har handritade skisser på lager, hur jag ville ha gångar, murar och så vidare. Jag är en aktiv människa som gärna vill göra saker, förändra och skapa. Har alltid gillat ritningar oavsett vad det varit. Husarkitekt var en annan dröm jag hade, att få rita villor. Men sedan kände jag att jag ville hitta något som var riktigt roligt och inspirerande, och när jag hittade Trädgårdsakademin och Diplomerad trädgårdsarkitekt så kände jag bara, ”men det här – det står Mimmi på den här utbildningen”! Det var perfekt för mig att det var på distans, det passade mitt liv i övrigt och när jag väl började plugga så kände jag att allting kändes så himla bra! 

Skapar digitala trädgårdsritningar i SketchUp

Först funderade jag på att bli trädgårdsmästare men det är ett rätt så tungt arbete. Och jag gillar att sitta framför min dator och skapa! SketchUp tycker jag är ett fantastiskt verktyg för att kunna visualisera trädgårdsidéer. Att skapa saker, det är min grej helt enkelt! Från att göra reklamkampanjer som sitter uppe i två veckor, till att skapa trädgårdar med vackra material som kan hålla i hur många år som helst, det känns kul. Jag har tänkt många gånger, varför började jag inte med detta tidigare? Jag hade ingen aning om att det här med yrket trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt fanns. 

Gott om projekt redan från start

I början tänkte jag att det kanske inte finns så mycket jobb, så jag gjorde lite reklamuppdrag samtidigt, men jag fick in trädgårdsprojekt väldigt fort. Sedan var det anläggare och före detta kollegor som rekommenderade mig och det blev det ringar på vattnet. Jag skapade en hemsida och Instagram så folk kunde hitta mig. Nu har jag så mycket jobb så jag knappt hinner med, och jag är inte ens klar med utbildningen än.

I början var det svårt att veta hur lång tid projekten tar att göra, jag var lite tidsoptimist och sa ja till för mycket. Men i år känns det mycket lugnare och att jag vågar säga nej, eller skjuter vissa projekt på framtiden. Jag känner också efter om projektet verkar roligt, annars får de gärna kontakta någon annan. 

Skarpa designuppdrag redan under studietiden 

I början kändes det lite läskigt att ta uppdrag när jag inte var klar med utbildningen. Jag sa till kunderna att jag inte jobbat så länge så dom var med på det hela. Men med goda samarbeten med duktiga, proffsiga anläggare som har helentreprenad så har det känts tryggt och bra. Jag har kunnat fråga dem om en massa saker, till exempel om tekniska saker kring murar och liknande. Att ha en bra kommunikation med anläggarna har hjälpt oerhört mycket. Jag har också bett dem att ge mig kritik, jag vill veta vad som är bra och dåligt med mina ritningar. Jag har även velat se andras ritningar för att kunna utvecklas.

Och sedan har jag Blomsterbönorna – vi bollar ju om allt! Men nu för tiden är det något mindre bollande om kunskap och mer socialt, jag har fått vänner för livet. Det nätverket har varit och är oerhört mycket värt. Det kan ju vara att man kört fast i SketchUp eller vad som helst, att man då kan skicka en skärmdump och snabbt få svar har varit toppen.  

Mimmi åker gärna till besöksträdgårdar för att inspireras. Foto: Helena Gustafsson.

Utbildningens fysiska träffar gav resultat i nätverkandet

Det är under alla fysiska träffar när man får möta varandra, alltså under fältvandringar och mätdagar, det är dessa tillfällen som har lett till att kontakter har knutits. Flera fysiska kursdagar hade jag gärna sett! Sedan kan man ju anordna fysiska temadagar eller liknande. Någon kursdeltagare tipsade på  Facebook om ett möte på Stångby plantskola. Det var en enskild person som bokat men det slutade med att vi var ungefär 14 personer från Trädgårdsakademin där! Det kan vara bra att skapa små evenemang, som man kan gå på om man vill.

Jag har även ringt spontant till olika trädgårdsföretag som gjort projekt jag uppskattat och det har sen lett till samarbete. Det är ju lite upp till en själv att ta initiativ. Nyligen när jag var på en trädgårdsgrej så hittade jag någon som var relativt ny i branschen och hon hade tusen frågor och vill veta hur jag jobbar. För det tar ju en stund innan man hittar sitt eget sätt att jobba. På samma sätt har vi i Blomsterbönorna kollat hur varandras offerter ser ut, jämfört vad vi tar för arvode och liknande. Vi lär oss mycket av varandra! 

Visioner inför framtiden 

Jag tycker ju att så som jag har det nu, att jag ritar mina trädgårdar, är där jag vill vara. Jag gillar att komma hem till människor och höra deras drömmar och visioner och hur jag sedan kan lösa det på olika sätt. Jag tycker det här är så himla roligt! Men jag tänker hela tiden att jag måste vara mer effektiv och försöka lägga lite mindre tid på att vara petnoga. Jag vill så gärna att allt ska vara korrekt och det tar tid. Egentligen tänker jag att jag kommer att göra samma sak då som nu, men kanske lite färre projekt. Om 10 år är det inte så långt till pensionen, men jag tänker att jag kan fortsätta rita trädgårdar lite till efter det. Mitt mål är att fortsätta utvecklas och bli bättre helt enkelt. Det viktiga är att jag fortfarande tycker det är kul och inte tar på mig för många projekt och stressar i onödan. Men jag tycker jag kommit en bra bit på väg där också. 

Råd till den som saknar sitt gröna nätverk 

Man ska tänka på vilken inriktning inom trädgård som passar en själv, baserat på vad man är bra på. Om man inte har någon slags formkänsla eller skapande ådra men älskar trädgård i stort, då kanske det är bättre att jobba mer med växter istället. Men om man verkligen brinner för design och komposition och har den sidan inom sig, så kör på! Jag hittade vad jag verkligen ville göra, det som kändes helt rätt för mig.

Prata med andra under växtvandringar och skapa nätverk! Det måste man skapa själv, om man inte jobbat i branschen sedan innan. Vissa människor lirar man bättre med än andra, och de man gillar kan man skapa nätverk med, som kan ge en oerhört mycket. 

Text: Matilda Hallgren

Foto: Mimmi Wägerth och Helena Gustafsson