Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Anette på Boäng sätter potager på trädgårdskartan

Anette på Boäng sätter potager på trädgårdskartan

Anette Nilsson har varit tongivande för nya trenden att odla potager, en särskild typ av köksträdgård där man kombinerar grönsaker och blommor. I hennes trädgård i Boäng på den skånska slätten tar hon emot odlingsintresserade besökare. I Trädgårdsakademins nya kurs Odla en blomstrande köksträdgård delar hon med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Ordet potage är franska och beskriver en köksträdgård som är dekorativ, oftast med inslag av blommor.

Lök mellan salladsraderna

Vi bodde i ett hus med en ganska liten tomt och på framsidan hade vi anlagt en prydnadsträdgård. Då var det bara norrsidan kvar med bara en liten yta med tillräckligt med sol, som skulle kunna fungera som grönsaksland. Sedan började jag läsa på hur jag skulle kunna kombinera grönsaker med annat för att få plats med lite mer. Jag läste generellt massor om grönsaker och odling under den här tiden och sen när jag planterat lök mellan salladsraderna så upptäckte jag plötsligt hur snyggt det blev. Det blev ingången till att jag började läsa mer om potager. Sedan när vi flyttade ner till nuvarande hus så fanns det mer plats att utveckla det hela.

Lena Israelsson skrev boken Kål och krasse och var även här och fotade – och på den vägen är det. Ren utrymmesbrist var det från början. Man blir tvungen att vara påhittig då, helt enkelt!

”Att få fler att odla är det viktiga!” säger Anette Nilsson på Boäng.

Få fler att odla

Jag tycker att det är jätteroligt att inspirera andra till att odla! Sedan om de odlar potager eller något annat, det lägger jag ingen värdering i. Att få fler att odla är det viktiga!

Sedan var det kul att potagerboken kom när den kom. Den har funnits i tanken länge och när förlaget Polaris nappade så fick vi en lång planeringstid på omkring tre år, innan boken gavs ut. Under tiden kom snittblomstrenden och jag tänker att boken kom ut i helt rätt tid. Först började alla odla grönsaker, sen odlade många snittblommor – och sen blev det potager. Så jag är nöjd med hur allting blev.

Potatis växer mitt bland tagetes, rudbeckor och solrosor. Här visar Anette en särskilt odlingsvärd sort för Trädgårdsakademins Robert, Inger och Lydia.

Rita in köksträdgården på framsidan

Min dröm är ju att när man köper sitt hus och kanske anlitar en trädgårdsarkitekt så är det en köksträdgård man gör på framsidan, inte en gräsmatta, pool, rosenträdgård och så vidare. Om köksträdgården finns på framsidan, väl synlig för alla, då vill man ha mycket blommor där. Sedan är det roligare om det finns blommor med i designen för grönsakerna är ganska lika från år till år, men om man varierar med färgtema som jag gör, så har man en helt ny köksträdgård varje år! Det blir en helt ny upplevelse. Sedan kan man också få lite utlopp för trender och sådant man spanat på, som man tycker är kul. Exempelvis om man vill göra en helt aprikos köksträdgård.

Köksträdgårdar i offentliga parker

Förutom villaträdgårdar med köksträdgård som paradnummer så önskar jag också att fler offentliga parker och trädgårdar hade köksträdgårdar. Att få ut odlingsinspirationen i den kommunala parken ännu mer och även på andra platser. Slottsträdgården i Malmö är föregångare på det sättet och även Katrinetorp. Men det är inte så många som känner till Katrinetorp. Det är inte ställen som man bara snubblar över. Det vore kul om det fanns köksträdgårdar på fler offentliga besöksmål som är mer tillgängliga och om fler vågade lite mer vad gäller grönsaker och blommor i offentliga rum, även om en del av skörden kanske försvinner.

Varje år byter köksträdgården skepnad på Boäng. 2022 blev den brandgul. Tagetes och Rudbeckia omger grusgångarna.

Petunia och salladslök, potatis och solrosor 

Mina personliga kombinationer av blommor och grönsaker är låg petunia och hög salladslök. Lägre solrosor och potatis tillsammans är också jättebra, för att solrosen är stadig nog för att överleva potatisblasten som annars knäcker mer skira växter. Högväxande bönor på störar tillsammans med blomman för dagen eller luktärter är ju alltid fint. Kål och rosenskära, det är en riktig klassiker vid det här laget. Även morötter och lejongap, att samodla något halvlågt och skirt, som kontrasterar mot de högre blommorna blir väldigt vackert.

Anettes trädgård på Boäng

I Anettes trädgård finns varierande miljöer att upptäcka. Allt från köksträdgård, växthus och woodland med äldre barrväxter och ovanligare lignoser, till vackra hårda material som keramiska plattor på uteplatsen. Här finns mer information om den fina besöksträdgården på Boäng » 

Text & bild: Matilda Hallgren