Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Violsippa – en marktäckande skönhet i blått

Violsippa – en marktäckande skönhet i blått

Vilken lycka det är att göra nya upptäckter! Under en majpromenad i botaniska trädgården i Göteborg råkade jag på den lilla skönheten violsippa, Anemone obtusiloba ’Pradesh’. En liten marktäckande perenn som jag aldrig tidigare hört talas om. Det blev kärlek vid första ögonkastet och jag kunde nästan inte slita mig från de vitpudrade blå blommorna som svävade på tunna stjälkar ovanför det friskt gröna bladverket.

Efter lite letande fick jag veta att sorten ’Padresh’ har sitt ursprung i bergstrakterna i norra Indien. Här i Sverige sägs den vara härdig upp till Mellansverige. Blomningen är som rikligast i början av säsongen och återkommer sedan i omgångar under hela sommaren. Blommorna är först vita och övergår under några dagar gradvis i blått.

Violsippan blir cirka 15 cm hög och vill ha fuktighetshållande jord i sol till halvskugga. När jag väl får tag på en planta (verkar inte vara helt lätt) tror jag att den kommer att få en plats framför rododendronbuskaget i min trädgård.

Anemos – betyder vind och syftar på att de ljumma vårvindarna öppnar blomman.

Obtusi – betyder trubbig och syftar troligen på att bladens form.

Loba – betyder flikig och syftar förmodligen på att det flikiga bladverket.

Violsippan tillhör familjen Ranuculaceae – ranukelväxter. Exempel på andra arter som ingår i denna familj är smörblomma Ranunculus acris, jackmanklematis Clematis jackmanii, äkta stormhatt Aconitum nepellus och alpakleja Aquilegia alpina. Familjen ranunkelväxter anses allmänt omfatta växter med primitiva karaktärer och som en av de först utvecklade blomväxterna under äldre krita, det vill säga mycket tidigare än mer avancerade växtgrupper som gräs.

Text och bild av Anette Åkerström

Källor:
https://garymcdermott.co.uk/plant/alpine-plants/pradesh/
https://www.odlargladjen.se/violsippa-anemone-obtusiloba-big-blue
https://skud.slu.se/nav/taxa/6230110
Växternas namn av Jens Corneliuson
Växternas släktskap – generologi för trädgårdsälskare av Dr Ross Bayton och Simon Maughan

Vill du lära dig mer trädgårdsväxter? Anmäl dig till våra kurser i växtkännedom. Läs mer här »