Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Trädgårdsakademins stipendium – vinnaren utsedd

Trädgårdsakademins stipendium – vinnaren utsedd

Trädgårdsakademins stipendiat har fyra egna trädgårdar och brinner för design och trädgårdshistoria. Vad passar då bättre än att vinna kursen Villaträdgårdens historia?

Passion för design

På det stora lantbruket i Västergötland har Lillemor idag tre hektar trädgård eller snarare trädgårdar att arbeta med. När de flyttade in fanns inget kvar av vad som en gång varit och Lillemor fick börja om från början med att designa och anlägga. Idag ser det helt annorlunda ut; på baksidan av huset finns en stor prunkande engelsk trädgård som via ett par trappsteg tar dig ned till köksträdgården med potager till brädden fyllda med blommor och grönsaker. Därifrån leds man vidare ned till äppellunden som även innehåller päron, plommon och körsbär.

På framsidan av huset finns en franskinspirerad trädgård och på gång är två trädgårdar till, en med japanskt tema och en barrträdgård.

Under somrarna har Lillemor och hennes familj sedan flera år öppen trädgård som brukar lockar många besökare. Även vid den årliga julmarknaden och Konstnatten passar besökarna på att vandra runt i trädgårdarna.

Stipendium till Villaträdgårdens historia

Förutom det brinnande intresset för design ligger trädgårdshistoria Lillemor varmt om hjärtat. Hon berättar om de många gamla prästgårdarna runt omkring där man kan hitta spår av gamla tiders trädgårdar. Passande nog är kursen Villaträdgårdens historia stipendievinsten. I kursen ingår även den fina boken Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke.

Trädgårdsintresset får blomma ut

Lillemor har alltid haft ett stort trädgårdsintresse, men länge fanns inte utrymme att förverkliga drömmen om att få utbilda sig inom trädgård, vardagslivet tog upp all tid. När det äntligen fanns möjlighet gick hon först en trädgårdsdesigutbildning på folkhögskola men insåg snabbt att hon fortfarande kunde för lite om växter. Hon bestämde sig då för att läsa Trädgårdsakademins kurser i växtkunskap – Grundkurs i växtkännedom, Prydnadsträd buskar & barr och Perenner & sommarblommor för att få mer kunskap om bland annat jordmån och ståndort vilket ger en mer hållbar trädgård över tid. Nu kan hon redan från början plantera rätt växter på rätt plats.

Roligast är att designa

Lillemor är snart halvvägs i utbildningen till Diplomerad trädgårdsarkitekt. Hon har valt att läsa utbildningen med enstaka kurser och styr då helt själv i vilken takt hon vill läsa. Hon har startat upp sitt företag Stjernflocka Design så smått och där ligger några uppdrag och väntar på att dras igång. Dem ska hon ta tag i så snart hon kan slita sig från sina egna fyra trädgårdar!

Läser du till Diplomerad trädgårdsarkitekt via enstaka kurser? Läs mer här om hur även du kan ha möjlighet att vinna stipendium för fortsatta studier.

Text: Desirée Olsson

Bild: Lillemor Magnusson