Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Anna kombinerar arbete med studier

Anna kombinerar arbete med studier

Svedberga Plantskola har sitt säte i Allerum strax norr om Helsingborg, där arbetar Anna Winnett med försäljning och växtrådgivning. Samtidigt läser hon till Diplomerad trädgårdsarkitekt hos Trädgårdsakademin.

Svedberga Plantskola erbjuder tillsammans med thujor.se ett stort utbud av växter av alla de slag. Försäljningen sker främst via nätet, men i Allerum finns även en butik att besöka. Där arbetar Anna med försäljning och rådgivning både mot privatpersoner och yrkesverksamma och trivs otroligt bra. Svedberga Plantskola erbjuder även designlösningar och Annas senaste uppdrag var hos en bostadsrättsförening i Stockholm.

Oavsett vilka arbetsuppgifter det rör så har hon enormt stor nytta av utbildningen hos Trädgårdsakademin berättar hon ”Jag har kommit halvvägs i utbildningen till Diplomerad trädgårdsarkitekt och har haft användning av allt jag har lärt mig.” Bland annat när företag lägger beställningar – alla begrepp, hur plantor fungerar, spårbarhet, växtpass osv. Det är ett helt annat språk som yrkesverksam än privatperson. Även i designuppdragen har hon stor användning av utbildningen, det ger kött på benen och en större trygghet som hon inte haft annars.

Storsäljare under hösten

På frågan om vad som går bäst under hösten blir svaret häckar, träd och buskar. Storsäljare är thujor, speciellt Brabant går som smör just nu. Många entreprenader och yrkesverksamma köper träd så som skogslind och björk. Också så klart tulpanlökar, löksäsongen är i full gång. Och skulle de mot förmodan inte ha något hemma så ordnar de en beställning.

Annas egna favoriter är perenner, hemma har hon ca 150 olika sorter. Nyligen har hon även fått upp ögonen för prydnadsträd, det senaste inköpet var ett flerstammigt glanskörsbär. Har man en arbetsplats med ett stort växtsortiment är det bara att gå ut och inspireras i plantskolan.

Från Facility management till Diplomerad trädgårdsarkitekt

Från början var tanken att Anna skulle göra karriär inom facility management men trädgårdsintresset tog fart för ungefär sex är sedan när hon flyttade till en 170 år gammal gård med en trädgård på 2500 kvm som mest bestod av stora risiga syrenbuskar. Hennes första tanke var att anlita en trädgårdsarkitekt, men ju mer hon läste om växter desto mer spännande tyckte hon det var och hon bestämde sig för att ta tag i det själv.

Sedan har det bara gått ”utför” i den mening att hon fallit för trädgårdsdesign så mycket att hon vill jobba med det och bli diplomerad trädgårdsarkitekt. Det var ett stort steg att byta karriär, men är glad att hon gjorde det och har aldrig trivts så bra som när hon får studera och arbeta med trädgård.

Kombinerar arbete med studier

Anna har valt att kombinera arbetet på Svedberga Plantskola med att läsa till Diplomerad trädgårdsarkitekt via enstaka kurser. Nu är hon ungefär halvvägs i utbildningen och kommer att ta en avstickare till kursen SketchUp, som ligger utanför utbildningen, för att kunna rita digitalt medan hon läser resterande kurser.

Arbetet med egna trädgården

Sakta men säkert har den egna trädgården gått från att vara helt igenvuxen till att börja ta form. Flera rabattplanteringar har skapats med spännande färgkombinationer och ovanliga lökar. Kronan på verket är paradrabatten på 200 kvm! Till trädgården hör även en köksträdgård i upphöjda bäddar.

Näst på tur står att bygga ett egendesignat staket runt tomten. Designplanerna tar aldrig och slut och då är det bra att det finns stora ytor att arbeta på, att ha en gedigen utbildning i bagaget och en arbetsplats att inspireras av!

Är du nyfiken på utbildningen till Diplomerad trädgårdsarkitekt men inte vill hoppa på hela utbildningen på en gång? Då kan du börja med kursen Trädgårdsdesign Primo. Sedan kan du välja att läsa utbildningen via enstaka kurser som Anna gör. Andra alternativ är att köpa hela utbildningen eller dela upp den i två delar.

Text: Desirée Olsson

Bild: Anna Winnett