Ett första steg till ett yrke som trädgårdsarkitekt

Drömmer du också om en ny karriär och om ett liv i det gröna? Vill du kunna skapa formstarka trädgårdsrum och hur de kan inredas med väl valda växter och material, som kommer att hålla stilen i många år framöver? I kursen Trädgårdsdesign Primo tar du ditt första steg till ett yrke som trädgårdsarkitekt.

Vägen till att jobba professionellt med trädgårdsdesign kan te sig lite olika. Det finns längre utbildningar på universitet och det finns kortare kurser eller workshops som kanske ger en första inblick, men inte alla de verktyg du behöver för att starta en karriär riktigt ännu. 

Att börja med en grundkurs i ämnet trädgårdsdesign kan vara en god idé. Se till att kursen inte bara innehåller det estetiska, utan också det funktionella och praktiska. Det är nämligen många ingredienser som ingår i de där gröna rummen. Kanske verkar det enkelt. Men vad händer om vinden ligger på hårt och dina storbladiga växter blåser sönder, eller att den tänkta vintergröna häcken plötsligt blir kal? Om jorden var mer lerig än du räknat med och de nya spännande perennerna försvinner redan efter första vintern? Om pergolans eller rosenbågarnas konstruktion inte håller för de klätterväxter du valt? 

Varje trädgård utgörs av minst en ståndort, där vissa växter trivs bättre än andra. För att lyckas med trädgårdens gestaltning, både på kort och lång sikt,  behöver man ha koll på växtplatsens förutsättningar såsom ljustillgång, vindrörelser, pH-värden och vilka jordar som erbjuder olika grad av vatten- och näringstillgång. 

När det kommer till de hårdgjorda ytorna i trädgården, som gångar eller uteplatser, behövs lämpliga material som passar till huset och trädgårdens stil. Hur bör man tänka i mötet mellan äldre byggnationer och moderna material? Vilka material hör till vilka stilar? Finns det material som håller länge och andra som kanske åldras allt för tidigt och inte så vackert? 

Sedan tillkommer kundens önskemål, behov och förväntningar. Vilka funktioner behöver finnas i trädgården och hur ska de bäst placeras? Allt i relation till den estetiska inramningen du valt för din design. Olika stilar kan kräva olika typer av formspråk. Att trädgårdens golv, väggar och tak samspelar och skapar en harmonisk och rumslig upplevelse. Att grundformen är tilltalande och meningsfull för trädgårdens olika avdelningar och för rörelsemönstren däremellan. 

Trädgårdsarkitekten kan behöva testa sina idéer i modeller, ritningar och skisser. När blir det för öppet, eller allt för slutet? Hur känns den cirkulära formen mot det kantiga? Det statiska formspråket mot det flödande organiska? Finns det tillräckligt många strukturväxter som håller formen och grönskan året runt? Har balansen mellan hårda ytor och mjuk växtlighet hamnat rätt? 

Den kreativa ritprocessen kräver sina egna utmaningar, men också många belöningar. Nu börjar den slutliga trädgårdsidén träda fram. Vilken ritteknik passar bäst för att förmedla trädgårdens stil och uttryck , det koncept jag valt? Med riktigt imponerande ritningar, vyer och 3D-modeller kan man sälja in vilken design som helst. Men håller den när designen skärskådas i detaljerna? 

Det är ofta här man ser skillnaden mellan de som utbildat sig kort och övergripande, eller lite mer gediget, med fördjupad förståelse för alla de ingredienser som krävs för att bli en duktig trädgårdsarkitekt. 

Trädgårdsdesign Primo lär dig alla grunder du behöver för att kunna ta dina första steg mot ett yrke som trädgårdsarkitekt. Efter kursen kan du välja att läsa vidare, i din egen takt och efter dina personliga förutsättningar. Dina lärare är välutbildade och har gedigen erfarenhet inom den bransch som snart också kan bli din. 

Här kan du läsa mer om Trädgårdsdesign Primo.

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar!

Matilda Hallgren,

Lärare vid Trädgårdsakademin