Webbinar: Hur designar man en miljövänlig(are) trädgård?

Med framtidens klimatförändringar kommer vi med stor sannolikhet att kunna räkna med ett allt extremare klimat, med snabba kast mellan hetta, torka och kraftiga skyfall. Det kommer att ställa allt högre krav på hur vi bygger upp våra hus och designar trädgårdar. Vi människor påverkar jorden med vårt sätt att leva och allas trädgårdar ÄR viktiga resurser för att hantera klimatförändringarna framöver.

Tyvärr finns inget facit idag och vi är i en period där vi alla behöver aktivt ta reda på mer och ställa de obekväma frågorna till aktörer på marknaden. För det handlar inte bara om att välja naturliga material utan även att hålla koll på hela kedjan.

Nina Thelberg Eklund jobbar som trädgårdsarkitekt och arbetar främst med privatpersoner i det egna företaget Älska Trädgård på Ingarö i södra Stockholm. Hon har alltid haft ett brinnande intresse för just miljöfrågor och är en aktiv medlem i Hållbara trädgårdsföretag. Hon har även medverkat på bland annat Nordiska Trädgårdars ‘Trädgårdsmorgon’ där hon tipsat om klimatsmarta trädgårdar och hur man ska tänka kring bevattning. I rollen som trädgårdsarkitekt letar hon ständigt efter mer information kring mängden energi som krävs för att producera material, odla växter, transport samt hur mycket och vilken typ av underhåll trädgården kräver, då det har stor betydelse för klimatavtrycket. Hennes motto är: Är det någonstans man kan förändra världen till det bättre, så är det just i trädgården. En trädgård är inte stor, men många trädgårdar tillsammans blir en hel grön värld. Med lite eftertanke och kunskap kan trädgården vara vägen till något bättre.