”Jag läste hela kursen till Trädgårdsarkitekt på heltid. Det blev enklare så. Man tappade inte fokus så lätt. Under tiden så startade jag mitt företag AO Garden Design AB. Att starta ett företag med allt vad det innebär tar också en hel del tid. Men till slut var både jag och företaget klara att ta emot kunder. Jag jobbar med både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Jag har också ett nätverk av samarbetspartner, som anläggare, stensättare, växtleverantörer osv. Det är viktigt för att kunna göra ett professionellt jobb”
I ett av Borås härliga villakvarter hittar vi Agneta Olofsson i sin trädgård. Hon är i färd med att försöka övertala sin man att ta bort en del fruktträd.
-Vi behöver plats för att odla grönsaker och snittblommor, säger Agneta med en finurlig blinkning.
Vi förstår vad hon menar. Det är gott om fruktträd av alla de slag.
-Man hinner inte äta upp all frukt så därför kommer ett odlingsområde att göra mycket mer nytta, fortsätter Agneta.
Maken ser lite fundersam ut. Gissningsvis så tänker han på allt arbete som en trädsanering för med sig.
Vi går vidare i den härliga trädgården som egentligen är två helt olika miljöer. Sett från gatan är det en traditionell sekelskiftesträdgård med fruktträd, rabatter, gångar och allt som hör till. Baksidan däremot är en mer stram och avskalad miljö med japansk prägel. Huset, som är från första halvan av 1900-talet, har kompletterats med en ultramodern tillbyggnad i industriell stil. Utbyggnaden har en huskropp som går upp i nock, ca 9 meter med stora glaspartier. På golvet inomhus är det samma stenbeläggning som på marken utanför glasväggen, vilket knyter ihop inne- och utemiljön utöver det vanliga. Det är som om man befann sig i ett eget naturrum där en frodig bambuhäck och grönskande träd och buskage ger insynsskydd mot angränsande tomter. En örtagård inramad av buxbom med planteringar i betonglådor och ett porlande vatten finns också med i bilden. Med andra ord en miljö helt i samklang med byggnaden.
Agneta berättar att hon tycker att belysning är viktigt för att skapa en stämningsfull och vacker utemiljö.
-Med LED-teknik kan man ljussätta en hel trädgård utan att slösa med energi. Ljussättning är viktigt både för att ta sig fram tryggt och säkert och för att skapa fina blickfång oavsett om man befinner sig ute i trädgården eller inomhus. Jag gillar verkligen de möjligheter som ljussättning av utemiljön kan ge och försöker föra detta vidare till mina kunder, säger Agneta med entusiasm.
-Dina kunder ja, säger vi lite frågande. Nu får du berätta hur din vardag ser ut.
Agneta börjar berätta om sin tid vid Trädgårdsakademin.
-Jag läste hela kursen till Trädgårdsarkitekt på heltid. Det blev enklare så. Man tappade inte fokus så lätt. Under tiden så startade jag mitt företag AO Garden Design AB. Att starta ett företag med allt vad det innebär tar också en hel del tid. Men till slut var både jag och företaget klara att ta emot kunder. Jag jobbar med både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Jag har också ett nätverk av samarbetspartner, som anläggare, stensättare, växtleverantörer osv. Det är viktigt för att kunna göra ett professionellt jobb.
-Går affärerna bra, kan man leva på det? undrar vi förstås.
-Jodå, svarar Agneta, men jag tror att man bör räkna med att det tar ungefär tre år att etablera sig och få verksamheten att gå runt. Självklart underlättar det om man har någon att dela kostnaderna med innan man har kommit helt på fötter i den nystartade verksamheten.
-Har du märkt av något förändrat beteende, några nya influenser, trender och liknande hos dina kunder? frågar vi vidare.
-Jag tycker att man har blivit mer miljömedveten och till exempel börjat tänka på att stimulera djurlivet även i villaträdgårdar. Det är ont om pollinatörer, insekterna behöver lite hjälp på traven, svarar Agneta.
På vår fråga om referensprojekt så svarar Agneta att det är självklart är viktigt att ha referensprojekt och framförallt att få nöjda kunder som är den bästa marknadsföring man kan få. Det som kan vara lite frustrerande när man är nystartad som trädgårdsarkitekt är att det kan ta ett tag innan man kan visa bilder från referensprojekt eftersom ledtiden från trädgårdsritning till färdig trädgård ofta är ganska lång.
-Trädgårdsarbete och trädgårdsplanering rent privat har det inte varit någon brist på som nystartad trädgårdsarkitekt, fortsätter Agneta. Vi har ett fritidshus i Varberg, den trädgården blev lite av en experimenttäppa under utbildningen. Det är både kul och lärorikt att ha två trädgårdar med olika växtförutsättningar att experimentera i. I Varberg är det zon 1 och här i Borås har vi ju zon 4-5.
-Våra två äldsta döttrar har också trädgårdar där både jag och min man har hjälpt till en del. Döttrarnas hus och trädgårdar har helt olika karaktär där den ena är en nybyggd villa i ett bostadsområde och den andra ett sekelskiftestorp på landet. Det ska bli kul att se hur deras trädgårdar växer fram, säger Agneta. Vid sekelskiftestorpet har det planterats stockrosor och mormorsväxter som förstärker torparmiljön. Det finns också ett stort lekområde med sandlåda i form av en båt, en kiosk, gung- och klätterställning och balansbana, allt på en markbeläggning av träflis. Mycket barnvänligt och fint. Det blir också en mysig grillplats, odlingsområden, frukt och bärodling med mera.
Som motpart har den andra dottern en modern trädgård med stilrent uttryck. Här ger växtvalet en trädgård som är fin året runt och fyller olika funktioner till exempel vind- och insynsskydd. Buxbom, murgröna och krypen ger fin grönska oavsett årstid. Lökväxter, olvon, rosor, stäppsalvia, lavendel, vipphortensia, blodfläder, höstsilverax med flera ger blomning från tidig vår till sen höst. En större buskplantering bidrar till mindre insyn och skapar rumskänsla vid husets entré. Aronia, engelmannsvin och sandkörsbär ger sprakande höstfärger. En spaljé med klätterväxter ramar in altandäcket och ger insynsskydd från grannen.
-Du är ju egentligen sjukgymnast i botten, säger vi. Varför bytte du inriktning så här på ”gamla dar”? undrar vi nyfiket.
-Jag var sugen på att prova något nytt. Livet går så fort och när barnen är stora så har man sin chans att satsa på sig själv, svarar Agneta eftertänksamt.
-Både jag och min man gillar också att röra på oss och har mer tid för det nu än när barnen var små. Det känns lite som en investering för framtiden. Vi har bland annat gjort Klassikern. Du vet Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen. Sedan har vi sprungit ett maratonlopp i Bordeaux. Det går mellan 60 av Bordeauxs vingårdar, vi är också vinintresserade och med i Munskänkarna så det passade oss väldigt bra, ler hon glatt.
Vi tackar för pratstunden och förstår att Agneta har gjort alldeles rätt som satsat på en ny tillvaro vid femtio års ålder. I vårt stilla sinne tänker vi på det där med maraton. Visst skulle man kanske prova på det, om man fick ta en rejäl paus på varje vingård. Frågan är om det blir godkänt att man stapplar i mål några dagar senare…
Besök gärna Agnetas hemsida www.aogardendesign.se