Bytte kontorsjobbet mot förvaltning av gröna utemiljöer

Tanja Forsström ville göra något nytt, hon drömde om att få jobba med våra gröna utemiljöer och sökte därför utbildningen Arbetsledare grönyteförvaltning. I sin nya yrkesroll kan hon kombinera sina tidigare erfarenheter inom juridik och ledarskap med sitt stora intresse för växter

Efter att ha jobbat flera år på olika kontor hos bland andra Kronofogden och på inkassobolag längtade Tanja Forsström efter något nytt. Hon hade börjat intressera sig för växter och utemiljö. Samtidigt hade hon mycket erfarenhet av att arbeta med juridik och ledarskap vilket hon ville fortsätta med i kombination med att jobba med utemiljön. Hon visse inte riktigt vilka tjänster och utbildningar som fanns med den profilen så hon började söka på yrkeshögskolan.se och fann utbildningen Arbetsledare grönyteförvaltning på Trädgårdsakademin.

FAKTA: Utbildningen Arbetsledare Grönyteförvaltning är en yrkeshögskoleutbildning som går helt på distans under 1,5 år varav en tredjedel ute på en arbetsplats. Du möter dina lärare och studiekamrater dagligen via nätet samt på en fysisk träff per termin. Avgiftsfri utbildning med CSN-stöd/lån. Läs mer om utbildningen här: www.trga.se/utbildning/arbetsledare.

– Jag hittade utbildningen direkt och det kändes helt rätt. Det var det jag ville göra! I utbildningen ingår en hel del juridik men samtidigt förvaltning och förbättring av utemiljön, säger hon. Utbildningen är heltid på distans under tre terminer och Tanja Forsström tog sin examen i januari i år. Hon kom in på utbildningen genom fri prövning eftersom hon inte arbetat med trädgård eller liknande tidigare. Skolan bedömde att hon skulle klara utbildningen ändå eftersom hon hade annan relevant bakgrund.

– För mig blev växtlära den tuffaste delkursen eftersom jag inte läst eller jobbat med det tidigare. Där hade många andra i klassen ett försprång men sen kom mina ämnen juridik, ekonomi och arbetsmiljö, berättar hon.
Just arbetsmiljö tyckte Tanja Forsström var det allra roligaste att läsa under utbildningen.

– Jag ser det också som min huvudsakliga uppgift gentemot mina 15 medarbetare att ser till att de har en bra arbetsmiljö. De ska ha rätt förutsättningar och redskap för att kunna göra ett bra arbete i utemiljön. Om de trivs gör vi ett bra resultat, säger hon.

Eftersom hon inte hade egen erfarenhet av det arbete som hennes medarbetare gör till vardags ute i parker och trädgårdar kan hon se saker med nya ögon. På så sätt har hon kunnat utveckla verksamheten och finna nya lösningar. Jobbet som arbetsledare innebär många administrativa arbetsuppgifter som kompletterar de som jobbar utomhus genom att planera och utveckla arbetet.

Idag jobbar Tanja Forsström på Botkyrka kommun. Där hon också gjorde all sin praktik. Hon fick olika jobberbjudanden redan efter första terminen eftersom det finns ett så stort behov av arbetsledare. Hon tackade nej men när tjänsten som arbetsledare inom gata/park-drift utlystes vid Botkyrka kommun sökte hon den för att hon trivdes så bra.

– Jag fick jobbet efter sommaren så jag både jobbade och pluggade under den sista terminen. Studierna är heltid så det var tufft men jag ville inte missa chansen till att arbeta inom en kommunal verksamhet där också andra hänsyn tas än de rent ekonomiska. Exempelvis erbjuds kommunens ungdomar sommarjobb, andra medborgare som står långt ifrån arbetsmarknaden erbjuds arbetsträning eller ges möjlighet att delta i andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom ramen för gata/park-driften, säger hon.