Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Kristina Lindström – från en grundkurs i design till trädgårdsföretagare och utställare på Nordiska trädgårdar

Intervju med Kristina Lindström – från en grundkurs i design till trädgårdsföretagare och utställare på Nordiska trädgårdar

”Allt började med att jag fick kursen Trädgårdsdesign Primo i födelsedagspresent av min man för två år sedan. Den gav mig verkligen en bra grund i design och även i ritteknik som jag kände mig osäker på. Jag lärde mig jättemycket i den kursen men jag kände också att jag behöver mer växtkunskap och att riktigt få förkovra mig i det. Nu känner jag också att jag vill bli diplomerad, så att jag kan titulera mig som trädgårdsarkitekt. Det kommer kännas bra och jag tror också att det blir en trygghet för kunderna”.

Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar har precis passerat och där hittade vi Kristina Lindström med företaget Kikongo AB som ställde ut med en egendesignad balkong.

Vill du berätta lite om din bakgrund och vad som fick dig att plugga vidare hos Trädgårdsakademin?

– Jag är förskollärare i grunden och jobbar fortfarande som förskolechef 50% och sedan driver jag mitt företag resten av tiden. Det är det som varit så fantastiskt med Trädgårdsakademin, att det går att kombinera studier och arbete och att allt är via nätet har varit suveränt.

Du har ju läst Primo innan, men nu vill du gå vidare till att bli diplomerad trädgårdsarkitekt?

– Ja! Allt började med att jag fick kursen Trädgårdsdesign Primo i födelsedagspresent av min man för två år sedan. Den gav mig verkligen en bra grund i design och även i ritteknik som jag kände mig osäker på. Jag lärde mig jättemycket i den kursen men jag kände också att jag behöver mer växtkunskap och att riktigt få förkovra mig i det. Nu känner jag också att jag vill bli diplomerad, så att jag kan titulera mig som trädgårdsarkitekt. Det kommer kännas bra och jag tror också att det blir en trygghet för kunderna.

Kristina fortsätter:

– Men jag tar faktiskt redan en del uppdrag och jag har fått flera distansuppdrag via Instagram! Bara man har tät kontakt med kunden via telefon och mail och har många bra bilder att utgå ifrån så går det faktiskt jättebra att jobba så tycker jag. Det har varit väldigt spännande och kunderna har varit nöjda.

Vad var det som motiverade dig att ställa ut på Nordiska trädgårdar?

– Dels var det att få erfarenheten men också att få möjligheten att träffa trädgårdsfolk och knyta kontakter från hela Sverige. Det är också ett fantastisk tillfälle att få presentera sitt företag. Det kändes som världens chans att få visa vad jag gör. Det var faktiskt på Facebook som jag såg att mässan sökte efter deltagare, att man kunde anmäla sig för att få ställa ut, antingen en idéträdgård eller en balkong. Och då anmälde jag mig för att få göra en balkong. Som jag förstår det så var det första gången som Nordiska trädgårdar sökte via sociala medier, förut har utställare blivit tillfrågade så det var kul att denna möjlighet fanns. Vi var tolv stycken som byggde balkonger och alla hade en mycket hög nivå detta år, de var alla jättefina så det var mycket jämnt mellan juryns och publikens röster.

Vad hade du för idé till din balkong?

– Jag ville att balkongen skulle spegla mig och mitt företag. Min bakgrund är att jag vuxit upp i Kongo och jag driver en verksamhet där människor i Kongo syr upp tygprodukter som jag säljer, så jag ville visa det också i min balkong. Det blev nordisk stil blandat med afrikanskt, med mycket färg. Jag gillar verkligen färg!

Och hur gick det, vann du något pris?

– Nej, jag vann tyvärr inget pris men det kändes inte heller som huvudgrejen. Det var att få sitta och planera, att formge ett bra förslag. Precis som när man designar en trädgård egentligen.

Kristina fortsätter att engagerat prata om hur det var att ställa ut på Nordiska trädgårdar:

– Egentligen är tidpunkten lite av en utmaning. Det är så tidigt på säsongen och man kan knappt använda några perenner eller senblommande växter, så det blir mycket lökväxter och julrosor och sådant. Och det ser man ju i många av idéträdgårdarna och balkongerna, att det återkommer. Så det var en utmaning att tänka till och göra något bra med tanke på tidpunkten. Jag hade lite olivträd och murgröna på min balkong och sedan minipåskliljan ’Tête à Tête’ och penséer för färg.

Gav det mersmak att ställa ut?

– Ja, det var väldigt kul att göra en balkong och jag har som mål att även göra en idéträdgård framöver. Det finns ju också många andra mässor och tillställningar, som Malmö garden show till exempel. Men nu vill jag lägga krut på utbildningen och att jobba några år, sedan får vi se!

Tack så mycket Kristina! Det är verkligen kul att se att man kan göra så mycket redan efter Primo och att kursen kan öppna många dörrar. Varmt lycka till i framtiden!

Läs mer om kursen Trädgårdsdesign Primo här »