Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Kristina Axelsson – från civilekonom till ett nytt grönt liv

Intervju med Kristina Axelsson – från civilekonom till ett nytt grönt liv

”Jag jobbade först en del år i telecombranschen och i grunden är jag civilekonom. Men jag beslutade mig för att det var dags att förnya mig och utvecklas inom ett annat område. Och då låg det gröna nära till hands. Jag valde att studera några trädgårdskurser på distans hos Trädgårdsakademin och det har jag aldrig ångrat! Jag är otroligt nöjd med kurserna och jag har fått kunskaper, metoder och verktyg som jag tidigare saknat.“

Vi möter Kristina Axelsson en solig dag på hennes svenska hemadress. Det är inte så enkelt att stämma träff, då hon är på resande fot en stor del av tiden. Kristina och hennes man driver Franska Vinkompaniet och i egenskap av vinimportörer så tillbringar de en stor del av sin tid i Frankrike. Vi slår oss ner på en söt pinnsoffa i hennes pietetsfullt renoverade punschveranda och blir förstås bjudna på ett litet glas vin från en av hennes bästa leverantörer.

Vi ber Kristina berätta om livet som hon och hennes man delar mellan Sverige och Frankrike.

— Vi har etablerat oss i en liten by i södra delen av landet där vi säljer franska kvalitetsviner till privatpersoner och även ombesörjer direktleveranser till Sverige. Vinprovningar och andra arrangemang ingår också i vår verksamhet. Här umgås vi också med vår lilla ”halvtidshund” Ella.

Kristina berättar med inlevelse om resorna runt till olika vinregioner, om hur de besöker vinmakare och provar deras viner. På så sätt får de en inblick i en vinmakares vardag som inte alltid är ”la vie en rose”.

Vi frågar om Kristina inte själv blir sugen på att prova på just vinodling?

— Nej svarar hon med ett skratt, här i Frankrike får jag utlopp för min lilla skaparlust på andra sätt. Här är en så underbar miljö att odla i. Här finns också så många härliga trädgårdar att inspireras av. Jag provar mig fram och lär mig massor om medelhavsväxter. Citrus, bougainvillea, fikon, agave, lavendel, palmer, hibiskus, nerium, olivträd och väldoftande örter ingår i mitt ”sortiment”. Min trädgård är full av rosmarin, salvia och andra härligheter. Jag håller på med att göra en vertikal vägg med succulenter som en stor tavla. Jag behöver täcka en tråkig terrassvägg och jag hoppas att mitt experiment ska slå väl ut.

Men hur började ditt trädgårdsintresse? frågar vi intresserat. Vi vill ju veta….

—  Å det ligger i blodet, svarar Kristina. Min far Georg drev en liten handelsträdgård i Skåne med det välklingande namnet Fritorp. Där var det alltid massor att göra och vi barn fick hjälpa till med alla upptänkliga sysslor, vilket var mycket lärorikt. Jag inledde min gröna karriär med att sälja jordgubbar från en cykelkärra vid landsvägen. Därefter blev det marknadsplats på Mårtens Torget i Lund där gårdens finaste produkter och blommor fick god avsättning.

Kristina fortsätter:

—  Jag jobbade först en del år i telecombranschen och i grunden är jag civilekonom. Men jag beslutade mig för att det var dags att förnya mig och utvecklas inom ett annat område. Och då låg det gröna nära till hands. Jag valde att studera några trädgårdskurser på distans hos Trädgårdsakademin och det har jag aldrig ångrat! Jag är otroligt nöjd med kurserna och jag har fått kunskaper, metoder och verktyg som jag tidigare saknat.

Men varför blev det till slut Frankrike och inte till exempel Spanien som blev er bas för vinintresset? undrar vi.

—  Vi hade köpt en semesterlägenhet några år tidigare, svarar Kristina med ett leende och vi var båda frankofiler med stort intresse för vin. Visst var det många utmaningar och en hel del byråkrati, en främmande kultur och inte minst det franska språket, men det gick till slut och det har vi inte ångrat än så länge.

Men nu måste du berätta om den här fina verandan som vi sitter i, hävdar vi bestämt.

Kristina får något nostalgiskt i blicken och börjar berätta:

— Det här huset är från 1909 och när vi köpte det så var det ganska nedgånget, i synnerhet trädgården som var övergiven och vildvuxen. Det blev en hel sommar som bara gick åt till att rensa bort allt ogräs, innan vi kunde få en överblick vad som fanns i vegetationen. Men det gav resultat. Det gamla huset och den fina punschverandan fick en ståndsmässig inramning. Miljön bestod av pioner, riddarsporrar, malvor, blåklockor, stockrosor och en mängd väldoftande växter såsom doftschersmin, syréner och klätterrosor. Vackra slingrande grusgångar inramade det hela.  En stor fruktträdgård att botanisera i fanns också i trädgården och nu i efterhand är jag väldigt glad att vi gick så varsamt fram med renoveringen av både hus och trädgård. Vi fann många skatter i det fördolda som vi bevarat till eftervärlden.

Hur ser du på din framtid? undrar vi stillsamt.

Kristina ser lite drömmande ut när hon svarar:
— Kombinationen av Frankrike, vin, resor och trädgård passar mig utmärkt. Jag är glad att några av mina intressen nu kan kombineras. Inte trodde jag att jag en dag skulle resa runt hos småskaliga franska vinmakare och vandra på vinfälten och ha en experimentträdgård i södern – livet kan verkligen ta många vändningar… Äventyret fortsätter, eller har det bara börjat??

Ja det undrar vi också. Men visst är det litet synd att hunden Ella aldrig får sniffa runt under den svenska punschverandan och känna doften av möss och sorkar…

Läs gärna mer om deras företag på www.franskavinkompaniet.com