Nicole Wilsons bidrag till tävlingen Årets trädgårdsarkitekt 2023 utstrålar inspiration från funktionalismens Ulla Molin, med formstarka, organiska planteringar som är lika vackra vinter som sommar. En estetisk trädgård utan gräsmatta, med mjuka gröna former och välplanerade markmaterial i varma toner, skapar ett trädgårdsrum att avnjuta både ute och inifrån huset.
Nicole berättar om hur trädgården tog form.
– Innan jag började rita träffade jag förstås kunden och pratade med dem om deras behov och önskemål. Då visade det sig att de hade en stor allmänning strax utanför trädgården och de sa att de inte behövde någon gräsmatta. Vilket gjorde mig väldigt glad och tankarna fördes genast till Ulla Molins formstarka och gräsmattebefriade trädgård i Höganäs, som jag då nyligen hade besökt. Det finns ju många andra inspirerande formgivare, särskilt om man tittar internationellt, som inte heller använder sig av gräsmatta i sin design. Det är verkligen en svensk grej, att man så gärna vill ha gräsmatta!
Hur gick det till när trädgården fick sin stil – hur såg processen ut? Nicole berättar vidare.
– Konceptet för trädgården landade i att låta Ulla Molins gräsmattebefriade trädgårdar möta en arkitektritad modernism med formstarka och arkitektoniska element. Modernt och rakt möter mjukt och organiskt.
– Jag funderade mycket på hur jag skulle hitta en stil till trädgården som kändes ny och modern men ändå passade till 60-talshuset. Den tidstypiska praktiska stilen kändes inte alls aktuellt för den här trädgården och särskilt inte för den här kunden. De var väldigt intresserade av design och form och jobbar med inredning själva. Deras kärlek för estetik och att saker och ting bara kan få finnas där för att det är vackert blev vägledande. Det här trädgårdsrummet blev inte bara skapat baserat på funktioner utan även på vad som är vackert att titta på, både inifrån och utifrån.
Den lilla ytan utmanar och inspirerar
– Jag fick också fundera på hur man skapar en spännande trädgård på en mindre radhustomt. De flesta andra grannarna har en liten fyrkantig gräsmatta. Nu när denna organiska trädgård har tagit form så är det många som nyfiket kikar in i trädgården.
Vi pratar lite mer om konceptet och hur de små detaljerna kan göra stor skillnad i hur stil och känsla upplevs i en trädgård.
– Det är kul när det får bli konceptuellt. I den här trädgården är det raka linjer som möter det mjuka. Hur får man balans i det? Arkitekturen är väldigt rak och det skulle lätt kunnat bli en rak formgivning i trädgården också, men det kändes viktigt att mjuka till det med både organiska former och även varma toner, särskilt när det kommer till markmaterialen. Att de fick en harmonisk färgskala, ton i ton, mellan marktegel i varm gråbeige och en kvartsitkross som låg nära i ton med markteglet. Dessutom ligger teglet med den skurna sidan upp, inte den släta sidan. De extra groparna i ytan ger ett mjukare intryck överlag, medan släta ytan skulle ge en mer modern eller stilren känsla.
Små detaljer kan göra skillnad i det stora
– Det kan vara svårt för gemene man att förstå varför något känns modernt, klassiskt, mjukt, hårt och så vidare, men det är ofta de små skillnaderna i materialval som gör det. Just nu skriver jag en bok om trädgårdsdesign. Framför allt hur man fångar en känsla i trädgården, med fokus på andra element än bara växter. Jag skriver bland annat om olika material och färger och hur dessa påverkar känslan. Det finns redan så många böcker om växter, så det kändes som att detta behövdes som komplement. Boken kommer att heta ”I huvudet på en trädgårdsdesigner” och ges ut på Natur och kultur i mars 2024.
Vi frågar Nicole om det är något särskilt som hon vill lyfta när det kommer till trädgårdsdesign.
– Jag tycker det är intressant att reflektera över hur man kan hitta en ny stil för ett hus som redan har en förbestämd stil, till exempel praktiskt 60-tal. Även det här med att skapa trädgårdsrum kring något estetiskt, inte bara funktioner, som det lätt blir. Slutligen tycker jag att det här med vintervärdet kan höjas ännu mer.
Vintervärdet förtjänar ett extra fokus
Vi pratar en stund om spännande växter som skapar extra fint värde på vintern, som kanske skulle kunna användas mycket mer. Till exempel rynkolvon, hur ofta ser man den som nyplanterad?
– Ja och även buskmurgröna, den tycker jag är ett spännande alternativ att använda som städsegrön buske. Men den finns inte alltid att beställa och ibland blir man begränsad i designprocessen av tillgången. Plantskolan säger att jag gärna får snöa in på något annat! skrattar Nicole.
Nicole Wilsons bidrag till tävlingen Årets trädgårdsarkitekt 2023 gav henne andrapriset. Nicole driver New Generation Gardens med säte i Stockholm.
Text: Matilda Hallgren.
Foto: Nicole Wilson, om inget annat anges.