Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Maria inspireras av kundmötet

Maria inspireras av kundmötet

Maria Forssell tilldelades andrapris i Årets trädgårdsarkitekt 2023, för en trädgård där modernt och klassiskt möts till en hemtrevlig och personlig oas som matchar det arkitektritade huset. Maria vurmar lite extra för kundmötet. Det är där allting börjar. Hur det går under kundmötet är också förutsättningen för att kunna leverera ett riktigt bra designförslag. Här berättar Maria om hur hon tänker kring kundmötet som en avgörande del av designprocessen. 

Det finns många saker jag intresserar mig för i vår bransch och som känns viktigt i mitt jobb, som miljö och klimat där jag känner ett allt större ansvar och att jag också tänker allt mer på det i ritandet. Men det jag verkligen brinner för i mitt jobb, förutom hela biten med det härliga skapandet, som ju är grunden i arbetet, är faktiskt kundmötet! Jag gillar att alla kundmöten blir så olika. Alla kunder har olika förutsättningar och då blir ju mitt jobb väldigt varierande på ett fint sätt, trots att det är lite samma sak man alltid gör. Målet i slutändan är ju att skapa ett designförslag som kunden blir nöjd med. 

Det arkitektritade huset fick en trädgård där modernt och klassiskt mixas.

Att ge kunden glädje och meningsfullhet 

Jag tycker att det ger en otrolig kick att få ge kunden en känsla av meningsfullhet, att kunna frambringa all den här glädjen och trivseln, ja allt positivt, som trädgården kan bidra med. Det är ju den nöjda kunden som är slutmålet och för att kunna nå dit, att de blir så där glada vilket också ger mig glädje och energi, så är det otroligt viktigt att lägga tid på kundmötet. Jag brukar säga att jag vill försöka ”krypa under skinnet” på dem, att verkligen kunna lyssna in. Om jag inte fått till det riktigt i den processen är det svårt att nå målet. Allt hänger ihop, första möte och slutligt resultat. 

Allt startar med möte hemma hos kunden 

Jag brukar starta designprocessen med ett första möte hemma hos kunden. Då får jag chans att titta runt lite grann, vilken stil de har hemma säger också en del om vilka de är. Kunden brukar bjuda på kaffe och så sitter vi och pratar för att få lite skön stämning. Jag brukar inte ha ett färdigt formulär som de får kryssa i, utan jag tar mötet som en diskussion med många frågor. Det blir lite som en intervju. 

Kunderna kan vara väldigt olika, vissa är talföra och känner sig helt bekväma med att prata om trädgård. I sådana situationer lyssnar jag förstår in vad de uttrycker. Sedan är det vissa som kanske aldrig haft trädgård och som känner sig lite vilsna. Då får jag använda andra verktyg för att kunna prata med dem, att försöka få fram vad de skulle njuta av eller uppskatta. 

Blommande rosor och utekök. Här blir det sinnligt och njutbart att vara.

Ett möte leder ofta till flera 

Jag brukar lägga en timme hemma hos kunden under det första mötet. Jag måste ha tillräckligt med information för att kunna skriva en offert på arbetet, men samtidigt vill jag inte stanna för länge. För jag åker ändå tillbaka sedan, om det blir ett ok på offerten. Under det andra mötet är det kanske inte så mycket prat med kunden, utan mer att känna in platsen, att fotografera och ta mått. Skulle jag behöva mer information från kunden så ringer eller mailar vi. Jag ber dem även maila bilder på sådant som de gillar – exempel på stil, lösningar, känsla…

Offerter med beskrivningar om kundönskemålen

När det gäller offerten brukar jag sammanställa det vi pratat om under första mötet, så att båda parter är överens om det som sades och önskades. Det blir lite mer beskrivande text i mina offerter än vad som kanske är vanligt och jag lägger gärna lite extra tid på det. Jag tycker att de flesta offerter leder till vidare samarbete, så det känns som en bra investering att lägga den tiden. 

Jag tycker också det är viktigt att ha med allt detta som står i offerten som ett basdokument som hänger med längs hela projekttiden. Det handlar ju inte bara om vilken typ av ritningar som ska levereras och liknande, utan också att man är överens om vad de faktiskt önskade sig. 

Växt- och materialval närmast huset.

Kundönskemål balanseras med konstnärlig frihet 

Jag lyssnar in kunden noga men brukar säga att jag kanske är lite busig ändå i designandet och inte följer önskemålen helt. Jag upplever att mina kunder uppskattar att jag tar mig vissa friheter på idéstadiet. Jag tycker det är kul att kunna överraska, att det är något som sticker ut lite grann. Kunderna brukar säga att ”det är därför vi anlitar dig”! 

Jag tar hellre ut svängarna lite för mycket inför första presentationen av illustrationsritningen, för därifrån är det lätt att sedan justera, plocka ifrån och så vidare. Visar jag inga idéer som bubblar upp, så kan de ju heller inte ta ställning. Så jag brukar säga ”var inte rädda för de nya idéerna, det är en chans att tycka till”. Och det ger också en chans för att andra idéer kommer upp hos kunden. Många känner sig lite hemmablinda och då kan de nya idéerna göra att de kommer vidare i sin egen process om vad de vill ha. 

Kreativa idéer inom vissa ramar 

Jag känner alltid av ramarna först och det tycker jag man känner rätt så enkelt på kunden, hur mycket jag kan eller får sväva ut i en viss situation. Så att jag inte överraskar för mycket, om det är ganska fasta ramar som är utgångsläget. Jag brukar känna av och fråga mig själv; ”Var finns ramen och var går och gränsen? Hur mycket bör jag sväva ut här”? Det är en viktig sak att stämma av med kunden och det gör jag redan på det första mötet. 

Ett härligt spabad inkilat vid den grönskande uteplatsen.

Just detta härliga par hade träffats på äldre dagar och ville skapa något tillsammans. Båda personers farfar hade varit fiskare, så de hade detta gemensamt. De gillade också det havsnära läget och pratade varmt om det, så det var saker jag kunde fånga upp redan under första mötet. En annan grej som kom upp var barnbarnen, som kom ett efter ett från respektive håll. Och båda älskade de gamla äppelträden som fanns i trädgården. Där fick jag idén att skapa en överraskning som passade just dem, genom att göra en barnbarns-uteplats under ett av äppelträden. Då fick jag även tillfälle att lyfta fram trädet, med extra belysning och färgglada möbler.

En uteplats för barnbarnen.

Ett sjömärke i rabatten kopplar till familjen

Sedan gjorde jag också en havsrabatt, med tanke på kundens kärlek för havet. Växterna i havsrabatten planterades för att symbolisera havets vågor. Det vita är när vågorna bryts, det blåa skapar ett böljande hav. Dessutom älskade kunden bin och fjärilar så det var givet med mycket salvia, anisisop, lavendel och bolltistel, bland annat. Jag föreslog också att sätta ett sjömärke i rabatten. Märket symboliserar deras farföräldrar, något som bara de vet om och den idén uppskattades mycket. Det kändes fint att få lyssna in vad som var viktigt för dem, vad som gav dem glädje. Jag ville fokusera på det. Dessutom att få in alla funktioner som de önskade sig, på ett estetiskt och tilltalande sätt. Att hjälpa kunden att få en enhetlig och harmonisk lösning för dessa funktioner känns givande. 

Ett sjömärke i rabatten kopplar till ägarparets släktingar.

Kontakt med kunder efteråt 

Vissa kunder hör av sig efter ett projekt är avslutat. En del personer klickar det ju extra bra med och då kanske man hörs lite oftare. Just detta kundpar skickade bilder med barnbarnen när de var vid sin särskilda uteplats. En del kunden sms-ar bara ett ”Vi njuter” och det känns ju lika fint! 

Vissa kunder åker jag tillbaka och fotograferar hos. Just nu ska jag faktiskt tillbaks till en kund för det var ett viktigt träd som gick av i senaste stormen. Då ska vi tänka ut ett nytt träd tillsammans. Ibland när jag hör av mig till äldre kunder för uppföljning kan det leda till nya projekt eller hjälp med justeringar.

Trädgården i höstskrud. Formstark och fortsatt grönskande.

Samarbete med trädgårdsmästare ger mycket 

Sedan har jag nyligen börjat samarbeta med ett par trädgårdsmästare. Vi brukar plantera växter tillsammans. Jag tycker att det blir extra trevligt att plantera med dem, jämfört med en del anläggare, för vi är lite lika i synsättet och kan förenas i intresset för växterna. Jag ser vårt samarbete som ett sätt att ha roligare när vi jobbar, att det blir lite win-win. Jag är ju ändå inte ute så mycket i det praktiska, jag ritar mest. Trädgårdsmästarna är ute dagligen, så vi kan ge varann en massa kunskap och tips under resans gång. De kan får lite designtänk från mig och jag får praktiska tips från dem, som till exempel att ta till lite extra i planteringsavstånd för vissa arter.

Vi gör också små studiedagar tillsammans, då jag hör av mig till kunder och frågar om vi får komma tillbaks och titta på det vi planterade. Då kan vi se hur saker har tagit sig. Att följa upp är viktigt, i och med att jag inte jobbar ute i det gröna hela tiden. Så att det inte bara blir en skrivbordsprodukt. Nu ska vi precis åka till en trädgård i Hjärup tillsammans och då passar vi förstås på att åka till Alnarp också! Det är ju ett fint sätt att ha roligt i arbetet, att kunna förena både nytta och nöje! 

Text: Matilda Hallgren

Foto: Maria Forssell

Maria Forssell driver PARADIS trädgårdsdesign med säte i Helsingborg. Hon tilldelades andrapris i Årets trädgårdsarkitekt 2023. 

Att vara med under prisutdelningen kändes verkligen fint. Det blev en jättefin dag, både soligt, trevligt och bra arrangerat. En dag som man verkligen tar med sig. Dessutom var det ett fantastiskt tillfälle att få träffa kollegor i branschen!