Odla utan trädgård – Louise Dahl är trädgårdsingenjör och ekologisk kock

”Hur går man då till väga om det kliar i de gröna fingrarna och man vill odla trots att man bor i staden och inte har en egen täppa? Det finns dels kolonilotter eller stadsträdgårdar att bli medlem i, sen finns ju även den egna balkongen (om man har turen att ha en sådan!), innergården eller köksfönstret. Det första steget är att hitta en plats att odla på och en förutsättning för att kunna odla är att det måste finnas ljus, vatten och ren jord. “

Allt fler människor bor i städer världen över och i västvärlden har en ny stadsodlingstrend spridit sig under de senaste tio åren. Urban odling är inte bara ett trevligt inslag i stadsbilden utan även en angelägenhet på många håll i världen, detta gäller i första hand utvecklingsländer där det är ett sätt för många att säkra sin tillgång till mat. I Sverige bor de flesta invånare i en stad eller tätort och de svenskar som inte har en egen trädgård är främst de som bor i lägenhet. Stadsodlingen sker på tak, i parker, på innergårdar och försummade platser – mitt mellan hus och bilar. Vissa odlar för att de vill ha mer grönska i stadsrummet, för att skapa grannsämja, umgås med likasinnade eller för att slippa gå till affären för att få färska grönsaker eller för att skapa attraktivare bostadsområden. Oavsett vilket motivet är så går det alltså att anpassa odlingen till den verklighet som man lever och verkar i, vilket för många är en verklighet utan trädgård. Vinsterna med att odla själv är många, förutom att egenodlade grönsaker smakar bäst och tillfredsställelsen i att skörda är stor, så är det även billigare än att gå till affären, man slipper åksjuka grönsaker som rest jorden runt, det är roligt att göra tillsammans och man lär sig mycket längs vägen.

Hur går man då till väga om det kliar i de gröna fingrarna och man vill odla trots att man bor i staden och inte har en egen täppa?

Det finns dels kolonilotter  eller stadsträdgårdar att bli medlem i, sen finns ju även den egna balkongen (om man har turen att ha en sådan!), innergården eller köksfönstret. Det första steget är att hitta en plats att odla på och en förutsättning för att kunna odla är att det måste finnas ljus, vatten och ren jord. Hur mycket ljus din odling får är direkt kopplat till hur bra det kommer att växa. Det gäller därför att välja rätt växt till rätt plats. På en plats i nord/ost-läge är ljustimmarna ganska få. På en sådan plats får man välja växter som trivs i halvskugga.

Växter som passar till en plats i halvskugga, dvs med mindre än 7 timmar solljus per dag.

  • sallat
  • spenat
  • mangold
  • svarta vinbär
  • rabarber
  • grönkål (tål även minusgrader)
  • mizunakål (tål även minusgrader) ruccola

Sedan har vi de solälskande växterna som passar bra på en plats med fler än 7 timmar solljus per dag. De här passar utmärkt på en balkong eller innergård i syd/väst-läge.

  • kryddörter (basilika, timjan, salvia, rosmarin, citronverbena m.fl.)
  • tomater
  • jordgubbar
  • chili
  • blommor (gärna ätbara tex. tagetes, gurkört, ringblomma och blomsterkrasse)
  • zucchini, pumpa och squash

Vad ska man då odla i? Man behöver inte köpa dyra odlingslådor eller exklusiva självvattnande krukor för att komma igång. Det går alldeles utmärkt att använda det som man redan har eller återvinna gamla burkar, hinkar, Ikea-påsar eller varför inte en gammal byrå att ha potatisen i? Se bara till att det odlingskärl som används har god dränering och inte släpper ifrån sig oönskade ämnen som Bisfenol vilket kan finnas i en del gamla konserv-burkar. När man odlar i ett begränsat utrymme så behövs mer av både näring och vatten. Därför är det bra om man väljer en jord med högt näringsinnehåll och som dessutom är anpassad för krukodling. Är den dessutom KRAV-märkt så är det extra bra!

Även fast jorden är näringsrik så behöver extra näring tillsättas under hela växtsäsongen. Det är därför bra att gödselvattna varannan vecka under hela odlingssäsongen. Vill du inte köpa färdig näringslösning så gör du busenkelt din egen. Lägg ner nässlor i en hink med vatten, låt stå i en vecka och rör om då och då. När blandningen börjar lukta en aning oangenämt så är det färdigt. Sila av nässlorna och använd vattnet som är kvar för att vattna med.

Men, är det nu så att man står där utan vare sig balkong, innergård, eller stadsträdgård att bli medlem i så måste man ju kunna odla ändå! Då är lösningen att tänka smått och yteffektivt och odla skott och groddar. Det kräver ingen större yta utan det går alldeles utmärkt att använda en fönsterbräda eller diskbänk.

Några exempel på lättodlade groddar:

  • alfaalfa
  • bockhornsklöver
  • senap
  • broccoli
  • rättika
  • kikärter
  • linser
  • vitlök
  • rödbeta
  • rödkål
  • ruccola

Några exempel på lättodlade skott:

  • solrosfrö (oskalade)
  • bockhornsklöver (oskalade)
  • gula ärter
  • kryddörter i miniformat s.k microgreens

För att odla groddar behövs groddfrön, en burk, ett tunt tyg och ett gummiband. Blötlägg de frön du vill grodda i ca 8 timmar. Skölj sedan och låt dem rinna av. Vill du göra groddar, lägg de sköljda fröna i en burk och sätt fast tyget som lock med hjälp av gummibandet. Det är viktigt att de blivande groddarna får luft! Skölj sedan 2 gånger om dagen tills de är klara efter 5 dagar. Vill man istället odla skott, plantera de blötlagda fröna i lite jord. Vattna och vänta, efter ca 10 dagar är skotten redo att skördas.

Även värmeälskande kryddörter som basilika, timjan, oregano och rosmarin trivs ypperligt i ett soligt fönster, så länge man inte glömmer att vattna! Nyp även av toppbladen så stimuleras plantan till att förgrena sig och undvik att den går upp i blom, då blir smaken träig och besk.

Om man är en riktigt sparsam typ så kan man samla in fröer under odlingssäsongen, torka dessa och använda till nästkommande säsong. Har du dessutom grönsaker i kylen som ser ut att ha börjat leva ett eget liv, det kan till exempel vara chili, vitlök eller ingefära som har börjat skjuta skott, släng inte utan plantera det istället! Ingefära är dock inte en växt som trivs utomhus på våra breddgrader men den kan bli ett fint inslag i fönstret som dessutom luktar gott vid minsta beröring. Vitlök och chili går alldeles utmärkt att odla och om chili-skörden blir stor, antingen kan man torka frukterna eller helt enkelt bara lägga in dem i frysen. På så vis har man alltid tillgång till färsk chili, bara att ta fram efter behov!

Låt fantasin flöda och sätt igång med din odling, oavsett om den sker på taket, balkongen, innergården eller köksfönstret så hoppas jag att du blir rikligt belönad med god skörd och nya lärdomar. Lycka till!

Av Louise Dahl

”Jag är sedan 2008 utbildad trädgårdsingenjör från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. Under min utbildning väcktes min fascination för vertikala planteringar och det kom att bli min huvudsyssla under ett par år. Jag har arbetat på många ställen i världen med att planera och anlägga växtväggar och nu är jag tillbaka på marken igen och arbetar bland annat här på Trädgårdsakademin. Utöver trädgård är mat det bästa jag vet och jag har förutom min utbildning till trädgårdsingenjör också en examen som ekologisk kock. I mina designprojekt väljer jag helst trädgårdar med ätbara inslag.”  Louise Dahl, trädgårdsingenjör och ekologisk kock.