Odla i pallkrage med Eva Robild

”Pallkragarna blir både hållbarare och snyggare om de målas. Falu rödfärg och falu svart är klassiskt och snyggt, men det går också att fånga upp en befintlig färg, till exempel husgrundens eller fönsterbågarnas nyans. Metalljärnen i hörnen kan målas i samma nyans, eller i en avvikande färg. Insidan behandlas lämpligen med vattenbaserad träolja.“

Pallkragen är det nya kökslandet – enkelt, snabbt och lättskött. Den som vill börja odla grönsaker vill gärna göra det i några pallkragar, just för att det är så smidigt och praktiskt, inte minst när det finns barn eller hund i familjen.

Placering och sammanhang spelar roll

För att pallkragarna ska passa in i trädgården och inte se ut som överblivet skräp från byggvaruhuset behöver de sättas in i ett sammanhang.  En del av köksträdgården kan ramas in av bärbuskar och pallkragarna kan placeras fyra, sex eller åtta tillsammans i en stor kvadrat eller rektangel. Gångarna bör vara tillräckligt breda för en skottkärra, för skötselns skull.

Pimpa pallkragen

Pallkragarna blir både hållbarare och snyggare om de målas. Falu rödfärg och falu svart är klassiskt och snyggt, men det går också att fånga upp en befintlig färg, till exempel husgrundens eller fönsterbågarnas nyans. Metalljärnen i hörnen kan målas i samma nyans, eller i en avvikande färg. Insidan behandlas lämpligen med vattenbaserad träolja.

Tips för enklare skötsel

Att placera två pallkragar ovanpå varandra gör odlingen lättare att sköta och det spelar mindre roll hur jorden undertill är beskaffad, men det kräver något mer bevattning. Genom att satsa på en bra jord, helst med mycket kompost inblandad, får du ett bra mikroliv vilket minskar behovet av vattning och gödsling. Om pallkragarna placeras direkt på gräsmattan är det viktigt att avståndet anpassas efter gräsklipparen. Mest praktiskt blir det att ha stenlagda gångar emellan, alternativt markduk med täckbark eller singel ovanpå.

Av Eva Robild

Lästips: Böcker av Eva Robild »