Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Våra praktikfall

Våra praktikfall

Att arbeta med trädgård är för många drömmen om ett grönare och skönare liv. Genom våra utbildningar tar flera av våra kunder chansen att byta bransch eller skapa en ny livssituation. När du studerar hos oss väljer du själv tid och rum för dina studier – du har alltså möjlighet att arbeta och studera samtidigt. Du behöver ha tillgång till e-post och internet men inte hela tiden. En stor del av inlärningen gör du utan dator. Vår studiemetod bygger på individuell undervisning med personlig handledning, så att det blir smidigt för dig att följa den kursplan vi lagt upp tillsammans. Du får hela tiden utnyttja din kreativa förmåga för att lösa de olika och mångskiftande problem du ställs inför.

Ett viktigt inslag i våra trädgårdskurser är verklighetsbaserade praktikfall där du får träna dig i din roll som trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt. Praktikfallen inleds med en liten berättelse som ger dig en bakgrund som du sedan tar fram en designlösning till.

Ett praktikfallsexempel

Just det här praktikfallet är från vår utbildning Trädgårdsritning som kan läsa som fristående kurs eller som en del av vår utbildning till Diplomerad trädgårdsarkitekt.

En gammal studiekamrat till dig, Susanne Ljungström, jobbar på Gardencenter Primula med att rita trädgårdar till garden centrets kunder. Det är vår och hon har mängder av arbete som hon inte riktigt hinner med. Därför ringer hon dig för att se om du vill hjälpa till. Klart du vill!  Susanne skickar ett mail där hon beskriver kunden och vad som behöver göras, samt bifogar en situationsplan.

Hej!
Åh, vad bra att du vill hjälpa mig. Stort tack!

Här kommer den info jag har om uppdraget:
Kunden är ett ungt par i 30-årsåldern utan barn. De är intresserade av ekologisk odling och närproducerad mat. Deras trädgård befinner sig i zon 4. De har en god budget och önskar en trädgård som återspeglar deras intresse för höns! De har valt en del av sin trädgård som de vill göra till en egen trädgårdsdel för sina fem dvärghönor. Där finns redan ett litet hus för hönsen att gå in i. Kunden har också på egen hand planterat en bokhäck mot norr och sydväst för att avgränsa till resten av trädgården (smart nog har de planterat två rader häckplantor och satt hönsnät i mitten så att det inte är synligt!), samt gjort en 3 m bred öppning i häcken som ska leda ut till resten av trädgården. I öppningen önskar de en grind med nät mellan träribborna, eller att ribborna sitter så pass tätt att hönsen inte kan smita. Mot öster finns en landsväg och därför önskar de sig ett bullerplank. Mot söder finns en allmänning men även här krävs någon form av spärr med tanke på djuren. I resten av trädgårdsdelen önskar de sig några låga buskar med fin höstfärg och gärna lite perenner i vitt, ljusgult och ljuslila. Jorden är väldränerad, pH neutralt, men läget är ganska skuggigt. Jag skulle vilja att du ritar en fin illustrationsplan med växtförslag i en enkel lista, som jag sedan kan visa för kunden! Det behövs också en enkel detaljritning för grinden, hoppas du kan komma på en snygg och funktionell design. En sådan ritning ger ju en kompletterande vy eftersom det är svårt att illustrera en grind ovanifrån! 3 meter bred öppning gör att en dubbelgrind passar bra. (Fakturan för ditt arbete kan du skicka direkt till mig här på garden centret).
Tack på förhand!

Mvh
Susanne
Ps. Jag bifogar situationsplanen också Ds.

Ditt uppdrag

Använd den bifogade situationsplanen för att skapa din illustrationsplan över trädgården samt en fasad/elevation över grindens design! Välj en skala som passar bra i sammanhanget, troligen krävs olika skala för detaljritningen samt illustrationsplanen. (Du måste inte stanna på situationsplanens skala 1:100 om du inte vill).

I din inlämning ska alltså finnas:
– En färglagd illustrationsplan i lämplig skala
– En svartvit fasad- eller elevationsritning i lämplig skala
– Växtförslag för buskar och perenner i en enkel lista
Lycka till nu!

Exempel på lösningar

På Pinterest har vi lagt upp lösningar från några olika praktikfall. Följ oss gärna, vi fyller på med lösningar efter hand. Flera av våra deltagare har redan kommit igång med sitt företag och arbetar idag som trädgårdsdesigners och trädgårdsarkitekter. Klicka gärna vidare in till deras hemsidor!

Follow The Swedish Academy of Garden Design’s board Student Projects on Pinterest.

Läs mer om hur det går till att studera hos oss här »
Vanliga frågor & svar »
Trädgårdsarkitekt som yrke »

Anmälan »