Vinterns korneller av Inger Palmstierna

Korneller är en stor grupp växter, det finns både härdiga arter och ömtåliga blommande skönheter. Många växter är praktfulla när de blommar men de korneller som är stiliga vintertid utan vare sig blommor eller blad är helt unika.

Korneller har många bra egenskaper, särskilt rysk kornell och skogskornell där vi har sorter med vackra blad, bär, stilig bark och dessutom tåliga och härdiga. Orättvist kallad HSB-buske användes den rödbarkiga korallkornellen ’Sibirica’ och den gulgrönbarkiga ’Gouchaultii’ i stort överflöd under 1960-talets miljonbyggen. Bara för att de är vanliga betyder det dock inte tråkiga eller dåliga. Vanlig betyder att den är lättodlad, lätt att föröka, tacksam även vid bristande skötsel och mager jord.

Sedan den tiden har användningen minskat men växtförädling och intresse för lättskötta växter medför att vi har fått nya sorter att välja på. Man korsar arter och förändrar indelning men vintervärde har rysk kornell, skogskornell och videkornell. De är påfallande lika och lätta att blanda ihop. Barken skiftar från ljust gulgrönt och lime till den mörkaste svartröda hos blodkornell, ’Kesselringii’. Nya sorter av skogskornell som ’Midwinter Fire’ har bark som skiftar från gult över orange till rött. Sorterna kan sedan ha gröna eller brokiga blad, relativt diskreta blommor och säsongen avslutas med intensiv höstfärg samt vita, lite blådaggiga bär (rysk, videkornell) eller svartblå hos skogskornell.

Kornellerna trivs i en näringsrik, något fuktig jord men tål både torr jord och väta. Sol eller skugga går bra, bäst färg får den i ett någorlunda soligt läge men en utmärkt utfyllnadsväxt där inte annat vill växa. Kan växa kraftigt där de trivs och man arbetar med att få fram låga kompakta sorter. Vintertid slående med de intensivt färgade unga grenarnas bark. Bör beskäras regelbundet då de yngre skotten har finaste färgen. Ger ofta intorkade tappar vid beskärningsstället så välj att klippa där grenarna delar sig.

Korneller är stiliga i norr där grenarna avtecknar sig mot snön och ger färg, fina också mot bakgrund av barrväxter. I södra delarna en välbehövlig färgklick under gråmulen vinter utan snö. Det finns sorter härdiga upp i zon 7, flertalet går i zon 5 eller i sämsta fall 4. De är definitivt värda att prova. Fungerar som häck och buskage där de växer lite kraftigt, de lägre sorterna kan också användas i perennrabatter för att ge en stabil stomme.

Sanslöst stiliga med sina nakna grenar under tidig vår och marken täckt med smålök som blåstjärna, snödroppar och påskliljor, lökar som alla tål lite fuktigare jord. Efter lökarna pryder marktäckande flocknäva, ormöga och kinesisk förgätmigej sin plats. De tål också samplantering med italiensk klematis, viticella-klematis, för sensommarblomning. Klematisen klipps ner under senhöst och grönskar igen till våren. Brokbladig kornell kan också användas som ersättning för brokbladig trädgårdsprakttry och fungerar bra i samplantering med röd smällspirea, forsythia och gulbladig praktspirea.

Av Inger Palmstierna

Om Inger Palmstierna

Sedan 1988 har Inger Palmstierna drivit det egna företaget Alsike OdlingsKonsult AB. Hon är en etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Inger har arbetat med trädgård sen hon var 12 och är trädgårdsmästare, utbildad odlingshortonom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Numera bosatt på Hven i Öresund och tacksam för detta efter nästan 50 år med styv lera i Mälardalen. Bedriver både en del små egna försök/provodlingar och odlar lite plantor till försäljning i öns butiker. Reser till försöksodlingar, demonstrationsfält, mässor och plantskolor i Holland, Tyskland, Danmark, Storbrittannien och inom Sverige för att se alla växtnyheter som lanseras. På ön har hon sällskap av två kattor som gärna sover i växthuset, rullar i grönsakslandet och sover i kryddorna.Från och med 2014 sker försäljning av egenodlat växtmaterial med anknytning till Hven hos Hälsa från Hven. Tillsamman med Ine och Måns Back odlar och säljer vi också kryddörter, medicinalväxter med flera växter som används för framställning av underbara tvålar, oljor och andra produkter som Hälsa från Hven producerar och säljer. Närodlat, Hvenodlat, gott och giftfritt.