Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Jeanette Kramshöj-Ehn – Växter i ”rost och frost”

Intervju med Jeanette Kramshöj-Ehn – Växter i ”rost och frost”

”Mina egna barn hävdar att jag nog varit mullvad i ett tidigare liv. Jag gräver och gräver. Men det är bästa sättet att lära sig om cyklerna i växtlivet.“

Växter i ”rost och frost”

Det låter kanske lite knasigt men detta är faktiskt en av Jeanettes Kramshöj-Ehns käpphästar. Hon hävdar att man kan plantera i lite annorlunda kärl och att man kan övervintra sina växter i mycket större utsträckning än vad vi gör idag.

Jeanette kommer att ha en monter på den kommande Trädgårdsfesten på Sofiero 26-28 augusti. Temat på hennes utställning är Växter i otippade kärl. Allt från rostiga plåtburkar, annorlunda korgar, askar, gamla behållare, trattar, till sänggavlar går att använda för plantering. Det gäller bara att tänka utanför ramarna som bekant. Det ska bli spännande att se hennes förslag.

Men det ska vara hållbart och därför kan vi låta mycket mera växter övervintra än vad man gör idag, hävdar Jeanette. Det gäller numera att tänka hållbart, ekonomiskt och miljövänligt. Jeanette kommer att kåsera lite runt detta tema på mässan scen under fredagen.

På vår fråga om hon haft sitt trädgårdsintresse länge så är svaret givet.

— Från barnsben. Mina egna barn hävdar att jag nog varit mullvad i ett tidigare liv. Jag gräver och gräver. Men det är bästa sättet att lära sig om cyklerna i växtlivet.

— Jag är snart klar med min  utbildning som Diplomerad Trädgårdsarkitekt vid Trädgårdsakademin i Ängelholm, fortsätter Jeanette. Det är en väldigt bra form för utbildning. Distanskurserna gör att man ofta kan kombinera med andra jobb. Själv är jag konstnär och keramiker. Det får dock stå åt sidan lite nu när utbildningen på går. Däremot så gör jag alla designförslag till mina kunder i akvarell. Jag har redan startat upp ett företag där jag ska hjälpa till med design av deras trädgårdar i första hand. De nya trenderna inom trädgård är att odla sin egen mat i allt större utsträckning. Det är ”inne” med ätbart. Inte storskaligt förstås, men det ger en härlig känsla att kunna gå ut och knipa av en kryddkvist eller att dra upp en lök och en morot till grytan.

Vi tackar för pratstunden och önskar Jeanette lycka till på Sofiero, med både rostiga burkar och frostiga förvaringstips!

Kom till Jeanettes monter på Sofiero!

Till program och information om den stora trädgårdsfesten på Sofiero »

Spara

Spara