Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Lisa Bergström – Trädgårdslycka

Intervju med Lisa Bergström – Trädgårdslycka

”Vi är nu sju anställda i företaget, med lite olika funktioner och anställningsformer. Johanna och jag har hand om alla kundkontakter och sedan har vi skötselutbildade på säsong eller timmar till våra uppdrag. Vi har allt från privata trädgårdar, företag och till fastighetsskötsel inom vår kundkrets. Det bästa med jobbet är variationen. Ingenting är likt det andra och man får använda all sin kreativitet. Att vara ett så pass stort företag innebär dock mycket arbete med logistik varje dag. Det är en utmaning att planera effektivt i både tid och material.“

Med en liten charmig knix på knäna och ett soligt leende hälsas vi välkomna till Lisa Bergström på en liten pratstund om hennes företag Trädgårdslycka i Skåne AB. Inne i det trivsamma och personliga köket tar både vi och katterna plats vid köksbordet för att få en pratstund om Lisas företag. Det går inte att bortse ifrån att här bor någon som gillar design och harmoni. Huset och den omgivande trädgården vittnar om smakfullhet och känsla för färg o form. Slumpen har inte varit här och satt några spår precis.

– Jag provar hela tiden nya idéer i min egen trädgård. Vissa buskar har jag flyttat minst tio gånger säger Lisa med ett leende. Man måste lägga tid på underhållet, annars jobbar man kortsiktigt påpekar hon. Våra kunder vill ha lättskötta omgivningar och har en förkärlek för singel. Min kompanjon Johanna och jag förespråkar dock att plantera marktäckande växter istället.

Vi undrar då förstås hur deras företag ser ut och hur det fungerar.
– Johanna Rahl och jag startade Trädgårdslycka för några år sedan, efter det att vi provat på andra olika former av bolag ihop med trädgårdskunniga personer. Vi är nu sju anställda i företaget, med lite olika funktioner och anställningsformer. Johanna och jag har hand om alla kundkontakter och sedan har vi skötselutbildade på säsong eller timmar till våra uppdrag. Vi har allt från privata trädgårdar, företag och till fastighetsskötsel inom vår kundkrets. Det bästa med jobbet är variationen. Ingenting är likt det andra och man får använda all sin kreativitet. Att vara ett så pass stort företag innebär dock mycket arbete med logistik varje dag. Det är en utmaning att planera effektivt i både tid och material.

Hur hittar ni era kunder? undrar vi.
– Bra jobb säljer sig själv, skrattar Lisa. Men vi har givetvis en hemsida, är med på Facebook, gör viss annonsering, flyers mm. Men allra bäst är det goda ryktet. Nöjda kunder som sprider goda ord är det bästa som finns. Vi kommer också att få lite gratisreklam i vår. Vi har fått förmånen att jobba med ett par TV-inslag i det populära byggprogrammet som sänds i TV 4. Det första uppdraget är en gård mellan Ängelholm och Munka Ljungby som fått ett besök av de härliga killarna Willy och Matte. Vi blev kontaktade för att göra en utemiljö med orangeri, utegym och lekstuga bl a och det blev en jättetrevlig erfarenhet. Vi ska göra ytterligare ett inslag från Viken lite senare i höst.
-Hur ser framtiden ut, kommer ni att expandera tro du?  -Det kommer nog att bli en ökning av uppdrag. Folk har inte tid att klippa häckar, rensa ogräs, byta jord, plantera och framförallt planera sina ytor. Man har råd att anlita kunnigt folk och med Rut-avdrag så blir det inte så kostsamt, säger Lisa eftertänksamt.

Vad har ni själva för utbildning? Frågan känns viktig eftersom det krävs en hel del yrkeskunskap och mod att starta företag i den här branschen.
– Vi är trädgårdsmästare båda två och sedan har vi förkovrat oss ytterligare genom kurser vid Trädgårdsakademin i Ängelholm, svarar Lisa. Vi har också sett till att få bra och kunniga medarbetare fortsätter hon. Vi försöker skapa och behålla ett gott förhållande inom gruppen. Vi har kick-off-träffar ett par gånger per år och nu senast paddlade vi kanot och klättrade i en höghöjdsbana. Det betyder mycket att ha goda relationer utanför arbetstiden också.

Men även en ung företagsledare bör ju ha en fritid så vi undrar hur den ser ut?
– Familj och barn kommer i första hand, men sedan är det kul med ishockey, loppisar och streetdance. Vi är ett gäng 25-30-plussare som går på en dansstudio här i Ängelholm och lär oss dansa. Dansen är fantastisk som träningsform men svårigheten är att komma ihåg stegen.

Det betvivlar vi inte….

Vi avslutar pratstunden med en rundvandring i trädgården. Här har Lisa skapat små sittplatser i olika väderstreck och med både soliga och skuggiga omgivningar. Söta små anordningar med äpplen och frön för fåglarna, kanske till katternas stora förtjusning.

– Nej våra katter är för gamla och lata för att jaga fåglar, men vi själva älskar att titta på dom ler Lisa.

Vi tackar för pratstunden och försöker för vår inre syn se Lisas späda gestalt göra några halsbrytande och avancerade dansrörelser ute på gatan. Otippat och svårt!

Här kan du läsa mer om Lisa Bergströms företag Trädgårdslycka »

Spara

Spara