”Vi är 40 anställda på Intraprenad, som kommunens utförandeorganisation nu heter (fd tekniska kontoret). Det är kommunens egen avdelning som har all gatu- och parkskötsel, strandtillsyn, p-vakter, va-projekt osv. Jag har jobbat här drygt ett år nu som ansvarig arbetsledare och detta med stormen har gett mig en helt ny erfarenhet. Att arbetsleda i vardagen är ju betydligt enklare.“
Doften av rödkål ligger tung när vi träffar Erika Lennartsson, ordförande i ledningsgruppen för Trädgårdsakademins utbildning till Arbetsledare Grönyteförvaltning. Dock inte färsk rödkål, som man kanske kan tro med tanke på Erikas bakgrund, utan väl tillagad och serverad i lunchrestaurangen på ishallen i Ängelholm.
Vi passade på att haffa Erika över en dansk fläskstek och fick en pratstund om hennes jobb och bakgrund. Telefonen ringer oavbrutet och det har nu gått tre dagar sedan stormen Gorm drog in över Skåne. Erika berättar att Ängelholm blev ganska rejält drabbade av ovädret. Julgranen på torget knäcktes 4 meter från toppen.
— Vi har undersökt om det går att laga, säger Erika, men stammen är så kraftig att det är omöjligt, i och för sig är ingenting omöjligt, men i en sådan här situation måste vi prioritera tiden att säkerställa säkerheten längs gator, GC-vägar och lekplatser i första hand. Vi kommer att ”frisera till den” så att den får en ny topp, det är enda lösningen, sen kommer vi sätta tillbaka toppstjärnan och en annan variant av slinga så den lyser upp decembermörkret trots att den inte är lika hög och ståtlig som den var från början. Dessutom har det blåst ner mängder av träd över våra gång- och cykelvägar, klitterna ute vid badstranden i Skälderviken har blivit kraftigt urgröpta och underminerat landskapet, så vi har det hektiskt just nu, säger hon med ett småleende. Det kändes som om vi inte behövde ställa frågan om vad hon för närvarande jobbar med. Svaret var givet. Alla stormskador, som vi måste åtgärda så fort det bara går, svarar Erika på vår stumma fråga.
— Vi är 40 anställda på Intraprenad, som kommunens utförandeorganisation nu heter (fd tekniska kontoret). Det är kommunens egen avdelning som har all gatu- och parkskötsel, strandtillsyn, p-vakter, va-projekt osv. Jag har jobbat här drygt ett år nu som ansvarig arbetsledare och detta med stormen har gett mig en helt ny erfarenhet. Att arbetsleda i vardagen är ju betydligt enklare. Mycket av förvaltningsjobbet går på rutin och vi har många superduktiga medarbetare som trivs med sitt jobb och är självgående.
Vi frågar givetvis om Erikas bakgrund och hon berättar:
— Jag är grundskollärare i botten men sadlade om till trädgårdsmästare 2007. Jag gick en tvåårig utbildning och därefter startade jag ett eget företag inom grönyteförvaltning. Där erbjuder jag anläggnings- och skötseluppdrag, men håller även kurser där deltagarna får lära sig att planera sin trädgård, rita, anlägga, kostnadsberäkna mm. Trots att jag jobbar för kommunen så har jag ändå valt att behålla mitt eget företag, fast jag driver det på ett annat sätt nu än tidigare.
Under praktiktiden till trädgårdsmästare försökte jag att hitta så många olika nischer inom yrket som jag bara kunde. Det blev allt från stensättning till brudbuketter om man så säger…
Detta var ett sätt att få så bred kompetens och erfarenhet som möjligt. Jag tror på att man ska våga. Då hittar man sina kontakter och möjliga mentorer för framtiden som man kan kontakta när problem uppstår eller man behöver ett gott råd. Jag har även varit aktiv inom kyrkan, föreningslivet, politiken, samhället i stort samt i tekniska nämnden i kommunen. Ett gott råd till alla er som går ALG-utbildningen är att inte enbart välja ”de sköna och enkla” praktikplatserna. Utmana gärna er själva och gå på det lite svårare. Ett tufft klimat stärker er som yrkesmän och livet som arbetsledare är ofta krävande.
Hur har utvecklingen skett inom ditt område den senaste tiden? undrar vi.
— Vi har bytt ut många maskiner mot mer ergonomiska, batteridrivna sådana, svarar Erika. Till exempel så är de nya motorsågarna tystare. Vi jobbar också med ”Heat Weed” dvs ogräsbekämpning med hetvattenånga. Vår ambition i Ängelholm är att inte utöka antalet allmänna ytor, men att behålla, utveckla och förfina kvaliteten och skötseln av de ytor som vi redan har. Göra fler smarta val av växter och se till att allt blir mer skötseleffektivt.
— Vad gör du på fritiden? undrar vi, men inser snart att den frågan kanske inte är relevant för en person som har så många järn i elden.
— Jag är mycket förtjust i hockey, säger Erika och pekar genom glaset i restaurangen ner mot läktarna i ishallen. — Där borta, på den sidan, har jag två abonnerade platser som jag använder flitigt. Att bjuda kunder på en hockeymatch är ett jättebra tillfälle att göra affärer. Osökt kan man komma in på olika samtal som kan generera ett uppdrag. Annas har jag min gård, med höns och mina svarta gutefår. Det är så skönt att koppla av med dessa härliga djur. Jag har också en växtbutik som jag byggt till ett orangeri och där håller jag kurser, föreläsningar osv om allt inom trädgård.
Telefonen ringer igen och vi tänker inte uppehålla Erika längre eftersom jobbet kallar.
Hon hastar iväg, för senare ikväll så skall hon hålla en av sina populära julpysselaftnar där företag, allmänhet, kompisgäng, mammagrupper osv kommer och gör julgrupper, kransar, och andra härliga dekorationer. Erika berättade tidigare att detta pågår under nästan hela december och bättre lärare kan man väl inte tänka sig för ändamålet. Vi tackar Erika, denna energiska kvinna som hanterar stormproblem, krissamtal i telefon, samtidigt som hon äter och svarar på frågor, med en lätthet som är rent avundsvärd.
Vi hann aldrig njuta riktigt av lunchen så vi tar en omgång till av rödkålen och den danska fläsksteken när Erika har lämnat oss. Vi konstaterar njutningsfullt att den knapriga svålen är perfekt…