Hortensia – en skönhet i tiden

Under senare år har de pågått en otrolig utveckling av hela gruppen av hortensia. Det kommer mängder med nya sorter och även en del korsningar. Användningen har ökat enormt, det finns sorter att använda som blommande krukväxter, varianter för kruka utomhus på altan och balkong samt sorter som trivs i trädgården.

Hortensia är både namnet på en mycket stor grupp av växter och de hortensior som har det vetenskapliga namnet Hydrangea macrophylla. Andra hortensior har något ytterligare namn som klätter- eller vidje framför namnet hortensia. Under senare år har de pågått en otrolig utveckling av hela gruppen av hortensia. Det kommer mängder med nya sorter och även en del korsningar. Användningen har ökat enormt, det finns sorter att använda som blommande krukväxter, varianter för kruka utomhus på altan och balkong samt sorter som trivs i trädgården. Främst sker utvecklingen i varmare länder än Sverige vilket medför att inte alla sorter är helt lyckade i svenska trädgårdar.

Denna artikel begränsar sig till hortensia (Hydrangea macrophylla) för trädgården. De sorter som används i trädgården säljs som plantor i trädgårdsbutiken, ofta i rätt stora krukor. Krukväxtplantor är anpassade för att drivas i blom tidigt och är mindre lämpliga att plantera ut. Det finns även utan krukväxterna en stor variation i sortimentet. Dels kan blommorna hos en sort byta färg beroende på jorden, dels kan blommorna se olika ut hos olika sorter.

Underbar blomning – om hortensian hinner

Hortensia är uppskattade för att den blommar under sommarens andra hälft och för att de har en mycket frodig grönska samt rik blomning. Blommorna kommer på förra årets grenar, på skott som växer ut från dem. Här kan det bli lite knepigt. Det är sällan skott som kommer direkt från marken, vilket sker om plantan fryser ner helt, hinner blomma under samma år som de dyker upp. På så vis kan man säga att trädgårdshortensia är härdig i både zon 3 och 4 men att de sällan hinner blomma där. Man rekommenderar dem för odling i zon 1 och 2.

I det stora sortimentet av nya sorter finns många läckerheter att prova. Härdigheten och blomvilligheten är tyvärr ännu så länge dåligt känd i Sverige. Man kan dock alltid prova, klimatförändringar och milda vintrar med för att de kanske klarar sig oväntat bra. Trädgårdshortensia vill ha en lite fuktigare näringsrik jord och kan gärna stå i halvskugga. I gassande soligt läge blommar de över snabbare och man behöver vattna under torrperioder. Med många frodiga gröna blad behöver de mycket vatten men vill inte stå i en tung lerjord, i alla fall inte vintertid.
Man kan beskära dem om man vill men man bör alltid lämna en del av förra årets grenar om man vill ha blom. Är plantorna mycket höga kan man korta in grenarna under våren innan de grönskar men inte klippa ända ner till marken.

Varför byter hortensian färg?

Byter färg gör blommorna på grund av jordens kemiska surhetsgrad. I en normal svensk jord är blommorna rosa eller röda i olika nyanser, men i en kemiskt sur jord blir blommorna blå eller violetta. Är jorden bara lite sur får man lite mittemellan, en lilaskärblå, nästan lite smutsig färg. På enstaka ställen där jorden är den rätta som på Kullahalvön är de dock lysande blå.

Blå blommor är alltid eftertraktat och för att plantorna skall blomma riktigt blått vid försäljning tillsätter odlaren vanligen ”färga mig blå” (ett aluminiumsulfat) i kruka. Dessa medel måste tillsättas flera gånger under tidig vår och i september. Det är försent när plantorna redan blommar.
Alternativt kan man plantera sina hortensior i en kemiskt sur jord som rhododendronjord. I England, Frankrike och viss mån Danmark blommar de blått naturlig på grund av att jorden på sina ställen är kemiskt sur. I Sverige blir de vanligen rosa om man inte planterar dem i skogsmark där blåbär växer. Ett gammalt knep för att få blå hortensia är också att tömma pottan på dem.

När man väljer sort finns det de som är vackrast och lättas att få blå och samt sorter som passar bäst som röda eller rosa. Dessutom finns vita sorter och sorter med två olika sorters blommor i blomställningen. De två olika blommorna, är dels små fruktsamma som vanligen sitter i mitten och stora flotta sterila blommor som sitter i en krans runtom de små i mitten. De kan också ha olika färg, mer eller mindre blå, rosa eller lila till exempel i kombination med vita kantblommor.

Kanske allra vackrast om hösten

Fördelen med trädgårdshortensia är att de är vackra även under hösten. Bladen får fin höstfärg, beroende på sort och väderlek kan de bli helt vinröda. Blommorna ändrar färg när de vissnar och kan bli gröna, bruna eller röda för att så småningom torka till ljusbrunt. De kan gott sitta kvar under vintern, och ger en vacker siluett. Blomställningarna lämpar sig också för att torka eller att använda som färska snittblommor.

Många nya sorter lanseras

Det stora intresset för trädgårdshortensia under senare år har medfört att många nyheter lanseras. Det finns en serie från USA, ursprungligen från Minnesota som har inlandsklimat, dvs kalla vintrar och varma somrar, kallad Endless Summer. Enligt uppgift skall den vara mer härdig och blomma längre än andra sorter. Åsikterna om det är så varierar mycket, förmodligen beror det på hur de står. Den uppges vara härdig i zon 4 men det lokalt kan klimatet skifta mycket. Det finns flera sorter, en originalsort med runda blomsamlingar som är blå eller rosa, ’The Bride’ som är vit med bollformade blommor, ’Twist and Shout’ som har flata blomsamlingar i rosa eller ljusblått med småblommor i mitten.

I Danmark har man också haft bekymmer med sorter som inte blommade. Där gjorde man en insamling, inte alls lika omfattande som POMs insamlingar i Sverige men ändock 50-60 olika blomvilliga typer av hortensia från danska gårdar. Dessa jämförde man och har valt ut ett antal sorter som finns i handeln. De kallas ”danske piger” och är döpta till ’Alma’ vit, kraftigväxande, ’Bella’ röd, ’Clara’ ljusblå, ’Dorthe’ ljusrosa, samt ’Elise’ och ’Frida’ bägge lämpliga för kruka. Väl värda att prova i landets södra delar.

Traditionella runda blomsamlingar kallas för ”mophead” och sorten ’Bouquet Rose’ är en gammal pålitlig sort från 1907 med intensivt rosa eller blå blommor. De runda samlingarna kan bli väldigt tunga av regn och nicka, så det är värt att välja sorter med kraftiga stjälkar. ’Nikko Blue’ är motsvarande sort som är vackrast blå, men det kräver kemiskt sur jord.

’Masja’ har stora enskilda blommor i runda samlingar som vanligen blir röda, ganska låg i växten. I sur jord mer violett. ’Pia’ är också intressant med mörkt rosaröda till röda runda blomsamlingar som drar lite åt violett men behåller den röda färgen mer än flera andra sorter. Den har ett lite mörkare kraftigare bladverk men är ganska låg i växten.

Bland de nyare sorterna som verkar spännande är ’Zorro’ en sort med nästan svarta blomstjälkar och kraftiga blommor i rosa eller blått. Blomsamlingarna är flata och har småblommor i mitten och kantblommor runt om av en typ som kallas ”lacecap”. Grenarna är stadiga och håller blommorna tydligt upprätt. Vacker är också den betydligt äldre ’Libelle’ med stora kritvita sterila randblommor, och små rosa eller blå blommor i mitten. Även den stadig i växten.

’Izu–No–Hana-’ är en speciell sort med långskaftade sterila dubbla blommor i en bädd av fertila småblommor. Många likartade sorter lanseras. Förutom dessa sorter lanseras också nyheter med tvåfärgade blad, mer eller mindre svarta blad som ’Black Diamond’ och även gula blad. Populärt är också sorter med blommor som skiftar färg, från pastellrosa till röd till grön exempelvis. Många av dem är lite tveksamt härdiga, de kan behöva ha en längre växtsäsong än vad vi har här för att hinna gå igenom alla ”färgstadier”.

Närbesläktade arten purpurhortensia, Hydrangea serrata, som av en del anses vara en underart till macrophylla har enbart blommor som ser ut som ”lacecap”, dvs. har både små och stora blommor i flata blomställningar. Svårt att se skillnad på dem men vanligen är bladen lite grövre med kraftigare nerver men det är inget säkert tecken.

Hortensia macrophylla, okänd mörkrosa sort och Hortensia macrophylla ‘Clara Dafo’ i blått.
Hortensia macrophylla ‘Izu-no-hana’ och Hydrangea serrata AVELROZ (’Dolmyf’).
Hortensia macrophylla ‘Zorro’ (svart stjälk) och Hotensia macrophylla ‘The Bride’.

Text och bilder av Inger Palmstierna

Om Inger Palmstierna

Sedan 1988 har Inger Palmstierna drivit det egna företaget Alsike OdlingsKonsult AB. Hon är en etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Inger har arbetat med trädgård sen hon var 12 och är trädgårdsmästare, utbildad odlingshortonom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Numera bosatt på Hven i Öresund och tacksam för detta efter nästan 50 år med styv lera i Mälardalen. Bedriver både en del små egna försök/provodlingar och odlar lite plantor till försäljning i öns butiker. Reser till försöksodlingar, demonstrationsfält, mässor och plantskolor i Holland, Tyskland, Danmark, Storbrittannien och inom Sverige för att se alla växtnyheter som lanseras. På ön har hon sällskap av två kattor som gärna sover i växthuset, rullar i grönsakslandet och sover i kryddorna.

Trädgårdsakademin erbjuder tre kurser i växtkännedom där du möter Inger som lärare; Grundkurs i växtkännedom, Prydnadsträd, buskar & barr samt Perenner & sommarblommor. Tillsammans ger kurserna möjlighet till yrkesbevis i växtkännedom. Kurserna går att läsa var för sig eller till rabatterat pris som utbildningspaketet Växtkännedom – yrkesbevis.