En av våra absolut mest populära vårväxter är forsythia. Med sin lysande gula färg möter den våren. Trots att den är så vanlig kan de användas mycket mer för att ge mer vårfärg i buskage och läplanteringar.
Forsythia x intermedia ’Spectabilis’
Helt dominerande i svenska trädgårdar är Forsythia x intermedia ’Spectabilis’ en korsning mellan hängforsythia och kinesisk forsythia som dök upp 1906. Flertalet sorter som används har samma ursprung och sorterna är också lika varandra. Den otroligt blomrika gyllengula ’Spectabilis’ är härdig i zon 3 och blommar på bar kvist i april-maj beroende på var i landet man bor. Knopparna som anläggs under sensommar-höst övervintrar och kan skadas av kyla. Bladen kommer först under slutet av blomningen och ger grönska hela sommaren. Till hösten kan de får vacker vinröd färg i samband med kyla.
Forsythia tål ganska utsatt läge och trafik men blommar rikligast i en näringsrik, väldränerad jord i soligt läge. Finns även som häck i styv lerjord vilket verkar fungera men undantag snarare än regel.
Den vanliga sorten ’Spectabilis’ ägnar sig också bra till drivning, kvistar som drivs i blom under senvinter och tidig vår. Den har ett kraftigt något överhängande växtsätt men kan formas vid klippning direkt efter blomningen är över.
Manchurisk forsythia E
Ännu tidigare i blom är manchurisk forsythia E som också har mer köldtåliga blomknoppar och rekommenderas till zon 5. Inte riktigt lika överdådigt tätt med blommor som ’Spectabilis’ och aningen ljusare i färgen. Ännu tåligare är kanadensiska sorten ’Northern Gold’ med upprättväxande grenar, zon 5. Vanlig i handeln är ’Week End’, en lite lägre sort än ’Spectabilis’ men inte lika låg som den marktäckande ’Marée d’Or’, bägge zon 3. Den senare har ett lågt utbrett växtsätt, knappt 80 cm hög, och har funnits på marknaden i knappa 10 år. Ses ofta i offentliga planteringar, i södra Sverige kan forsyhtia bli 3 spretiga meter hög så lite lägre sorter som fyller ut på mellannivå är fint. De lägre behöver inte heller beskäras på samma sätt.
Tämligen frisk och tålig
Forsythia är en tämligen frisk växt, sällan drabbad av skadegörare men andra skador kan drabba. Unga skott och blomknoppar kan frysa och torka in så det inte blir någon blom. Beskärning kan ge intorkade skott, om den används som häck och vid kraftig beskärning får man sparsam blom men växten i sig överlever och blir grön, det är blomknopparna som är mest känsliga för kyla. En lite udda skada är fasciation, en abnorm tillväxt som skapar breda platta grenar eller flera grenar som sitter samman på längden. Fler växter kan drabbas av detta, orsaken kan vara hormonell, skadegörare eller annan, men är inte ovanligt hos just forsythia. (Säljs som dekoration i blomsterhandeln.)
Samplantera med krokus och perenner
Forsythia passar utmärkt i buskage och som bakgrund till perenner samt lägre buskar Den tål en del blåst och har en tät grönska som ger skydd. De kan formas, få bli överhängande eller mer upprätta och som buskträd beroende på önskemål. Som solitär vacker under våren men på grund av sin täta grönska rätt ”klumpig” resten av sommaren.
Forsythia kan mycket väl kombineras med krokus för en tidigt färgklick, senare under säsongen är tåliga perenner som vårärt och gulltörel snyggt till, under sensommar går hyperikum ’Gemo’ i rätt färgskala liksom orange ölandstok t.ex. ’Mango-Tango’, ’Hopleys Orange’ eller ’Orange Lady’. Eller så kan man prova en lite tåligare sort av italiensk klematis som får klättra upp och blomma under hösten.
Av Inger Palmstierna
Foto: Inger Palmstierna
Om Inger Palmstierna
Sedan 1988 har Inger Palmstierna drivit det egna företaget Alsike OdlingsKonsult AB. Hon är en etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Inger har arbetat med trädgård sen hon var 12 och är trädgårdsmästare, utbildad odlingshortonom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Numera bosatt på Hven i Öresund och tacksam för detta efter nästan 50 år med styv lera i Mälardalen. Bedriver både en del små egna försök/provodlingar och odlar lite plantor till försäljning i öns butiker. Reser till försöksodlingar, demonstrationsfält, mässor och plantskolor i Holland, Tyskland, Danmark, Storbrittannien och inom Sverige för att se alla växtnyheter som lanseras. På ön har hon sällskap av två kattor som gärna sover i växthuset, rullar i grönsakslandet och sover i kryddorna.Från och med 2014 sker försäljning av egenodlat växtmaterial med anknytning till Hven hos Hälsa från Hven. Tillsamman med Ine och Måns Back odlar och säljer vi också kryddörter, medicinalväxter med flera växter som används för framställning av underbara tvålar, oljor och andra produkter som Hälsa från Hven producerar och säljer. Närodlat, Hvenodlat, gott och giftfritt.