Blir det inte riktigt som du tänkt i trädgården, eller tryter fantasin vad gäller trädgårdsidéer? Att anlita en trädgårdsarkitekt har blivit allt vanligare, men det är fortfarande en växande bransch i Sverige och det är inte alltid helt tydligt för beställaren vad som är bra att tänka på när det gäller val av trädgårdsarkitekt och vilket förhållningssätt som skapar det bästa samarbetet. Förhoppningsvis kommer denna artikel att räta ut frågetecknen.
Vad kan en trädgårdsarkitekt hjälpa en trädgårdsägare med?
Trädgårdsplanering är komplext. Det krävs kännedom om växtval för olika jordar och lägen, om olika hårda materials beskaffenhet, vilken ståndort som gäller för trädgården, så som jordens förmåga att hålla fukt och näring, hur vinden ligger på, vilken växtzon trädgården befinner sig i, vilket pH-värde jorden har och inte minst, husets ålder, stil och karaktär och därmed vilken trädgårdsstil som passar till utgångsläget. En erfaren och kunnig trädgårdsarkitekt vet vilka växter och material som representerar olika stilar och epoker. Trädgårdsarkitekten kan hjälpa till att bena ut vad som bör bevaras, vad som kan röjas och vad som kan behöva komma till, för att trädgården ska bli precis som trädgårdsägaren drömmer om.
En trädgårdsarkitekt kan hjälpa trädgårdsägaren att spara både tid och pengar. Inte sällan så experimenterar trädgårdsägare med varierande växtinköp som kanske inte blir så långlivade där de står, eller som kanske sprids och helt tar över i planteringen. Många felköp kan bli dyrt i länden och kan även leda till omfattande skötselinsatser. Ingen trädgård är helt skötselfri, men många kunder vill ha så lättskötta trädgårdar som möjligt – och det kan trädgårdsarkitekten hjälpa till med, samtidigt som stil och uttryck tas till vara på bästa sätt. En duktig trädgårdsarkitekt jobbar med både estetik och funktion i samklang.
Hur hittar man en bra trädgårdsarkitekt?
Det finns flera sätt att hitta den rätta trädgårdsarkitekten för ditt unika projekt. En bra start kan vara att besöka föreningen Svenska trädgårdsdesigners som har en lista på utvalda trädgårdsarkitekter och trädgårdsdesigners, som själva är medlemmar i föreningen. Syftet med Svenska trädgårdsdesigners är att hjälpa slutkunder att hitta en seriös och kunnig yrkesutövare, men också att utgöra ett kontaktnät för de som jobbar i branschen. När du anlitar en trädgårdsarkitekt som står på Svenska trädgårdsdesigners lista så vet du att det ställts krav. Att personen i fråga har en gedigen utbildning inom området, minst två års yrkeserfarenhet och kan uppvisa såväl kund- som anläggarreferenser. Trädgårdsarkitektens arbeten, ritningar och dokumentationer granskas noggrant av kunniga fackmän innan medlemskap i föreningen beviljas.
Det finns förstås många andra duktiga trädgårdsarkitekter som inte är med i ovan nämnda förening. Ett bra sätt att få kontakt är att fråga på din lokala handelsträdgård eller gardencenter. Ofta har dessa företag tips på duktiga designers och anläggare som kan hjälpa till med ditt projekt. I vissa fall finns en anställd trädgårdsarkitekt på handelsträdgården, som kan samordna allt från planering och växtinköp till anläggning.
Ett annat sätt att hitta en bra trädgårdsarkitekt är att fråga runt i ditt lokala sammanhang. Duktiga yrkeskompetenser sprids med muntliga rekommendationer, kanske mer än något annat. Om någon är riktigt nöjd med sin trädgårdsarkitekt så kommer det goda ryktet att spridas. Ibland kan det vara väl värt att vänta ett tag på att få hjälp av någon som andra varmt kan rekommendera.
Ytterligare ett sätt att hitta rätt match är att undersöka olika trädgårdsarkitekters nisch eller inriktning, till exempel genom att studera deras hemsidor och vad de erbjuder. Kanske finns en specialistkompetens som du särskilt skulle behöva, som kunskaper i trädgårdshistoria eller ett särskilt intresse för prärieträdgårdar. Det finns många inriktningar inom trädgårdsgestaltning och det finns så mycket mer än standardlösningar som gräsmatta och tujahäck. Trädgårdsvärlden kan vara en riktigt spännande värld att upptäcka – ta tillfället i akt! När egna idéer tryter så kan trädgårdsarkitekten komma med förslag på koncept och teman som du kanske inte alls hade tänkt på själv.
Hur blir man en bra beställare?
Ett vanligt arbetssätt är att trädgårdsarkitekten kommer på ett första besök hemma hos dig. Dels för att kunna prata om utgångsläget och vad du önskar och drömmer om, men också för att kunna känna in platsen med tanke på vad som kan passa stilmässigt. Dessutom vill trädgårdsarkitekten ta reda på praktiska detaljer som jordmån, ståndortsfaktorer, hur omgivningen är vad gäller t ex insyn, buller eller annat som spelar roll för resultatet. Låt din trädgårdsarkitekt fråga ut dig om högt och lågt och kommunicera dina krav, behov och önskemål så gott du kan, både om sådant du verkligen gillar och sådant du absolut inte vill se. Om du avskyr grå betongplattor eller orangea blommor så behöver trädgårdsarkitekten veta detta från start. Det kommer att spara tid och pengar om man slipper lägga tid på att rita om saker som redan är planerade.
Var öppen för nya lösningar. Ofta kan man ha stirrat sig blind på någon idé, så att läget blir lite låst och då blir det svårare att kunna ta in något som kanske passar mycket bättre för platsen i fråga. Om du t ex älskar lavendel och cypresser och önskar en torktålig trädgård med doft av Provence, men trädgården ligger på tung lerjord och i skuggigt läge, så kan det vara en god idé att tänka om för att lösningen verkligen ska fungera. Tänk på att man kan jobba med en viss estetik, men med ett alternativt växtval. Måste det vara just lavendel? Kanske den mer fukttåliga anisisop kan göra ett minst lika bra jobb för att skapa rätt färg, form, textur och känsla? Låt trädgårdsarkitekten dela med sig av sin yrkeskompetens.
Ofta är trädgårdsarkitekten en kreativ person. Att som kund vilja ha koll på alla detaljer tidigt i processen kan vara frestande, men ofta kommer arbetet att löpa på smidigare om du låter trädgårdsarkitekten få lite spelrum. Med ett uttömmande första kundmöte så bör den du anlitat ha all information som behövs för att kunna skapa en riktigt bra lösning. Invänta den första presentationen, och ge återkoppling först då, vid behov. I de flesta fall kan man göra små justeringar till en redan bra planering, för att båda kund och trädgårdsarkitekt ska bli nöjda och stolta över arbetet.
Text: Matilda Hallgren, trädgårdsingenjör inriktning design. Matilda undervisar i designkurser på Trädgårdsakademin sedan 2007.