Chatt: Trädgårdsdesign – Planering av en trädgård på kalkhaltig grund

Veckans chatt-tema är trädgårdsdesign och vi tittar denna gång närmare på en viss ståndort i relation till specifika kundönskemål. Tillsammans planerar vi en trädgård under chattens gång. Vi pratar om allt från övergripande grundform till detaljerad växtkomposition och materialval.

Kundparet är Lena och Jens som båda är i 50-årsåldern. De har rest mycket och hyser en förkärlek till floran från medelhavsområdet med silvriga blad och skira små blommor i blålila, gärna med en accent i rött eller cerise här och var. Huset är en minimalistisk och modern historia i Falu-grön slamfärg och svart plåttak. Omgivande trädgård är ännu ingen trädgård i regelrätt mening, utan snarare en ganska karg naturmark med blåeld och vallmo som sticker upp här och var bland glesa grästuvor. Trädgården ligger på kalkhaltig och näringsfattig grund, med ett pH över det neutrala och växtzonen är 2. Läget är öppet, soligt och lite blåsigt ibland och de har utsikt över vackra Kinnekulle. Utsikten vill de behålla men samtidigt önskas en trädgård med tydlig struktur och form, som passar till huset.

Vad kan vi hitta på som passar till detta kundpar och denna speciella plats? Väl mött på chatten för en kreativ diskussion där en trädgård tar form!