Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Måbär som prydnad och häckväxt

Måbär som prydnad och häckväxt

”Måbär har en gigantisk fördel jämfört med andra lövfällande växter. Den grönskar först av alla häckväxter och är samtidigt härdig. Bladen har en riktig fräsch, lockande ljus grönska som mörknar något under sommaren och kan få fin höstfärg.”

Häckväxten som inte får missas

Måbär har en gigantisk fördel jämfört med andra lövfällande växter. Den grönskar först av alla häckväxter och är samtidigt härdig. Bladen har en riktig fräsch, lockande ljus grönska som mörknar något under sommaren och kan få fin höstfärg.

Det finns många fler fördelar än så. Den tål sol och skugga, den tål fukt och torka, den funkar bra i stadsmiljö och den är utmärkt att klippa. Det finns också vissa nackdelar, den bör klippas för att inte förväxa och kväva sig själv och den är vanlig. Vanlig är den för att den är bra och fungerar i många olika miljöer men för det behöver den inte vara tråkig. Allt handlar om hur den används och kombineras med andra växter.

Måbär är lik röda och svarta vinbär, med samma sorts blad som även nära släktingen krusbär har. Den har inga tornar och bladen doftar inte. Den är tvåbyggare vilket betyder att honblommor sitter på en buske, hanblommor på en annan, honplantor får röda bär, hanplantor inga. Vildarten finns vildväxande över hela landet, man behöver inte plantera både hona och hane för att få bär. Bären är rätt smaklösa men inte giftiga och busken är inget man allergisk mot. Klipper man plantan regelbundet blir det ett fåtal blommor och bär.

Formklippt måbär kan ersätta den sjukdomshärjade buxbomen

Måbär går fint att formklippa och är utmärkt som ersättare för buxbom i landets kallare delar. Den är inte grön året om men en välklippt och snyggt formad buske blir tät och distinkt, avtecknar sig vackert mot snön även vintertid. Ofta används den som undervegetation eftersom den tål en del torka och skugga. Bäst trivs den som andra vinbär, i en något fuktig jord i sol till halvskugga. En underbar häckväxt där den klippa formen kan varieras. Man kan ge den med låga hörn mot gatan för fri sikt och högre för insynsskydd, höja sänka mellan åren för olika tycke och smak. Vill man ha en snygg häck måste man dock välja ett bra och jämt material, en bra sort. Vildarten är ojämn och därför används sorter.

Måbär Foto: Inger PalmstiernaMest använd är Ribes alpinum ’Schmidt’. Det kan vara stora skillnader dem emellan beroende på vem som odlat/levererat dem men den uppges vara 1-1,5 meter hög och får bär. Nyare sort är ÖERNE ’Inger’, ett urval där man sökt efter en jämn och förbättrad sor, upp till 2 meter hög. Bägge är härdiga i zon 6-7 och fina som häck.

Danska utvalda sorter finns också i handeln, hona ’Dima’ är upprätt i växten med tidig bladsprickning och ger bär, hanklon ’Hemus’ är något senare att slå ut samt mer utbredd i växten, får inga bär. Oklart hur härdiga de är, borde vara zon 5 i alla fall. Mycket lägre är ’Pumilum’ som är en äldre sort men inte så vanlig. De är mycket lämplig som låg klippt häck och finns i svensk produktion. Höjd knappt 1 meter, zon 5.

Måbär som häck bör klippas regelbundet som formad häck. Som friväxande häck ger den mer blom och bär men man bör ändå korta in långa skott och hålla efter häckens bredd i sidorna så den inte fläker ut sig. Kraftig beskärning görs under vårvintern innan de grönskar. Den klippta häcken jämnas till 2 gånger under sommaren, i juni och augusti och då klipper man bara i det nya ljusgröna. Bor man i södra Sverige kan man behöva putsa den flera gånger, det beror på nederbörd och hur pass mycket den växer. Man kan klippa ner häcken rejält om den fått en mage på grund av upprepad klippning på samma höjd, vilket man helst gör under senvintern.

Text och bild av Inger Palmstierna.

Om Inger Palmstierna

Sedan 1988 har Inger Palmstierna drivit det egna företaget Alsike OdlingsKonsult AB. Hon är en etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Inger har arbetat med trädgård sen hon var 12 och är trädgårdsmästare, utbildad odlingshortonom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Numera bosatt på Hven i Öresund och tacksam för detta efter nästan 50 år med styv lera i Mälardalen. Bedriver både en del små egna försök/provodlingar och odlar lite plantor till försäljning i öns butiker. Reser till försöksodlingar, demonstrationsfält, mässor och plantskolor i Holland, Tyskland, Danmark, Storbritannien och inom Sverige för att se alla växtnyheter som lanseras. På ön har hon sällskap av två kattor som gärna sover i växthuset, rullar i grönsakslandet och sover i kryddorna.

Här på Trädgårdsakademin undervisar Inger i växtkännedom; Grundkurs i växtkännedom, Prydnadsträd, buskar & barr, och Perenner & sommarblommor. Under dessa kurser möter du Inger, dels i den digitala undervisningen, men också på fysiska växtvandringar.