Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Trädgårdsarkitekten och träningsutmaningen i Trönninge

Trädgårdsarkitekten och träningsutmaningen i Trönninge

”Snacka om att ha en god affärsidé, tänker vi. En hel del liknande anläggningar i Sverige är ofta uppförda på en stor parkeringsplats eller en naken gräsyta men här har trädgårdsarkitekten fått vara med i både banan och dess omgivning. Det syns verkligen. Det har blivit en oas som följer årets skiftningar.“

-Ta till vänster vid gatuköket och till höger vid Pizzerian så hittar du till oss.
Detta var den tydliga vägbeskrivningen som fick oss att köra till Trönninge i Halland denna ljuvliga dag i september. Vi möttes av ett superfräscht träningscenter med sin nya attraktion, ”hinderbanan i naturen”. Här kommer svettdropparna att flöda och mjölksyran att kännas.

Det är Pamela Augustsson som studerat vid Trädgårdsakademin till trädgårdsarkitekt och som nu designat och uppfört hinderbanan som sitt examensarbete.

På vår fråga om hur hon kom på idén att anlägga en hinderbana svarade Pamela:
-När jag var liten älskade jag att bygga kojor ute i skogen, att göra en spång över bäcken därhemma och att leka med det som finns i naturen. När nu familjens satsning på Trönninge Träningscenter stått klart ett år så insåg jag att naturbanan skulle bli ett mycket bra komplement till gymlokalen. Jag och min bror driver gymmet och vår pappa är den som äger bolaget, så vi är alla involverade på olika sätt.

Jag har under min tid på Trädgårdsakademin lärt mig ritprogrammet SketchUp ordentligt så det var jättekul att börja skissa på de 17 olika stationerna som banan skulle innehålla. Här finns allt som kan få den mest tävlingsinriktade att gå igång på allvar. Klättervägg, nät, stocklyft, ålning under hinder, rep, armgång mm. Vid de flesta stationerna finns även en ”barnvariant” så att även de små ska kunna delta.
Pappa Lennart har med lite hjälp uppfört det mesta av byggjobben. Mängder av tryckimpregnerat trävirke har gått åt. Allt ger ett mycket gediget intryck och hela banan följer en harmoni i sin rundade form. Kring varje hinder och på mellanliggande ytor kommer att finnas mängder av prunkande växter som speglar alla årstider. Pamela har ritat in dammar, vattenvägar och slingrande grusgångar som gör anläggningen njutbar även för den som inte utsätter sin kropp för prövningar.
Banan är uppförd i något som troligen varit en jättestor trädgård en gång i tiden. Smala fina björkar står i grupper och några äppelträd finns bevarade i den bortre delen och där kommer det också att planteras en del bärbuskar, främst för barnens del.  Likaså skall det finnas en grillplats både för den enskilde besökaren men också för större grupper.

Då kommer vi osökt in på frågan om vilka som kommer att besöka naturbanan. Pamela svarar att:
-Vår förhoppning är att det blir allt från företags-kickoffer till barnkalas. Eller egna kompisgäng som vill köra en utmanande tävling på tid. Vi har ju tillgång till Träningscentrats omklädningsrum och duschar här intill och vi kommer att ha en stor grillplats med gasolgrillar och ett trevligt möblemang så det är bara att köra igång.

Vad har varit det roligaste med hinderbanan frågar vi:
-Det var nog att konstruera alla delar i hindren. Sketch Up är ett kanonbra program att jobba i. Man får en mycket god överblick direkt och ser vad som fungerar. Jag har fått en ytterligare bonus med mitt arbete genom att jag har kommit i kontakt med företaget Eurosport. Inte TV-kanalen utan ett företag som säljer utrustningar till gym bland annat. Via Eurosport kommer jag att kunna sälja byggsatser till samtliga stationer som jag har här i min naturbana. Så om t ex en kommun i Norrland är pigg på att göra en sådan här anläggning så kan dom köpa en färdig ”legosats” genom Eurosport och bara bygga upp på plats.  Jag bistår också med planritning/Illustrationsplan och ger idéer på olika lösningar till hinderbanor.

Snacka om att ha en god affärsidé, tänker vi. En hel del liknande anläggningar i Sverige är ofta uppförda på en stor parkeringsplats eller en naken gräsyta men här har trädgårdsarkitekten fått vara med i både banan och dess omgivning. Det syns verkligen. Det har blivit en oas som följer årets skiftningar.

Vi tackar för oss och när vi går därifrån så kommer Pamelas pappa, som bär på en av de sista plankorna som skall sättas på plats, och den långhåriga grå katten går stolt sida vid hans sida.
Ett totalt familjeengagemang med andra ord…

Bilder från Trönninge Motions Center AB.