Kanske känner du den bäst som ölandstok, busken med solgula blommor som ofta använts som häck och som för tankarna till 70-talets trädgårdar. Potentilla fruticosa var häcken som användes av praktiska skäl – nu, med det nya namnet Dasiphora och en rikedom i blomfärger i rött, orange, cerise, rosa, aprikos, sobert ljusgul, crème och vitt har token tagit ett stort kliv in i trädgårdens finrum.
Fortfarande tålig, anspråkslös och praktisk, men nu kanske lite extra uppskattad. Token finns numera både som enkel- och dubbelblommande. Det bästa med denna lilla buske är troligen hur rikblommande den är, och hur långt in på hösten den är villig att blomma vidare. Få buskar kan erbjuda en sådan blomsterprakt som token!

Samplanteras gärna med vintersnygga växter
Vintervärdet är väl inte det bästa, det blir en brun och lite smårisig buske som inte ger så mycket prakt under senare delen av vinterhalvåret, men token kan med fördel kombineras med andra små buskar och marktäckare med vinterkaraktär, exempelvis brokig klätterbenved, lingontry, oxbär och davidsolvon, för en mer intressant plantering med fler dimensioner.

Ovanligt anspråkslös
En stor fördel är att token är så tålig och anspråkslös – den kan växa i full sol och på torra jordar. Torktåligare buske med så rik och långvarig blom får man leta efter! En rosablommande tok kan gärna samplanteras med den lika anspråkslösa rosen ’The Fairy’, också en växt som ofta ses i stadsmiljö just för dess blomsterrika och anspråkslösa kvalitéer och båda arter blommar långt in på hösten så länge det inte fryser till.

Tacksam bärare av färgtema
I en perennrabatt med ett särskilt färgtema kan token stötta upp med blommor i ovanligare kulörer som rött, cerise och orange. Bladverkets färg drar mot en dovare grågrön, ibland med dragning åt blågrönt. Vackert i nästan alla planteringar, särskilt om man inte vill ha in det där primärgröna som kan vara svårt att matcha med annat. I skuggigare, fuktigare och/eller mer näringsrikt läge blir bladen mer gröna. Bäst utvecklas token på genomsläpplig, väldränerad jord i soligt läge. Den kan i sådana lägen gärna användas som marktäckare.
Ge token en chans! Den har genomgått en renässans sedan den sist sågs, gulblommande i 70-talsträdgården. De äldre varianterna blev ofta ganska höga, medan nya sorter tenderar att bli något lägre, kring halvmetern eller lite drygt. Härdigheten sträcker sig oftast upp mot zon 4. Om token blir lite risig i växtsättet så tjänar buskens utseende på att radikalbeskäras, så kommer den snabbt upp igen med en fin, samlad form. Med få krav och mycket att bjuda på bör token användas mer!

Text: Matilda Hallgren, biolog och trädgårdsingenjör. Bild: Matilda Hallgren, om inget annat anges.