Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Åsa Olsson – operasångerska och trädgårdsarkitekt

Åsa Olsson – operasångerska och trädgårdsarkitekt

”Välkommen till mig i Mästocka sa Åsa Olsson, som studerar till trädgårdsarkitekt vid Trädgårdsakademin. Oj då, var vår första tanke, var i hela världen ligger Mästocka?! Det visade sig vara en härlig plats långt ute på den halländska landsbygden. Inne på en slingrande landsväg ganska långt från allfartsvägarna hittade vi Åsas lilla röda hus med tillhörande hönshus och lada samt en jättestor tomt, närmare 5000 kvm. Här har Åsa och hennes familj, annars boende i Amsterdam, sin tillflykt både sommar som vinter. “

Välkommen till mig i Mästocka sa Åsa Olsson, som studerar till trädgårdsarkitekt vid Trädgårdsakademin. Oj då, var vår första tanke, var i hela världen ligger Mästocka?! Det visade sig vara en härlig plats långt ute på den halländska landsbygden. Inne på en slingrande landsväg ganska långt från allfartsvägarna hittade vi Åsas lilla röda hus med tillhörande hönshus och lada samt en jättestor tomt, närmare 5000 kvm. Här har Åsa och hennes familj, annars boende i Amsterdam, sin tillflykt både sommar som vinter.

Åsa visade oss runt på den kuperade och generösa tomten. Överallt fanns det små sittplatser, små enkla oaser för kaffedrickning, ro och stillhet, bokläsning och även bus för barnen. En del av sittgrupperna hade maken tillverkat av armeringsjärn och trä. De stod så naturligt placerade att man inte direkt upptäckte dom. Plötsligt bara fanns det en stol eller ett vackert litet bord. När vi förvånat började räkna alla små platser så sade Åsa att det är nog tjugo stycken eller så. Det varierar med väder och vind. Vi slog oss ner i en av grupperna och Åsa fick berätta om sitt brokiga och spännande liv.

– Jag har prövat på lite av varje. Jag är sjukgymnast i botten men nu jobbar jag som sångare med inriktning på klassisk musik. Sångintresset har jag alltid haft och när jag fick sjunga en del solopartier i kören så insåg jag att det fanns möjlighet till utveckling. Jag gick hos en sångpedagog och sedan 1994 är jag frilansande sångare. Jag har även gått på konstakademin ett år och jobbat främst med skulptur. Mitt intresse för trädgård och växter fick sitt genombrott när vi köpt den här lilla gården i Mästocka. Då öppnade sig en helt ny värld. Här kunde jag experimentera med olika växter, buskar perenner. Jag planterade, sådde och beskar så det stod härliga till. Innan hade jag haft koll på vilda, ätliga växter men nu fick det hela en helt ny dimension. Jag har plöjt igenom hela avdelningen om växter på biblioteket i Amsterdam. Det är min kvällslektyr.

Vi frågade hur det kom sig att hon valde att läsa hos just Trädgårdsakademin?
– Jag fick höra på omvägar av bekanta att den här utbildningen fanns och att andra hade gått här. Jag blev intresserad och startade med kursen Trädgårdsdesign Primo. Den gjorde att jag blev helt såld och tvekade inte en sekund på att jag skulle läsa hela den 4-åriga utbildningen till Diplomerad Trädgårdsarkitekt.

Nu är jag nästan klar och jag har börjat få en del kunder. Jag har startat företaget Åwesome Gardens, för att kunna jobba med detta. Hemma i Amsterdam har jag ett uppdrag där jag skall göra om en yta till ett paradis för kundens barnbarn. Det är 2000 kvm som skall bli ett barnens eldorado med hemliga gångar, lekutrymmen i olika former osv. Jag har även att uppdrag att göra trädgård på en stor takterrass. Det är inne på en tätbebyggd gata och terrassen sträcker sig förbi flera olika husfasader med varierande gavelspetsar som hänger ihop vilket gör det till en kul siluett. Det är en utmaning att hitta ett koncept som passar med tanke på tyngd, vatten osv. Förutom det konstnärliga i mina förslag så tänker jag hela tiden ekologiskt och på en ökad biodiversitet. Min förhoppning är att jag skall kunna försörja mig som trädgårdsarkitekt när sången inte längre kommer att vara lika aktuell.

Vi går en tur genom trädgården och Åsa förklarar hur det är tänkt att se ut när hon blir klar. Nåja klar o klar. Det blir man aldrig. Hon visar en dammanläggning där vattnet skall gå från en damm till en annan och ytterligare ner till en tredje. På många ställen i trädgården har hon gjort staket av nedklippta grenar som hon flätat in bland störar. Det är praktiskt och kan fyllas på efter hand som det multnar ner. Ett bra vindskydd för känsliga växter. Innanför några vinbärsbuskar, nästan helt gömd, står en vilstol i trä. Här är min egen lilla gömma förklarar Åsa. – Här har jag solen till en lampa när jag vill vara i fred och läsa en stund. Ingen hittar mig.

Vi passerar hönshuset. Det har maken lagt beslag på och renoverat mycket pietetsfullt med nya fönster ger att bra ljusinsläpp och här har han sin ateljé. Han är konstnär och målar främst i akryl, stora helt underbara tavlor som speglar de fyra årstiderna i en och samma bild. Man kan nästan gå in i naturbilden som växer fram.

Vi förstå att här hänger allt ihop. Konstnärskapet, växterna och den naturnära lite gammaldags livsstilen. En symbios som inte går att rubba. Helt underbart. Och allt detta i lilla Mästocka i Halland.

Foto: Åsa Olsson.

Trädgårdsdesign Primo är den första kursen i vår utbildning till Diplomerad trädgårdsarkitekt. Många gör som Åsa Olsson – börjar med Trädgårdsdesign Primo för att känna sig för hur det är att studera på distans och om man kan tänka sig en framtid med ett arbete som trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt. Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring våra kurser och utbildningar. Du når oss på info@trga.se