Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Rita & Ruta Ritkontor AB – med trädgårdsdesign som affärsidé

Rita & Ruta Ritkontor AB – med trädgårdsdesign som affärsidé

”Man styr sin egen tid och sina egna beslut men det kräver också att man är diciplinerad. Jag har förmånen att ha en härlig superentreprenör som bollplank och det är nyttigt när man jobbar på egen hand. Min utmaning är att kunna leverera bästa kvaliteten och ro projekten i land så att kunderna blir nöjda och kommer tillbaka. Man ska ha klart för sig att mun till mun är bästa marknadsföringen när man jobbar i ett så smalt segment som jag gör.“

När vi kliver in i den gamla glashyttan utanför Norrvikens Trädgårdar i Båstad så möts vi av en stor korg med doftande äpplen från den närliggande trädgården. Inne i hyttan, vid ett rustikt bord av kraftiga ekplankor och med en mängd tända ljus runt omkring sig, sitter Ulrika Lundgren och jobbar på sin moderna dator. På något sätt så känns det helt rätt. Det ultramoderna i denna genuina gamla hyttmiljön.

Ulrika driver företaget Rita & Ruta Ritkontor där hon designar allt från hus och andra byggnader till trädgårdar och ibland bruksting. I samband med trädgårdsdesignen driver hon även en plantskola/butik (Norrvikens Plantskola) i anslutning till Norrvikens Trädgårdar som showroom för sin specialitet, nämligen formklippta växter. Hon ritar och projekterar framförallt villaträdgårdar. Många av hennes kunder är de som köpt en exklusiv villa och vill få utemiljön fix och färdig på en gång. Att prata om kostnader är omöjligt då varje uppdrag är unikt i sig självt. Men vi förstår att kunderna inte vänder på varje krona i första hand utan vill ha något bra och är villiga att betala för det också.

− Vi gör allt från en första skiss till en helt färdig trädgård, säger Ulrika. Många av våra kunder är otåliga, de har inte egen tid att lägga på trädgården så vi har ett nätverk av duktiga hantverkare som ställer upp. Här i Båstad och närliggande platser som t ex Torekov finns många större villor och lyxiga sommarhus som vill ha det där lilla extra. Där passar våra formklippta växter utmärkt. Vi köper det mesta från Tyskland, där vi har hittat några bra leverantörer på mer ”fullvuxna” träd och buskar. De levereras hit i krukor men ska givetvis planteras ut efter hand. Ingen stor växt klarar en längre tid i kruka. Jag själv klipper de flesta växterna och det är jättekul att få sätta sekatören i ett levande material och åstadkomma något snyggt.

På vår fråga om vilken typ av växter som hon jobbar med svarar hon:
− Det är främst bok, ek, buxbom, idegran och björk. Men vi planterar också en del perenner. Kunderna vill gärna ha rödbladiga buskar och träd samt natursten.  Av någon anledning så vill man inte ha gula växter och inte heller vattenspeglar, konst o liknande i trädgården.

När vi påpekade att hon har sin ateljé/showroom här i glashyttan som ligger vid entrén till det anrika Norrvikens Trädgårdar säger Ulrika:
− Givetvis är det inspirerande att finnas här. Rudolf Abelin, som grundade Norrviken, var ju även han en stor importör av växter från Europa och Asien. Han anlade stilträdgårdar och blandade stramt geometriskt med mjukt blommande fält. Han var ju en föregångare på formklippning, så visst finns det inspiration att hämta här.

Vi frågade vad det bästa är med att vara egen företagare?
− Man styr sin egen tid och sina egna beslut men det kräver också att man är diciplinerad. Jag har förmånen att ha en härlig superentreprenör som bollplank och det är nyttigt när man jobbar på egen hand. Min utmaning är att kunna leverera bästa kvaliteten och ro projekten i land så att kunderna blir nöjda och kommer tillbaka. Man ska ha klart för sig att mun till mun är bästa marknadsföringen när man jobbar i ett så smalt segment som jag gör.

Vi frågar om hon kan ge något exempel på ett projekt som hon är nöjd med.
− Jag har givetvis många privatträdgårdar som jag kan peka på men jag väljer istället att prata om rondellen vid Maxi i Mellbystrand. Den är utformad som en försmak av vad som väntar trafikanten ca 500 meter längre fram på vägen. Nämligen sanddyner med strandråg och en spång ner mot vattnet. Med andra ord en inkörsport till havet.

När vi lämnar den vackra glashyttan och de höga krukorna, som står luftigt placerade utanför på gräsmattan, med sina exotiska växter så känner man harmoni. Allt hänger ihop, då och nu förenas, gammalt tänk i ny tappning. Härligt…