Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Prio Trädgård – med trädgårdsdesign som affärsidé

Prio Trädgård – med trädgårdsdesign som affärsidé

”Vår logo är en grov sula och finsko som möts. Det är lite av vårt signum. Vi vill att blandningen mellan det nya moderna och det naturliga, äkta, ska leva i harmoni. Jag tror att samhället i stort kommer att välja mer lokalt, närodlat och uppskatta hela eko-systemet. Det låter klyschigt men jag tror på detta.“

En doft av varma kanelbullar möter oss i trädgården när vi kliver in genom porten hos Kajsa Braide. Det bådar gott inför den stundande lilla pratstunden hemma hos en etablerad trädgårdsdesigner. Vi var lite nyfikna på hur vardagen ser ut när man har eget trädgårdsföretag. Kajsa driver Prio Trädgård tillsammans med sin man som är en, vad hon kallar, skogsmänniska. Maken står för bl a trädfällningar och snickeriarbeten. Kajsa gör stensättningar och planteringar. Gemensamt står de för idéerna och designen.

Vi tar plats på innergården mellan två huskroppar. Här har familjen en verklig oas. Vindruvsklasar, citronträd med stora mogna frukter, vacker pergola och kaninen Latte som skuttar runt fötterna på oss. Lilla dottern Majken står för fikat och vi börjar prata om det här med jobbet som trädgårdsdesigner.

Det hela startade med att Kajsa gick kursen Trädgårdsdesign Hortum vid Trädgårdsakademin. Innan dess hade hon ingen kunskap alls i trädgårdsbranschen, bara ett brinnande intresse och tankar på att hennes gröna fingrar kunde användas till något kreativt. Kajsa, som även är lärare, kombinerar nu de båda yrkena. Alla lov, vinter, påsk, sommar osv går åt till att genomföra kundprojekt.

Vi bad Kajsa berätta om hur ett kunduppdrag kan gå till.

– Oftast är det villaägare som vill göra en make-over av deras åldrande trädgård. Vi tittar på de fysiska förutsättningarna, jordmån, om det finns något redan befintligt som vi kan utveckla, om någon fast konstruktion skall ingå, material som harmonierar med huset osv. Därefter går jag hem och skissar på ett förslag. Jag gör ofta handritade skisser med akvarellfärg. För mig känns det mest naturligt. En liten enkel första skiss handlar oftast bara om några tusenlappar. Gör man en mer omfattande skiss över ett större område typ en hel trädgård med slänter, uppfarter osv så blir det förstås dyrare. Kanske 10-15.000 kr.

– Vill man starta från scratch och blåsa hela trädgården eller göra en helt ny anläggning kring en nybyggd villa t ex så kan det gå upp emot 3-400.000 kr inklusive allt arbete och allt växt- och stenmaterial. Så man kan inte säga att något kostar si eller så. Det är ytterst varierande. Man jag tycker verkligen inte att man skall dra sig för att kontakta kunnigt folk i ett inledningsskede. Det är så lätt att bli hemmablind och ett tränat öga kan potentialer som villaägaren aldrig upptäcker.
Många vill själva jobba i sin trädgård och bara få lite styrning och handfast handledning. Andra vill ha det snyggt direkt från början. I de fall vårt företag får hela entreprenaden så drar vi av en stor del av ritningskostnaden i slutändan.

På vår fråga om Prio Trädgård har speciella samarbetspartner så ler Kajsa glatt. – Hela vårt närområde är fyllt med glada killar som gärna kör tunga maskiner. Det är just den typen av hjälp vi behöver ibland, så vi väljer den som är ledig för tillfället. Det är hårt tryck på dessa killar ska ni veta.

Kajsa ser så harmonisk och avslappnad ut så vi kan inte låta bli att fråga vad det bästa är med att vara sin egen?
– I vårt fall här i Prio så är det unikt att vi både ritar och utföra hela anläggningen. Vi får vara med från början och det ger en stor tillfredsställelse att se att ens idéer blir bra och kunden blir nöjd. Det är roligast när man får göra allt från ”ax till limpa” så att säga.

Men någon utmaning väntar kanske runt knuten?

– Ja det är väl att vi vill bli mer kända än vi är. Vår logo är en grov sula och finsko som möts. Det är lite av vårt signum. Vi vill att blandningen mellan det nya moderna och det naturliga, äkta, ska leva i harmoni. Jag tror att samhället i stort kommer att välja mer lokalt, närodlat och uppskatta hela eko-systemet. Det låter klyschigt men jag tror på detta.

På väg ut till bilen tittar vi på kryddträdgården där allt från humle till olika sorter av timjan, mejram och andra godsaker blandats. Då inser man vilken eländig täppa man själv har. Kanske skulle man lägga några slantar på att få proffshjälp. I så fall finns ju Prio…