Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Känner du igen knopparna?

Känner du igen knopparna?

Ask – sen, svart och elegant

Askens (Fraxinus excelsior) knoppar är iögonfallande genom sin djupa, svarta färg. Det gör det lätt att skilja den från andra trädarter under vintermånaderna. Den djupsvarta färgen på knopparna ger ett subtilt intryck av styrka och elegans, vilket speglar askens status som ett av våra mest imponerande träd.

Medan andra träd redan har klätt sig i sina gröna dräkter, håller asken tillbaka och slår ut sent. Dess knoppar, som vilar i sin svarta prakt, är de sista att ge vika för vårens värmande strålar. Asken är samtidigt det träd som är först ut att fälla sina löv om hösten. Medan många träd håller fast vid sina löv för att njuta av sensommarens sol, väljer asken att avsluta säsongen i förtid. Dess gröna löv förvandlas snabbt till nyanser av guld och brons, och askens krona blir en av de första att prunka i höstfärger.

Lönn – tidig, rund och klibbig

Lönnens (Acer) knoppar är lätta att känna igen – runda, relativt stora, något klibbiga och med tätt packade vinterfjäll som ger ett extra skydd under kalla dagar.

När dagarna blir längre, utvecklar lönnens knoppar små färgade kanter. Det är som om lönnen, i kontrast till sin granne, asken, vill vara den första att förgylla landskapet och signalera att värmen är på väg.

Sälg – tidig, mjuk och silvrig

Videungens knoppar, eller sälg (Salix caprea) som arten heter, är små och täckta med ett tunt lager av mjukt, silverfärgat hår. De är redo att vakna och sätta färg på landskapet långt innan många andra träd har vaknat ur sin vintersömn. När de öppnar sig blommar de ut i mjuka, duniga kattstjärtar som hänger som konstnärliga penseldrag i luften.

Workshop – Vinterkvist

Att artbestämma växter på vintern är roligt och ibland väldigt svårt. I Trädgårdsakademins Grundkurs i växtkännedom håller Inger Palmstierna workshop online i detta spännande ämne.

En inledande föreläsning följs av enskilda övningar ute i fält. Växtbilder redovisas i diskussionsforum och efterföljande två webbinar behandlar resultaten. Denna virtuella workshop är en frivillig del av Grundkurs i växtkännedom och erbjuds en gång om året, i februari.

Från vänster till höger: Praktmagnolia (Magnolia x soulangeana), ek (Querqus), bok (Fagus sylvatica), sälg (Salix caprea), ask (Fraxinus excelsior), syren (Syringa vulgaris), klätterhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris), surkörsbär (Prunus cerasus).

Text: Anette Åkerström

Vill du få mer kunskap och inspiration?

Prenumerera på våra nyhetsbrev »