Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Tredje gången grönt

Tredje gången grönt

“Det har varit kul att omsätta teorin i praktiken. Jag har även jobbat med skötsel, som att klippa häckar och jag har beskurit träd en hel del. Det har varit kul att använda kunskaperna på olika sätt. Jag vill gärna fortsätta jobba så här varierat.”

Anita Jansson utbildar sig för tredje gången i livet. Denna gång inom trädgård.

Trädgård är mitt stora intresse

Jag har utbildat mig sent i livet, för tredje gången egentligen. I grund och botten har trädgård varit mitt stora intresse i säkert 25 år eller så. Hela livet har jag jobbat i helt andra miljöer, med kommunikation, både internkommunikation och kriskommunikation bland annat. Jag har också en bakgrund som fastighetsmäklare. Men, jag har alltid haft jättestressiga jobb och de sista åren så mådde jag inte så bra och var nära en utmattning, som det tog tid att återhämta mig ifrån.

Anita Jansson läser Trädgårdsdesign Primo.

Drömmen gick i uppfyllelse

Det var egentligen yttre omständigheter som gjorde att det blev som det blev med mina trädgårdsutbildningar. Företaget jag jobbade på skulle flytta till Stockholm och jag blev då erbjuden att flytta dit, men jag kände att i min ålder var jag färdig med karriären på det sättet. Det kändes inte som ett alternativ att flytta med till Stockholm. När jag fick möjligheten att bli arbetsbefriad med lön under en längre tid då tänkte jag att nu ska jag göra något jag alltid velat göra! Då fick mitt stora intresse bli på allvar. Jag sökte till en 60-veckors kurs inom trädgård på Uddetorp och kom in.

Sedan fick jag utbildningen Trädgårdsdesign Primo betald av Trygghetsrådet. Det kom av att jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist och att detta privata tjänstemannaföretag var anslutna till Trygghetsrådet, som kan gå in med olika insatser. Så det var ju en fantastisk möjlighet.

Trädgårdsutbildningarna kompletterar varandra

De båda utbildningarna har kompletterat varandra. Det har varit fokus på växtval och design hos Trädgårdsakademin, medan det handlat mer om jord och växtplats, trädvård och beskärning på Uddetorp. Det jag inte fick på Uddetorp fick jag på Trädgårdsakademin. Sedan har jag haft möjlighet att hoppa in extra vid behov och jobba på min före detta praktikplats med lite allt möjligt. Jag har ca 4-5 år kvar innan pensionen och söker olika typer av arbeten men funderar också på om jag kanske ska dra igång något eget. Under tiden fortsätter jag att hoppa in vid behov på min gamla praktikplats. Vi får se vad det blir!

Vad är det bästa med Trädgårdsdesign Primo?

Rolig! Upplägget har varit bra, det kräver ju att man har självdisciplin och sätter lite press på sig själv. Men när man gärna vill något, så går det lite av sig självt. Takten i sig tycker jag inte har varit övermäktig alls, det har känts bra. Innehållet har också varit bra och det jag särskilt uppskattar är feedbacken man får tillbaka. ”Det här kanske man skulle funderat på”… Återkopplingen väcker nya tankar! När man läser helt på distans och inte har några lärarledda dagar så känns feedbacken ännu viktigare. Så den har jag verkligen uppskattat och tycker den känns jätteviktig.

Vad händer nu?

Jag vill gärna fortsätta inom trädgårdsbranschen och man förstår ju nu mer och mer varför man använder gröna miljöer på recept eller på annat sätt för människor som är utmattade. Man mår ju bra av att vara i det gröna och att röra på sig. Även om branschen inte är den mest välbetalda så får man andra saker istället, känner jag. Som att min ryggvärk har försvunnit, kroppen läker ju när man rör sig och tränar hela kroppen. Man blir stark.

Jag har jobbat väldigt blandat inom trädgårdsbranschen och har både ritat och arbetat praktiskt med inmätning, avvägning och utsättning av ytor som jag sedan fått ge förslag på. Det har varit kul att omsätta teorin i praktiken. Jag har även jobbat med skötsel, som att klippa häckar och jag har beskurit träd en hel del. Det har varit kul att använda kunskaperna på olika sätt. Jag vill gärna fortsätta jobba så här varierat.

Just nu är jag öppen för olika vägar att gå. Jag söker jobb i flera branscher, även inom mitt gamla område, men funderar också på om jag ska satsa på eget i den gröna världen. Om det blir fallet tror jag att det är bra att ha flera ben att stå på. I början kan det ta lite tid att bygga upp sin verksamhet för designtjänster och då kan det vara bra att kunna göra snabba beskärningsprojekt och enkelt få inkomst därifrån. Det känns som en bra mix med beskärning och ritningsarbete!

Text: Matilda Hallgren

Bild: Anita Jansson