Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Pia Hedenblad är vår nya lärare i SketchUp

Pia Hedenblad är vår nya lärare i SketchUp

Pia Hedenblad gick från IT-världen till att bli trädgårdsarkitekt på heltid. Hon är odlingsentusiasten som nyligen blev ordförande i Svenska trädgårdsdesigners – och är nu också vår nya lärare i SketchUp – programmet som möjliggör digitala trädgårdsritningar och modeller. 

År 2019 blev jag färdig med utbildningen Diplomerad trädgårdsarkitekt men hade drivit eget företag sedan 2017 då jag framför allt erbjöd föreläsningar. Gradvis under studietiden tog jag även designuppdrag. Sedan jag blev klar med utbildningen har jag bara jobbat som trädgårdsarkitekt och har kunnat försörja mig på det, vilket känns jätteroligt. 

Under studietiden jobbade jag extra på Zetas i Stockholm, en mycket inspirerande plats. Där fick jag tillfället att fördjupa mina kunskaper om växter och att komma in i branschen. 2021 lämnade jag Stockholm och en älskad egendesignad trädgård, för att flytta hem till västkusten.

Trädgård var alltid det stora intresset

Jag har älskat trädgård sedan jag varit liten och odling har alltid funnits i mitt liv. Egentligen ville jag in i trädgårdsnäringen redan efter gymnasiet, men så blev det inte. Som vuxen när jag insåg att det fanns alternativ, att skola om mig utan att behöva flytta, genom att studera på Trädgårdsakademin, blev jag jätteglad. Min stora passion och hobby blev till slut mitt yrke. 

Digital ritteknik med SketchUp ger många möjligheter 

Jag använder nu bara SketchUp när jag ritar trädgårdar, men det har bitvis varit en tung resa för mig angående det digitala ritandet – och ändå har jag jobbat i IT-branschen. Jag har provat att rita för hand också, men tycker att det digitala passar mig ännu bättre. Med SketchUp är det lätt att rita och redigera och dessutom finns så mycket man kan utvecklas inom! Jag har också Ipad Pro som jag testat olika ritprogram på, men kommer alltid tillbaks till SketchUp i kombination med Layout. Det jag tycker är bäst med detta är att man kan skapa ritningar både i plan och 3D-vyer, och så finns även rendering som är väldigt spännande att jobba med.

Rendering tar presentationen till nya nivåer 

Med rendering finns ännu större möjligheter. När man väl gjort sin 3D-vy i SketchUp så kan man köra den i olika renderings-program för att göra bilden mer lik ett foto. Det blir som magi, det finns nästan ingen gräns för hur fint och verklighetstroget det kan bli. 

Det blir lättare att sälja in sina ritningar till kunden med 3D-vyer överlag, men man måste inte rendera. SketchUp duger gott som det är, men med rendering så kanske det hela tas till en annan nivå. Att på bästa sätt kunna visa för kunden hur den nya altanen eller poolen faktiskt kommer att upplevas. 

SketchUp har krävt sina ansträngningar

Jag har under åren kämpat hårt med programmet, för att lära mig. Jag frågade Lina, min lärare, mycket under utbildningen plus att jag kollat på en massa tutorials på YouTube, och även Elisabeths filmer som ligger i Webbinarbiblioteket inne på kursplattformen. Det är jättebra att kunna gå tillbaks och ta del av all kunskap som finns där. 

Jag känner att det krävs mer än själva kursen för att bli riktigt bra på programmet, man måste vara intresserad själv och testa sig fram. Men när det väl sitter så är det ett fantastiskt hjälpmedel. Jag är glad att jag hållit fast vid det och har jobbat med det i ungefär fem års tid.

Ny roll som lärare i SketchUp

Nu ska jag bli lärare i Trädgårdsritningar i SketchUp och det ska bli jättekul! Det är idag det absolut viktigaste arbetsredskapet för mig och jag hoppas kunna bidra med att kunna sänka tröskeln för studenterna att börja använda programmet. Mitt mål är att hjälpa dem komma igång, att göra det tillgängligt och enklare att förstå. 

Privata trädgårdsintresset spirar  

Jag är i grunden en trädgårdsnörd och har numera en klippträdgård på västkusten, precis vid havet och den jobbar jag mycket med. Jag terrasserar och planterar, testar vilka växter som funkar i olika lägen. 

En stor inspirationskälla för mig är Piet Oudolfs prärieträdgårdar. Jag har förmånen att ha en relativt plan yta, där jag har gått all-in med mycket perenner och gräs i denna stil. Jag testar många roliga växtkombinationer som jag inte vågat testa ute hos kunderna ännu. 

Testar växter i extrema lägen 

Branta slänter jobbar jag också mycket med, för att se vad som kan växa där. Även klippskrevor där det ibland blir mycket blött och ibland mycket torrt. Det är under utvärdering, för att se vad som funkar där. Det som hittills varit allra bäst är faktiskt flocknäva.

Stephanandra är fantastisk i slänter! Jag har också en jätteslänt där jag just nu testar bergormrot och den verkar funka väldigt bra i slänt. Jag testar Sedum i ännu brantare lägen än leverantörerna rekommenderar. Har även vildvin i en brant slänt som funkar bra och murrevan är grym i slänt den också. Vi får se hur allting trivs lite längre fram. Det är roligt att jobba med en helt annan trädgård än vad jag haft förut. 

Det senaste projektet blir en grusträdgård där jag ska ha väldigt torktåliga växter. Det är en spännande erfarenhet att jobba med det jag har på denna plats, med starka vindar, salta vindar dessutom och torrt som tusan. Men det är roligt! 

Flera ben att stå på inom företagandet

Förutom att syssla med designprojekt och föreläsningar så jobbar jag också som reseledare inom trädgårdsresor. De brukar bli några resor om året. Jag jobbar då tillsammans med ett reseföretag som heter Grand tours och har även jobbat med Allt om trädgård på deras resor. Att besöka andras trädgårdar är en fantastisk metod för att få inspiration.

Ordförande i Svenska trädgårdsdesigners 

Sammanfattnings jobbar jag med föreläsningar, resor och design men allra mest blir det design, det upptar säkert 90% av allt jag gör. Men jag tycker det är roligt med variation! Jag är dessutom ordförande i Svenska trädgårdsdesigners, sedan mars 2022. Det är ett stort engagemang det också, men det känns verkligen givande att kunna utveckla och bidra på det sättet inom branschen. 

 

Text: Matilda Hallgren

Foto: Pia Hedenblad