Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Smörbollen förgyller woodland, damm och fuktäng

Smörbollen förgyller woodland, damm och fuktäng

De gula bollformade blommorna gör sig kanske allra bäst när de får kontrastera mot mörkröda blad från växter som också trivs i det fuktiga woodlandets örtskikt, som bronsrodgersia, mörkbladig klippstånds eller röd flikrabarber.

Lyser upp i woodlandets halvskugga

I ett fuktigt och halvskuggigt hörn av trädgården där mossan frodas och gräsmattan blir allt glesare erbjuds den perfekta platsen för ett woodland att ta form. I lite dunklare vrår passar det fint med blommor eller blad i gult och lime som både kan lysa upp och skapa kontrast. Smörbollen (Trollius europaeus) är en härdig och tacksam perenn som trivs ypperligt i det här läget. Den vill inte torka ut. Fuktig och näringsrik jord ska det vara. Med dess lite exotiska klotformade blommor i gult förgyller den vilket fuktigt trädgårdshörn som helst.

Bild: Pixabay

En vildart från fjäll och fuktäng

Smörbollen växer vilt i Sverige och kan ses vid vattendrag, på fjället där smältvatten rinner, eller på fuktängar. Utbredningen är stor, från norra till södra delarna av landet. Grundartens blomma är solgul till färgen, men kultursorter finns i nyanser av citrongult och crème. Smörboll blir perfekt att odla vid dammkanten, gärna i en sumpzon, och trivs där ypperligt tillsammans med liknande växter som kabbeleka och svärdslilja.

Ju soligare läget är desto viktigare att smörbollen står i fuktighetshållande jord. Smörbollen står länge på växtplatsen när den trivs och kan räknas till de klassiska ”mormorsväxterna”. Tillsammans med riddarsporre och löjtnantshjärta skapas en gammaldags, romantisk karaktär. En annan spännande växtkomposition att testa är att mixa smörbollar med olika typer av vivor, som också föredrar fuktigare jordar. I detta sällskap framhävs det lite exotiska och udda med smörbollens karaktär, vilket den har gemensamt med vivornas spännande blomformer och friskt gröna blad som också ger en unik karaktär till planteringen.

Bild: Matilda Hallgren

Matcha med mörkt bladverk för kontrast

De gula bollformade blommorna gör sig kanske allra bäst när de får kontrastera mot mörkröda blad från växter som också trivs i det fuktiga woodlandets örtskikt, som bronsrodgersia, mörkbladig klippstånds eller röd flikrabarber. Eller i en matta av mörkbladig alunrot, där de gula blommorna får sväva över det mörka bladverket. Eller varför inte tillsammans med rosa älggräs, där båda växter kan skapa magi på en fuktäng i trädgårdsmiljö. Smörbollen inbjuder till att skapa unik och nytänkande växtkomposition – ett måste för den fuktigare trädgårdsjorden.

Text: Matilda Hallgren, trädgårdsingenjör.