Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Annette Göterling designar och odlar med återbruk i fokus

Annette Göterling designar och odlar med återbruk i fokus

I maj avslutade jag Trädgårdsdesign Primo. Det var så jätteroligt att gå kursen! Jag hade länge funderat på detta och redan hållit på i många år med trädgård och varit allmänt intresserad. Jag har byggt upp ett par trädgårdar och hjälpt vänner utan att ta betalt och så. Jag har även en man som kört eget företag tidigare, liksom en son som tyckte att ”Mamma, du får ta betalt för det du gör”! Eftersom jag inte haft någon utbildning inom trädgårdsdesign så har det känts svårt för mig att ta betalt, men sedan fyllde jag 60 år i januari och gav mig själv kursen i present.

Studier på distans möjliggör arbete samtidigt

Det har passat mig väldigt bra att plugga på distans eftersom jag jobbar heltid. När jag inte håller på med trädgård jobbar jag på en personalavdelning för en statlig myndighet, med arbetsmiljö och rehabilitering. Det har jag gjort i alla år. Men sedan har trädgårdsintresset också ökat allt mer.

Besöksträdgård hemma

Tidigare bodde vi i ett fint äldre hus som faktiskt varit med i Hus och hem. Även trädgårdsföreningar har flera gånger varit på besök hos oss och vi har också varit med på Urban Garden Day med vår trädgård. I 10 år har vi varit engagerade när det har varit öppna trädgårdar i här i Kungsbacka, så jag har alla de erfarenheterna med mig. När vi sedan flyttade till nya huset var det mest bara en gräsmatta och nu är det två växthus, en massa odlingslådor och knappt någon gräsmatta kvar – så jag har tränat mycket på formgivning av gröna rum!

När jag sedan läste Primo så har jag haft mycket nytta av mina egna praktiska erfarenheter och kursen har bekräftat både misstag och när man gjort rätt. Jag har fått förståelse varför vissa saker funkat så bra och varför annat inte gjort det, och båda perspektiven har varit lika viktiga.

Startat eget företag

Det blev så tillslut, att jag startade eget! Fru Göterlings trädgårdsdesign heter företaget och det känns jätteroligt att vara igång. Hittills har jag ritat och fakturerat för en trädgård och har även hållit workshops där vi ses över ett glas bubbel och ritar tillsammans. Deltagarna får ta med sig sin egen trädgård som projekt och sedan finns jag där som stöd under processen. Jag har jobbat med utbildning även inom arbetsmiljö, på mitt ordinarie arbete, så att hålla utbildning är inget nytt – det är bara ämnet som är annorlunda! Inom företaget vill jag erbjuda trädgårdsdesign, workshops och inspirerande event.

Kungsbacka – en bra plats för trädgård

Jag upplever att det finns ett stort intresse för trädgård här i Kungsbacka. Vi har Tjolöholm, öppna trädgårdar och flera trädgårdsprofiler som bor här, som jag tror gör att intresset är väldigt stort. Sedan finns många nyinflyttade, främst från Göteborgsområdet. Pendeltåget tar bara en halvtimme, så det är enkelt att ta sig mellan städerna. Här finns många unga familjer som startar upp på nytt, som kan bli kunder.

Vi får se vad som händer – om jag flyger eller ej! Jag gör detta för att det är roligt, jag tänker fortsätta jobba heltid med mitt andra jobb, men vill kunna ta pension lite tidigare istället och då kunna växla upp med trädgårdsföretaget, har jag tänkt mig.

Återbruk inspirerar

Jag brinner för att återbruka, allt ifrån växter till material. Det är något jag har mycket fokus på och ska väl försöka väva in så mycket som möjligt framöver. Till exempel tog vi bort en altan på framsidan och det virket har vi istället byggt plank, odlingslådor och ett barhäng av. I min trädgård finns också metallburkar från pizzerior, som jag odlar i. Men det känns viktigt att det blir en bra balans mellan återbruk och annat, så att det inte blir skräpigt eller så. Jag är också road av inredning och gillar att inreda ute, att styla trädgårdar inför fotografering och olika events är också ett ben i företaget.

Vänta inte på att uppfylla din dröm

Mitt råd till andra är att inte vänta så länge! Jag önskar jag hade gjort detta tidigare, man ska inte vänta på att uppfylla sina drömmar. Att läsa Trädgårdsdesign Primo har givit mersmak, så jag ska anmäla mig till kursen Odla en blomstrande köksträdgård i höst, för en sak som jag känner mycket för är just odling. Man behöver inte vara så pretentiös med odlandet och göra det allt för stort, På en liten yta har vi mängder av köksväxter och jag vill gärna uppmuntra till att prova, att våga odla, oavsett ytan!

Följ Annette på @frugoterlingstradgardsdesign

Distanskursen Trädgårdsdesign Primo ger grundläggande kunskaper i trädgårdsdesign och vänder sig till dig som vill arbeta i villaträdgårdar. Du lär dig att skapa designförslag som utgår från platsens förutsättningar där kundens behov, önskemål och förväntningar står i centrum. Här kan du läsa mer!

Text: Matilda Hallgren

Bild: Annette Göterling