Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Mattias bygger hellre med växter än hårda material

Mattias bygger hellre med växter än hårda material

Stora vegetationsytor och ingen gräsmatta. Brunröda iris möter rostfärgat kantstål. Det är detaljerna som fångar ögat, bland allt det gröna. Mattias Månssons designprojekt gav honom andrapriset i Årets trädgårdsarkitekt 2023. 

Mattias designar med utgångspunkt i vad som känns rätt för platsen. Dessutom vill han bygga med växter, så långt det bara går.

– Växterna bidrar och ger tillbaka, det gör ju inte en stenläggning på samma sätt, menar han.

De bruna irisarna är fantastiska, berättar Mattias vidare, men det luriga är att de tar sådan tid på sig. År två kanske det kommer en blomma, år tre kanske det kommer två…

Platsen är det centrala  

Även om det finns många växter jag verkligen gillar att jobba med så brukar jag inte utgå från vissa växtval när jag startar ett projekt. För mig är det alltid platsen som blir det avgörande. Kunden får säga vad de har för önskemål och visioner, jag brukar alltid ta in det, men det är ändå mest vad som är rätt för platsen som jag tänker på. Det är platsen som som ska bestämma. Jag funderar på byggnaden och hur den ser ut, i relation till platsen. Jag vill ju inte skapa en trädgård som känns helt apart. Det ska finnas ett tydligt samband mellan hus och trädgård. 

Rätt stil till rätt plats  

Många kunder säger till exempel att de vill ha en japansk trädgård, då tänker jag över det men kanske kommer fram till att det kommer se lite konstigt ut på den aktuella platsen. Jag brukar försöka få till en diskussion med kunden om vad man kan göra istället. Kanske har kunden sett en japansk trädgård någonstans, men kanske inte vet helt säkert vad den japanska trädgården innebär. Kanske ser man framför sig en bonsai eller en rödbladig lönn, eller vad det kan vara som man förknippar med stilen. Då brukar jag tänka att vi kan kan uttrycka det kunden ser framför sig, men kanske på ett lite annorlunda vis, som passar bättre till huset och platsen. Om det är rödbladigt som är viktigt, så går det ju att uttrycka det, även utan den japanska stilen.

En design ska kunna hålla länge

Jag vill gärna att designprocessen får lov att bli ganska fri, så att jag har möjlighet att skapa något som blir så bra som det kan bli. Det känns viktigt med rätt växter på rätt plats, att man inte tummar på ståndortskraven och att det man gör i trädgården inte ska bli som ett extra påhäng. Som alla de stora upphöjda träaltaner som byggs mot äldre 1920-talsvillor, med moderna ribbade staket. Det blir lite som ett påhäng. Man kanske gör det för att det går fort och lätt, eller för att det är rådande norm om hur träaltaner bör se ut, men då blir det kanske inte så snyggt som det skulle kunna bli. Man ska ändå kunna leva med det man bygger och anlägger, under långa tider. Jag tycker att man bör vara klar över vad man ska göra och varför. Då blir det också mindre slit och släng, vilket känns viktigt. Ett trädäck kan man faktiskt bygga på en massa olika sätt och ändå blir det ofta likadant överallt. Så tror jag det kan bli med trädgården också. Kunden har sett något fint och vill ha samma, men det kanske inte passar på just den platsen. 

Praktiskt trädgårdsarbete och växtkännedom lockade 

Jag kommer från den grafiska branschen och kände tillslut att jag ville ut och gräva. Det här med rumslighet och disposition och formkänsla hade jag med mig, eftersom jag alltid jobbat med det, men jag kunde inte så mycket om växter. Då tänkte jag att det var dags att utbilda mig till trädgårdsmästare, vilket jag gjorde på Norrviken, under två års tid. I samma veva hade jag även kommit in på Alnarp och skulle gått Trädgårdsingenjör design, men när jag väl kommit in efter alla ansökningsprover så insåg jag att det var en rent teoretisk utbildning. Jag ville ju lämna datorn och behövde komma ut för att få en relation till växterna. Så det blev ändå Norrviken och det var en fantastiskt bra utbildning. Bara att få vara i den miljön under två år och fritt kunna bekanta mig med alla växter där var fantastiskt. Vi läste även kurser som hade viss koppling till Alnarp, så jag kände att jag fick det bästa av två världar ändå. 

Att man har en bred växtkunskap känns väldigt viktigt för det arbete jag gör idag. Säger kunden att de vill ha en rödbladig lönn och man vet med sig att den inte kommer trivas på platsen, så gäller det att hitta ett bra alternativ. Så att själva uttrycket ändå finns kvar, men i form av ett bättre växtval. 

Växter som byggstenar 

Strukturen är också viktig för mig i designarbetet. För att jag sedan ska kunna fylla trädgården med något behövs först en bra grundstruktur. Hårda material ligger lite i bakhuvudet när jag planerar strukturen, men jag bygger gärna ytor med växter först och främst. Jag vill alltid använda växter så långt det bara går, att det gröna ska få spela huvudrollen. 

Det kan vara lite av en chock för kunderna, för de har ofta tänkt sig något lite mindre i växtväg, kanske en rabatt någonstans, men jag tycker det ska vara mycket grönt och att det gärna får bli rejäla vegetationsytor. Gräsmatta försöker jag jobba bort så mycket det går.

Jag frågar ofta vad kunden gör på sin gräsmatta eller vad de vill ha den till. Då kommer ofta ett ganska svävande svar. Jag brukar säga att om man inte har ett tydligt syfte och funktion med gräsmattan, då tycker jag att man inte nödvändigtvis måste ha någon gräsmatta. Det blir nästan alltid en diskussion kring gräsmatta och det är jag också beredd på. Jag vet med mig att vissa saker jag ritar kommer de kanske ha åsikter om, men vi kan alltid diskutera det och måste jag ändra mig så gör jag såklart det. Men jag hoppas samtidigt att jag kan inspirera till något som kanske blir en ännu bättre lösning. Det kan jag säga nu, med den erfarenhet jag har. Men i början var jag såklart inte lika säker. 

Jag skulle inte säga hur elektrikern ska dra sina kablar eller hur rörmokaren drar ledningar, men jag vill att kunden ska känna att jag är trygg med det jag sysslar med. Att det jag föreslår är bra för platsen och även ur skötselsynpunkt. Att mina förslag innebär att det inte blir för plottrigt. Att växterna som används ska vara robusta, tåliga och att de hamnar i rätt ståndort. 

Nya växtval inspirerar både kund och yrkesverksam 

Sedan försöker jag alltid utöka min egen växtrepertoar, man märker ju att man lätt fastnar vid vissa växtarter och att en del kombinationer blir som lite på rutin, men då försöker jag tänka på alternativ. Vid varje projekt försöker jag hitta minst en ny växt, för att det ska bli lite mer intressant, både för kunden men även för oss som jobbar med det här. Man kan ju göra trädgård på så många olika sätt och ser man till att det dyker upp något som inte alla andra har, så blir det trevligt för kunden och även för mig som planerar. 

Jag använder förstås ändå många arter som jag vet funkar och som ger mycket pang för pengarna, till exempel vipphortensia som jag tycker är toppen på alla sätt. De är kul för kunden om de får växter som ger mycket på en gång och sedan kan man låta vissa andra växter utvecklas med tiden. Jag brukar tänka att det ska vara träd som skapar trädgårdens tak, att häckar blir väggar och så rejäla, stora rabatter eller snarare planteringsytor på marken. 

Roterande uppgifter ger ett mer givande företagande

Jag har en ambition om att hålla uppe nivån i mina tjänster och för hela branschens skull. Vi gör hela kedjan i företaget, allt från rådgivning och design till anläggning och skötsel. Vi är fem som arbetar tillsammans i företaget Gröna bladverk. Risken är stor att jag blir ”arbetsgivaren” och därmed får göra mycket administration, men i och med att vi är fem så kan vi dela upp arbetet i minst två lag. Sedan roterar vi uppgifter, så att det blir variation för alla. 

Jag vill att alla som jobbar med mig ska kunna driva sina egna projekt också, om man vill göra det. Även om vi är ganska lika, så finns ändå olika saker som varje person brinner lite extra för. Det känns bra om jag lyckas uppmuntra till det och jag tänker att det är något som vi alla gynnas av och att det är bra för själva företaget också. 

Mattias Månsson driver företaget Gröna bladverk som är verksamt i Göteborg med omnejd.

Text: Matilda Hallgren

Bild: Mattias Månsson