Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Marianne Svärd Häggvik – studerar vid Trädgårdsakademin och författare till boken Trädgårdsprojekt

Marianne Svärd Häggvik – studerar vid Trädgårdsakademin och författare till boken Trädgårdsprojekt

”När barnen växte upp och jag hade jobbat över 25 år som civilingenjör ute i industrin började jag drömma om att själv jobba med trädgård. Jag startade mitt lilla företag Heliconia Garden 2006 och idag har mitt intresse mer och mer flyttats över till hur man kan skapa vackra miljöer och rum i trädgården och att val av avskärmningar, gångar och blickfång är lika viktiga som växterna.“

Berätta lite om dig själv och din trädgårdsbakgrund!
Det bästa jag visste som barn var att vara med min odlingsglada mamma i hennes jättestora trädgårdsland och prunkande rabatter. Och intresset har hållit i sig. Först odlade jag på kolonilott och sedan odlade jag i den egna trädgården och i växthus. När barnen växte upp och jag hade jobbat över 25 år som civilingenjör ute i industrin började jag drömma om att själv jobba med trädgård. Jag startade mitt lilla företag Heliconia Garden 2006 och idag har mitt intresse mer och mer flyttats över till hur man kan skapa vackra miljöer och rum i trädgården och att val av avskärmningar, gångar och blickfång är lika viktiga som växterna.

Hur uppstod idén till boken?
Förutom trädgård har jag även ett stort intresse för olika hantverk. Jag gillar att själv skapa vackra och praktiska saker till min trädgård och skrev under ett flertal år gör-det-själv artiklar till Hem ljuva hem trädgård. Det var när chefredaktören där skulle gå i pension som hon undrade om jag inte funderat på att skriva en bok om mina trädgårdsprojekt. Det hade jag inte då men Bonnier Fakta nappade direkt på idén om en stor bok om trädgårdsprojekt i olika tekniker och i kombination med växter.

Vilka kurser har du läst på Trädgårdsakademin?
Jag har gått ett antal kurser i trädgårdsdesign, växtkännedom och ritningsläsning och mätteknik.

Tipsa om ett trädgårdsprojekt med hösttema!
Släta grå betongkrukor är vackert till ljung, krysantemum och andra höstblommande växter. Du kan enkelt gjuta dem själv genom att använda två plastkrukor i olika storlekar som gjutformar. Eller om man vill göra en häftig kruka i skiffer så kan man limma samman fyra rektangulära skifferskivor mot en kvadratisk botten.

Sedan tycker jag att man ska binda sig en skördarkorg i galvaniserad ståltråd. Det är ett roligt pyssel som ger dig en otroligt stilig och praktisk korg. I min bok finns tydliga gör-det-själv anvisningar så det är enkelt att komma igång om du vill göra något av projekten.