Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Linda Ekborg – trädgårdsarkitekt

Intervju med Linda Ekborg – trädgårdsarkitekt

”När barnen var små funderade jag att söka in till Alnarp, men det fungerade inte riktigt med långa pendlingsavstånd och familj. När jag hittade utbildningen till trädgårdsdesigner på Trädgårdsakademin för ca 3 år sedan tvekade jag inte länge förrän jag anmälde mig till första kursen.“

Berätta lite om din bakgrund
Jag minns min barndom hos min farmor och farfar vackra sommardagar. De hade en stor trädgård med en jätteakacia i mitten där vi satt i skuggan och drack saft och åt nybakade kanelbullar. I den nedre delen fanns köksträdgården där det odlades en hel del ätligt såsom smultron, morötter och sallad. Flera fruktträd stod på rad som man kunde klättra upp i och sitta på en gren, plocka äpplen, körsbär och små fina augustipäron. Jag har förstått ju äldre jag blivit att jag alltid tyckt om det gröna men inte riktigt insett att det är det jag vill jobba med. Jag utbildade mig till ögonsjuksköterska och arbetar med det fortfarande.

Vad var det som fick dig att välja just utbildningen till diplomerad trädgårdsarkitekt vid Trädgårdsakademin?
När barnen var små funderade jag att söka in till Alnarp, men det fungerade inte riktigt med långa pendlingsavstånd och familj. När jag hittade utbildningen till trädgårdsdesigner på Trädgårdsakademin för ca 3 år sedan tvekade jag inte länge förrän jag anmälde mig till första kursen.  Jag insåg att det här passade mig alldeles perfekt och det är hur roligt som helst. Därefter har jag läst flera kurser och jag bestämde mig för att läsa hela utbildningen. Eftersom den är på distans och med flexibel start kan jag själv avgöra hur och när jag ska läsa samtidigt som jag kan jobba och ha en inkomst.

Hur kan en vanlig ”skoldag” se ut?
Jag är ledig en dag i veckan, då jag kan ägna mig åt skolan. Jag går upp i normal tid och försöker hålla på en hel dag som en normal arbetsdag.

Vad har varit den största utmaningen under utbildningen?
Jag tycker det har funnits flera utmaningar i utbildningen. En var växtkännedomen där man ska lära sig växtnamn på latin. En annan är ritteknik där det gäller att hitta sin egen teknik som man är bekväm i att jobba med. Jag experimenterar en del fortfarande med olika uttryck för att få en bra och lätt bild att förstå hur min design ser ut.

Vad har varit det roligaste under utbildningen?
Det roligaste med utbildningen är när man kommit på någon bra design och får en positiv feedback på att man tänkt rätt. Det har också varit roligt att träffa andra som går utbildningen på de olika workshops som finns.

Har du fått något uppdrag under utbildningens gång – berätta gärna kort om detta!
Jag har haft ett uppdrag under utbildningen. Det var en ny rabatt som skulle utformas i trädgården som komplettering till den övriga. Jag ritade den, köpte in växter och hjälpte till att plantera den.

Hur ser drömprojektet ut?
Jag vet inte riktigt vad ett drömprojekt skulle vara, men det är alltid roligt om man ritar en trädgård där ägaren blir riktigt nöjd med vad man gjort.

Om du skulle ge ett generellt designtips, vad skulle det då vara?
Ett generellt designtips. Använd formerna hos blommor och blad. Välj växter som är olika i formerna och kontrasterar mot varandra och många av varje sort. Ex. Hasselört med sina fina rundade blad som marktäckare runt fötterna på en finflikig japansk lönn.

Vilken är din favoritväxt/Vilka är dina favoritväxter – och varför?
Jag tycker mycket om marktäckare som ger ett grönt lugn i botten. Ex. hasselört, murgröna och sockblomma. Min favoritbuske är guldazalea som har en fantastisk försommarblomning och doft. Den får också sprakande höstfärger. Mitt favoritträd är nog boken med sin härligt jämna grå bark, skirt lövutspring och sitt starka robusta växtsätt.

Om du får drömma fritt – hur ser tillvaron ut om 5 år?
Min dröm är att bo på ett större ställe, kanske en gård med en stor trädgård och möjligheter till odling. Jag skulle vilja kombinera arbetet som trädgårdsdesigner med försäljning av perenner och säsongens frukt och grönt.

Linda Ekborg driver företaget Ekborg Garden Design. Hon vann publikens pris som bästa inspirationsträdgård under Rosdagarna på Fredriksdal 2014.