Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Cecilia Tidstrand – trädgårdsarkitekt

Intervju med Cecilia Tidstrand – trädgårdsarkitekt

”Att få mängder av ny kunskap, insikt och inspiration. Att verkligen få ägna sig helt åt det bästa man vet – trädgård. Att träffa andra likasinnade under utbildningens olika workshops har också varit givande.“

Foto: Annika Christensen

Berätta lite om din bakgrund
Arbetade tidigare som förskollärare/processledare med särskilt ansvar för kvalitetsarbete. Har alltid haft ett stort intresse för trädgård, form, och design. Tog till sist beslutet att satsa på min dröm!

Vad var det som fick dig att välja just utbildningen till diplomerad trädgårdsarkitekt vid Trädgårdsakademin?
Den stora flexibiliteten, att jag själv kan välja när och var jag ska läsa. Det passar perfekt när man har familj. Att själv styra sin tid är en härlig känsla!

Hur kan en vanlig ”skoldag” se ut?
Efter att jag har skickat iväg barnen till skolan sätter jag mig vid min arbetsplats där jag har skrivbord, ritbord och en massa litteratur och inspiration. Jag arbetar/läser aktivt fram till dess att barnen kommer hem från skolan. Därefter är det fullt upp med träningar och läxläsning.

Vad har varit den största utmaningen under utbildningen?
Ingen alls egentligen. Det krävs att man har självdisciplin men jag tycker att det har fungerat bra.

Vad har varit det roligaste under utbildningen?
Att få mängder av ny kunskap, insikt och inspiration. Att verkligen få ägna sig helt åt det bästa man vet – trädgård. Att träffa andra likasinnade under utbildningens olika workshops har också varit givande.

Har du fått något uppdrag under utbildningens gång – berätta gärna kort om detta!
Ja, några på hemmaplan och ett på distans. Det ena handlade om att återställa kombinerat med att nyskapa en rabatt från förra sekelskiftet. En riktig kulturskatt! Ett annat uppdrag handlade om att få till en plantering i en brant slänt i söderläge, helt igenvuxen av sly.

Hur ser drömprojektet ut?
Att skapa en trädgård helt från grunden är givetvis otroligt roligt!
Det viktigaste handlar dock mer om att få skapa något som verkligen blir HELT RÄTT för ägarna till trädgården. Att trädgården ska spegla ägarnas och platsens själ och att den får bli en plats där de (ägarna) vill vara. Varje projekt är ett drömprojekt på sitt sätt, varje projekt handlar om att förverkliga någons dröm.

Om du skulle ge ett generellt designtips, vad skulle det då vara?
Utgå från din och platsens själ – en bra början. Minimera, gruppera, repetera är tre bra begrepp att ha i åtanke, det får inte bli rörigt och plottrigt varken vad det gäller växter eller formspråk.

Vilken är din favoritväxt/Vilka är dina favoritväxter – och varför?
Jag älskar prydnadsgräs (särskilt Miscanthusgräsen) för dess sirlighet, dess susande i vinden och för dess egenskap att formmässigt komplettera perenner. Jag tycker också mycket om jättedaggkåpa (Alchemilla mollis) för att den fyller ut rabatter bra, för att den så lätt matchar andra växter i färg och form och för att den är magisk med en vattendroppe på bladen… Överlag tycker jag om att skapa med vackra, gröna bladformer.

Om du får drömma fritt – hur ser tillvaron ut om 5 år?
Då kan jag leva på mitt företag!

Cecilia Tidstrand driver företaget form&flora trädgårdsdesign »