Intervju med Lottie Nilsson – hortonom med uppdrag som utbildningsledare

”Förutom prydnadsväxter är jag är mycket intresserad av det ätbara och tycker vi måste satsa mer på småskalig odling, handla lokalt och äta ekologiskt. Själv odlar jag mycket frukt, bär och grönsaker och så har vi ju förstås våra hönor som ger oss egna ägg. Jag tror att vi måste leva ”medan vi lever”, inte bara jaga pengar. Det ska vara en bra balans mellan arbete och fritid, varje dag måste tas tillvara, säger Lottie med ett mjukt leende.“

De mest bedårande hönor möter oss i trädgården när vi försiktigt smyger runt hörnet vid Lottie Nilssons hus i Nyhamnsläge. Här bor dagens intervjuoffer och vi har stämt träff i hennes härliga trädgård. Det är här hon helst vill tillbringa sin tid. Lottie är en utpräglad trädgårds- och friluftsmänniska och njuter fullt ut av naturen och alla de upplevelser som den ger. Och det är inte så svårt när man bor på Kullahalvön i Skåne. Hela halvön är som en stor kornbod med böljande fält av allehanda säd, grönsaker och potatis. Längst ut på udden skymtar Kullaberg, med dramatiska klippor där entusiastiska bergsklättrare sliter med sina rep, men där man också har en av Sveriges vackraste golfbanor och härlig bokskog.

Vi ber Lottie berätta lite om sig själv.

– Jag och min man kommer ursprungligen från Småland men när jag kom in på hortonomutbildningen vid Alnarp så flyttade vi ner till Skåne. Min man är narkossköterska så det här med trädgård är främst mitt område. Men han fick ofta förhöra mig på latinska växtnamn under utbildningen och det har han faktiskt blivit riktigt bra på, säger Lottie.

– Jag älskar prydnadsväxter i alla dess former och har haft tur att få jobb inom den branschen. Först på partiplantskolan Splendor Plant, där jag arbetat med marknadsföring, inköp och försäljning men även förökning och produktion. Sedan på E-planta som är en kvalitetsmärkning för plantskoleväxter för svenskt klimat. Där har jag jobbat med produktutveckling och marknadsföring av ett nytt konsumentvarumärke, ”Min egen trädgård”. Sedan 2:e maj jobbar jag halvtid som utbildningsledare för Trädgårdsakademin. Jag har föreläst tidigare i ett par kurser men är nu delaktig i den dagliga verksamheten här på företaget. Att förmedla den växtkunskap jag har och kunna hjälpa till att hitta bästa möjliga föreläsare och kurser känns viktigt och ska bli oerhört spännande. Förutom jobbet på Trädgårdsakademin driver jag ett eget företag som det ska finnas tid till, säger Lottie.

Vad gör du i ditt eget företag undrar vi nyfiket?

– Jag skriver bland annat för två tidningar, dels affärstidningen Viola och dels för tidskriften Landskap. Det är blandade artiklar om odling, grönt företagande och växtanvändning. Dessutom blir jag ibland kontaktad av plantskolor som vill ha min hjälp på konsultbasis med marknadsföringsmaterial och liknande, förklarar Lottie.

Förutom prydnadsväxter är jag är mycket intresserad av det ätbara och tycker vi måste satsa mer på småskalig odling, handla lokalt och äta ekologiskt. Själv odlar jag mycket frukt, bär och grönsaker och så har vi ju förstås våra hönor som ger oss egna ägg. Jag tror att vi måste leva ”medan vi lever”, inte bara jaga pengar. Det ska vara en bra balans mellan arbete och fritid, varje dag måste tas tillvara, säger Lottie med ett mjukt leende.

Vi håller fullständigt med henne. Vår nästa fråga blir givetvis hur hon själv och familjen tar tillvara varje dag?

– Min man är en inbiten cyklist, han bygger cyklar och drar iväg på långrundor när lusten faller på. Men det är ju ett bra sätt att komma ut och uppleva naturen. Själv går jag ofta längs havet, det är där jag hämtar energi. En god bok och en kopp te är inte heller så dumt. Men min trädgård får nog den mesta av min lediga tid även om barnen kräver sitt. Vi har två tvillingpojkar på nio år med otroligt mycket energi, på gott och ont, skrattar Lottie.

Nyligen släpande vi hem ett stort lass tång till ett nytt trädgårdsprojekt, det ska bli rabatt mot gatan istället för gräsytor. Tång är utmärkt gödsel och fantastisk tillgång när man bor nära havet, säger Lottie.

Förra sommarens trädgårdsprojekt var att bygga hönshus och skaffa höns. Familjen har fem styck, alla av olika ras. Alla värper unika ägg i nyanser från blekrosa till mintgrönt. Här behövs inte någon äggfärg till påskbordet, färgpaletten är underbar i sina pasteller.

– Tyvärr får inte ha tupp eftersom det är tätbebyggt område. Det hade varit mysigt att kunna få kycklingar också, säger Lottie.

Finns det några framtidsprojekt undrar vi till slut

– Jag vill gärna ha ett orangeri i anslutning till vårt hus för att förlänga säsongen, kunna odla lite medelhavsväxter men kanske framförallt för att kunna sitta och njuta i.

Vi förstår vad hon menar, platsen finns men det är en dyr historia.

Vi tackar för den trevliga pratstunden och hoppas att Lottie får sitt uterum så småningom. Det vackra stenhuset, den härliga trädgården och hönsen står för en skön retrokänsla. Även den svarta katten Elvis är närvarande och stryker runt våra ben.

Låter han hönsen vara i fred månntro under vi när vi sätter oss i bilen för hemfärd? Vi tyckte att han strök omkring, lite lurig på katters vis. Nåväl, de vackra färgade äggen fick oss i alla fall blekrosa och mintgröna av avund…..