Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Intervju med Charlotte Liljeblad – nyutexaminerad diplomerad trädgårdsarkitekt

Intervju med Charlotte Liljeblad – nyutexaminerad diplomerad trädgårdsarkitekt

”Att läsa på distans passade mig perfekt, fortsätter Charlotte. Då kunde jag ju jobba under tiden. Mitt exjobb i utbildningen till diplomerad trädgårdsarkitekt gjorde jag på området vid glasbruket i Pukeberg. Man sanerade bort allt bly som förekommit vid glastillverkningen. I anslutningen till glasbruket skulle göras en trädgård så det var kul att få vara med i det jobbet.“

Charlotte LiljebladNär vi från Trädgårdsakademin besöker Charlotte Liljeblad i Nybro, så är hon just i färd med att slå i sista spiken i en gammal fåtölj som hon renoverat. Det kan tyckas som en lite udda syssla för en nybliven trädgårdsarkitekt men Charlotte förklarar att hon har fler strängar på sin lyra än bara trädgård.

— Mitt intresse är att skapa i alla dess former. Jag målar lite akvarell och så är jag utbildad på att göra ådringsmålning på gamla möbler, en teknik som håller på att försvinna helt i dessa dagar. Jag hade till och med en tanke på att jag skulle ge mig på tråkiga moderna möbler och göra en vacker dekor eller ådringsstruktur så att de fick ett annat, mer spännande liv. Det här med färg och form går igen i mitt arbete med trädgårdar, fortsätter Charlotte.

— Jag har en bakgrund i hotellbranschen och efter många år så kom jag till en punkt där jag var tvungen att sätta mig ner och fundera på vad jag verkligen ville göra. En skilsmässa fick mig att söka nya utmaningar och det är jag jätteglad för idag. Kriser kan ge en oväntad kraft, poängterar hon.

— Det startade med att jag bodde i Kalmar och hade hästar på en gård med en gammal misskött trädgård. Jag började upptäcka gamla fina växter och hur man kunde förbättra villkoren för växandet i den här jordplätten. Det satte igång ett större trädgårdsintresse.

Började du då direkt på Trädgårdsakademin? 

— Nej jag gick en utbildning på två år till Kvalificerad trädgårdsmästare i Karlskrona först, svarar Charlotte. Där blev jag intresserad av växtmaterial och växtanvändning bl a. Jag började också rita trädgårdar och lärde mig beskärning och trädvård. Sedan var inte steget långt till att även anmäla mig till Trädgårdsakademins utbildning till Diplomerad Trädgårdsarkitekt. Redan från början fick jag en del kunder. Jag kände att det var lika bra att starta eget direkt. Jag bildade” Winhult-Liljeblad Trädgårdsdesign” och på den vägen är det

— Att läsa på distans passade mig perfekt, fortsätter Charlotte. Då kunde jag ju jobba under tiden. Mitt exjobb gjorde jag på området vid glasbruket i Pukeberg. Man sanerade bort allt bly som förekommit vid glastillverkningen. I anslutningen till glasbruket skulle göras en trädgård så det var kul att få vara med i det jobbet.

Hur upplevde du din studietid vid Trädgårdsakademin? 

Charlotte skrattar och säger:
— Jag hade inte så stor datorvana men det lärde man sig snabbt. Webbinaren var helt perfekta, man kunde se dom flera gånger vilket är en klar fördel med distansutbildning.

Var får du din inspiration ifrån?

Charlotte svarar med ett leende:
— Se dig omkring, den finns överallt. Det gäller bara att öppna sinnet för nya intryck. Men en verklig inspirationskälla var Chelsea Flower Show som jag var på i somras. Det var mängder av folk och svårt att komma till och titta, men ack så kul och intressant. Det nya är att man förtätar och låter växterna få breda ut sig lite mer. Inte så stora öppna jordytor att hålla rena. Det gör allt mycket mer lättskött förstås, påpekar Charlotte.

Vad gör du just nu? 

— Jag håller på med en plantering i anslutning till en parkering för ett privat bostadsbolag. Man måste skaffa sig referensobjekt och jag har hittills mest jobbat med privata trädgårdar. Jag håller också på med min hemsida samt planerar att finnas med på Facebook, svarar Charlotte.— Jag har också ett bra samarbete med Folkpool i Kalmar och det är en kul vinkling på skapandet.

Vi tackar Charlotte för den lilla pratstunden och önskar henne lycka till. När vi stänger ytterdörren så hör vi hur hon fortsätter att hamra in sina små nubb på fåtöljkantens dekorband. Så kul att även vintertid kunna jobba med sommarblommor, även om det bara är på en fåtöljsits med romantiskt blommig kretong.