Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Kan jag jobba samtidigt som jag studerar?

Kan jag jobba samtidigt som jag studerar?

Yrkeshögskoleutbildningen Arbetsledare grönyteförvaltning är heltidsstudier men många studenter väljer att arbeta parallellt med studierna. Personliga omständigheter avgör om det är möjligt för dig att jobba parallellt med studierna och inte minst hur arbetsgivaren ställer sig. Här har vi har intervjuat några studenter som arbetar parallellt med sina studier.

Linnea

Jag arbetar heltid på Malmö stads skötselföretag Kommunteknik och studerar till arbetsledare vid Trädgårdsakademin. Där är jag skötselarbetare och har fram till nu arbetat mest med perennrabatter och sommarblommor. För en dryg vecka sedan byte jag avdelning och ska framöver arbeta med ”grönskötsel” det vill säga övriga ytor. Jag ville byta arbetsuppgifter för att lära mig hela verksamheten. Det har hittills varit lyckat. Jag har till exempel fått arbeta med uppbyggnadsbeskärning av träd från en lift. Jätteroligt!

Anledningen till att jag sökte till Trädgårdsakademin är att jag i grunden är väldigt trött på mitt jobb och det var efter en specifik incident förra sommaren då vår arbetsledning totalt körde över oss som jag tog tag i saken och sökte en utbildning. Det var en konstruktiv handling för att hantera ilskan.
Jag har en nästan färdig utbildning till Landskapsarkitekt i bagaget. Jag har vid ett par tillfällen försökt skriva de uppsatser som saknas men det är svårt för mig och jag hamnar i mörker och snudd på depression. När jag hittade denna utbildning fick jag energi att tänka att det finns mer än en väg mot målet. Målet är att få arbeta med planering och utveckling av gröna miljöer för människor att må bra i.

Eftersom jag studerat inom trädgård tidigare och dessutom är väldigt motiverad så går det faktiskt över förväntan att studera och jobba samtidigt. Just nu ligger jag lite efter men det är hanterbart. Jag har fått göra prioriteringar och har börjat acceptera att det är ok att inte ha VG på uppgifterna. I det här fallet är det en examen som är det viktigaste. Min närmaste familj är min man och våra två barn, åtta och snart tolv år gamla. Det blir inte mycket tid över förutom studier, arbete och familj. Jag studerar alltid på helgerna och de kvällar i veckan då det finns tid. Jag lyssnar på föreläsningar i lurar när jag har möjlighet på arbetstid. Jag måste avsätta tid för att få till aktiviteter med barnen och alla andra projekt i hemmet får vänta. Matlagning städning och träning får ta mindre tid. Planering är A och O. Eftersom utbildningen inte är längre än 1,5 år så finns det en nåbar tidsgräns för pressen och stressen. Mellan varven har jag känt behov av att ta paus och varva ner och då har jag fått släppa skolan några dagar och vila mig till energi.

Joakim

Joakim jobbar som arbetsledare på Elfströms trädgårdsanläggningar mest mot bostadsrättsföreningar, Stockholm stad. Företaget har 16 anställda. Hur hinner du med dina studier undrar vi? Jag arbetar inte heltid. Min arbetsgivare stöttar mig fullt ut i beslutet. Jag är gift men har inga barn. Jag läst vid Trädgårdsakademin tidigare och tycker distansstudier fungerar jättebra.

Carlos

Carlos är från El Salvador och har bott i Sverige i 23 år. Han har jobbat 20 år inom trädgård men kände att han måste fylla kravet för utbildning. Carlos har familj och arbetar heltid men hinner ändå med sina studier. Hur undrar vi? Efter kl 20 så startar jag min utbildning. Familjen förstående. Kursen är jättebra och det känns som om man sitter i klassrummet. I El Salvador läser alla på universitet på kvällarna. Man måste ha ett jobb parallellt så det kändes inte konstigt att offra sin fritid.

Pierre

Pierre arbetar heltid i Botkyrka kommun på beställarsidan. Pierre tog själv initiativ till utbildningen men arbetsgivaren Botkyrka kommun är mycket toleranta när han behöver läsa eller få sina resor och annat bekostade berättar han. Hur hinner du med att både arbeta och studera undrar vi? Mina barn är utflugna så nu är det hunden och frun som är familjen. Jag läser mestadels på kvällarna. Jag har dock gjort en del praktik (LIA) som jag försöker validera bort, det innebär att jag kan jobba undan lite dessa perioder.

Erik

Erik  arbetar parallellt med studierna. Hur hinner du med undrar vi? Jag ingen familj eller barn så det blir studier på kvällar och helger. Kursen är jättebra. Jag hittade den när han tröttnat på sitt jobb och ville utvecklas. Sökte efter trädgårdsmästare på distans men hittade Arbetsledare grönyteförvaltning. Bra upplägg. Bra praktik (LIA).

Utbildningen till arbetsledare med inriktning hållbar grönyteförvaltning kan du läsa mer om här »