Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Första steget mot ett nytt yrke

Första steget mot ett nytt yrke

”Att läsa Trädgårdsdesign Primo tror jag är en väldigt bra sätt att se om ens förväntningar och förhoppningar och kanske även farhågor stämmer överens med verkligheten. Därefter blir det betydligt lättare att fatta ett beslut om detta är ett yrke som passar en. Jag känner personligen, efter Trädgårdsdesign Primo, att jag blivit mycket mer säker på att jag har en framtid i branschen än vad jag kände innan.”

Linda Brigantini 

Första steget till ett framtidsyrke

Det har varit jättespännande att läsa Trädgårdsdesign Primo och den har gett mig en djupare inblick i vad som krävs för att kunna välja den här vägen som ett möjligt framtidsyrke. Vad som faktiskt behövs rent kunskapsmässigt för att inte bara kunna leverera designlösningar som är estetiskt tilltalande utan även är genomförbara både ur funktionella och hållbara aspekter, allt enligt kundens behov och platsens förutsättningar.

En glimt av branschen

Det här var inte helt nytt för mig, men jag känner att jag fått bättre självförtroende för hur jag kan tänka kring de här bitarna och även hur jag kan diskutera och motivera mina designförslag. Jag känner att jag bottnar bättre i ämnet nu efter kursen, men jag förstår även att det är mycket kvar för mig för att kunna leverera kompletta designförslag på den nivå som jag vill. Detta var ett första steg och jag har fått en glimt av branschen och även insikter hur jag skulle vilja arbeta som trädgårdsarkitekt i framtiden. Det har öppnat upp för nya frågor, samtidigt som jag fått en del bekräftat som jag tänkte sedan innan.

Linda Brigantini har siktet inställt på ett yrke som trädgårdsarkitekt.

Från butikschef till ett nytt yrke

Jag har jobbat som butikschef i många år och älskade servicedelen, att få hjälpa kunder och kunna se till att de vara glada när de lämnade oss, kanske ännu gladare än de var innan besöket. Det var även givande att leda personal, att utveckla verksamheten, att skapa tilltalande miljöer och samtidigt ha fokus på lönsamhet. Men arbetstiderna i butik är inte så tilltalande för mig, speciellt inte när man har barn och alltid jobbar när alla andra är lediga. Så jag valde till slut att säga upp mig och haft den stora förmånen att i den här fasen av livet kunna fundera på vad jag egentligen vill göra framöver. Inte bara vad man borde göra.

Drömmen om ett grönt och fritt arbete

Jag drömde om ett fritt arbete där man själv styr när och var saker sker, att kunna vara kreativ och glädja folk och att också kunna fortbilda sig. Jag har alltid älskat trädgård men inte sett det som en yrkesmöjlighet förrän jag började få upp ögonen för trädgårdsdesign och att det faktiskt finns människor som jobbar som trädgårdsarkitekter och att det verkar funka alldeles utmärkt! Jag började leta efter vägar in i branschen och hittade då Trädgårdsakademin. Efter mycket efterforskningar så kändes det helt rätt att landa i detta. Primo var en bra start för att få en bättre inblick i vad jag vill och jag har landat i slutsatser efter kursen som jag nog inte hade kunnat komma fram till annars.

Kunskap och inspiration via webbinar

Det hade inte gjort något om den var ännu mer avancerad! Personligen hade jag velat ha ännu mer fakta. Kursen har öppnat upp något och jag har själv sökt vidare i nästan varenda avsnitt och tagit reda på mer själv, av rent intresse. Så kursen kändes inte för svår. Samtidigt är det en bra bredd på kursen där man får se många vinklar på vad som krävs av en om man ska gå vidare inom branschen. Framför allt genom webbinaren så har jag insett vad som krävs av mig som grön yrkesperson. Det har erbjudits många intressanta föreläsningar som jag har slukat via webbinaren och flera har känts väldigt värdefulla, både för kunskap och inspiration.

Engagerande återkoppling från läraren

Nej, jag tycker nog det var en bra avvägning mellan de olika delarna men kanske att det var extra spännande när det nämndes något om trädgårdshistoria. Det fanns några boktips om just historia så de har jag slukat och ser verkligen fram mot att läsa kursen Villaträdgårdens historia lite längre fram.

Återkopplingen från läraren har nog känt allra mest givande under tiden jag läst Primo. De har varit väldigt engagerande och nyanserade kommentarer. Det märks att person har sett vad man försökt göra, så det har varit en jättebra del av Primo.

Utmaning att lita på sin egen förmåga

Det var nog det sista praktikfallet, det var ju en god sammanfattning av hela kursens innehåll egentligen och blev en påminnelse om alla de kunskaper man behövt ta till sig under studietiden. Det var väldigt inspirerande men också läskigt att lämna in ett stort förslag för granskning och våga lita på min egen förmåga att kunna leverera något av hyfsad kvalitet, som dessutom sedan skulle skärskådas av ett proffs. Det var utmanande! Jag fick se till att lära mig Procreate, digital ritteknik, för att kunna få ner idéerna på papper så att säga. Det var väldigt utmanande att skapa dokument där jag kan fullt ut visualisera för någon annan vad jag tänkt mig. Men nu känner jag mig bekväm i Procreate och kommer även lära mig SketchUp, dels på egen hand och även via kursen Trädgårdsritningar i SketchUp, som Lina håller. Det känns så bra att man kan jobba i lager och gå fram och tillbaks i ritandet.

En framtid i branschen

Att läsa Trädgårdsdesign Primo tror jag är en väldigt bra sätt att se om ens förväntningar och förhoppningar och kanske även farhågor stämmer överens med verkligheten. Därefter blir det betydligt lättare att fatta ett beslut om detta är ett yrke som passar en. Eller om det kanske är något annat man letar efter. Jag känner personligen, efter Primo, att jag blivit mycket mer säker på att jag har en framtid i branschen än vad jag kände innan. Nu har det blivit mer verkligt.

Trädgårdsutbildning på distans

Distans passar mig jättebra! Det var egentligen nödvändigt för mig att det var på distans, att jag kunde styra tiden helt själv och kunna pussla med vardagsliv och familj. Samtidigt är det en utmaning att ta sig den tiden som behövs för studierna när andra plikter drar i en. Jag får se om jag blir bättre på det i kommande kurser, att prioritera mig själv och tiden som krävs för studierna. Att studierna var på distans har varit helt nödvändigt för mig för att kunna ta steget att testa på det här.

Siktet inställt på trädgårdsarkitekt som yrke

Jag är fullt medveten om jag har en bit kvar för att kunna leverera kompletta förslag, men absolut så är målet att kunna erbjuda tjänster inom trädgårdsdesign i framtiden. Sedan om det blir på heltid eller inte, det vet jag inte riktigt ännu, men jag tänker att det ändå ska vara mitt huvudsakliga arbete framöver.

Bild: Linda Brigantini