Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Wexthusets Lena Ljungquist om e-handel, odlingspassion och pelargoner

Wexthusets Lena Ljungquist om e-handel, odlingspassion och pelargoner

När vi besöker Lena Ljungquist, som driver Wexthuset, så möts vi av en brunbränd och utvilad, glad kvinna. Lena har varit på en veckas semester på Kanarieöarna mitt i all julstress. På vår fråga hur i all världen hon hinner med detta svarar hon:

-Jag känner att man måste ladda batterierna och nu passade det väldigt bra i tid. Vår säsong här på Wexthuset startar snart med fröer och sticklingar så då gäller det att vara utvilad.

Intresserade som vi är så ber vi Lena berätta lite om sig själv sch sin affärsidé.

-Jag har alltid varit intresserad av odling. Redan som 10-åring så började jag ta sticklingar och så fröer. Jag kan bli helt lyrisk av att se en grodd sticka upp. Mitt största intresse har varit pelargoner. Jag startade en hemsida där vi hade ”bytesannonser” och sedan utvecklades det vidare till en regelrätt e-handel. Wexthuset idag är ju ett e-handelsföretag med mängder av artiklar och varumärken som vi delvis är agenter för. Jag har en bakgrund inom IT som både programmerare och projektledare så e-handel kändes ganska naturligt för mig och min man som numera är involverad i företaget.

-Berätta lite mer om pelargoner? Hur startade det? undrar vi.

-Från att ha först ha hållit till i min egen källare med hyllor och lampor så började jag i ett iskallt tomt glasväxthus på Ekerö på 300 kvm där jag fick starta med att bygga bänkar, vattna för hand, isolera med bubbelplast osv. Det var ett slitgöra. Iskallt att stå där och plantera sticklingar, men jättekul förstås. Jag reste ofta till England för att ta hem nya sorter. Jag kunde göra snabba resor dit på morgonen och hem samma kväll. Idiotiskt när man ser på det så här i efterhand men det stora intresset drev mig vidare. Jag har säkert tagit hem flera hundra nya sorter till Sverige på det sättet. Som mest hade vi 1400 olika sorters pelargoner i sortimentet.

-För 12 års sedan flyttade vi hit till Enhörna, vid Mälarens strand, fortsätter Lena. Det här är ett stort hus från 1896 med en stor tomt som har varit ett sommarhem för kvinnliga frälsningssoldater. Här finns gott om gamla, vackra äppelträd. Vi har givetvis byggt ut så vi har både ett vinter- och ett sommarväxthus. Trädgården har under åren utvecklats så den innehåller många växer och olika rum. Här finns en magnolialund, olika typer av blåregn, perennrabatter, rosenpergolor, örtagård och köksträdgård. Wexthusets verksamhet med lager och kontor ligger en bit bort i ett 5000 kvm stort före detta hönshus.

-Vilka är era kunder? vill vi veta.

-Från början var det bara ”pelargontanter” men senaste fem åren har vi sett att fördelningen har svängt. Nu är det många yngre som handlar hos oss. Det är samma fördelning mellan män och kvinnor som e-handeln i övrigt, dvs 60% kvinnor och 40% män. De yngre blir allt fler. Jag tror att den trend som vi sett tidigare med hemmaodling i trädgårdar, på balkonger och i kryddfönstret i köket, numera har blivit en livsstil. Den kommer att öka tror vi, och utvecklas till en naturlig del av folks vardag. Klimatsmarta lösningar ligger i tiden. Vi själva är mycket noga med allt material vi jobbar med. Vi återvinner våra egna förpackningar. Det kan mycket väl hända t ex att en kund får produkterna i en låda från Apoteket som någon av våra anställda tagit hit till jobbet. Vi använder inte bubbelplast utan klipper små kartongbitar av wellpapp när vi skickar fröer t ex.

-På er hemsida finns något som heter Faktabanken. Vad är det? frågar vi lite nyfiket.

Lena svarar med ett skratt att det är vår egen kunskap som vi vill dela med oss av. Jag lägger ut goda råd om det mesta inom odling, belysning, sticklingar osv. Min mission är att göra det enkelt för gemene man att komma igång. Det är fint för själen att odla. Ett nytt förhållningssätt.

Jag fotograferar mycket, gärna detaljer, det är en av mina passioner. På Youtube har jag en film om hur man förökar rosor, odlar tomater, gör omplanteringar osv. Jag älskar att utbilda och att skriva runt ämnet vilket gör att jag får allt mindre tid för växterna. Jag ska snart ha ett webbinar för Trädgårdsakademins elever om min tid som växtsamlare. Jag har ju själv studerat vid Trädgårdskademin när jag läste kurs inom trädgårdsdesign så det ska bli kul att få återknyta kontakten med den världen.

-Har du någon unik specialitet, något som är ditt hjärtebarn? Vill vi veta förstås.

-Jag har fått en genbank av en man som heter Cliff Blackman. Cliff är en 84 år gammal entusiast som jag träffade år 2006 vid en internationell pelargonkonferens i Australien. Han har en helt ny sort som inte är likt något annat. Zonartic heter släktet. Ni kan se dessa blommor på min hemsida. Jag blev helt betagen i hans pelargoner. Vi började brevväxla och efter ett år erbjöd han mig att få ta del av hans genbank. Givetvis tackade jag ja till detta. Det har blivit en helt fantastisk kommers runt denna unika och supervackra pelargon Zonartic.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om de fantastiska Zonartic-pelargonerna. Bild: Wexthuset.

Vi blickar ut över havet av sticklingar i växthuset och tackar Lena för den entusiastiska och givande pratstunden. När vi går tillbaka till bilen så kan vi för vårt inre höra Frälsningsarméns soldater som sjunger O hur saligt att få vandra blandat med hönornas dova kackel runt knuten på växthuset.
O hur saligt är inte livet…