Öppet webbinar: Genius Loci – hur skapas en trädgård som är ett med sin omgivning?

Välkommen till ett öppet webbinar med Johanna Antonsson pristagare i Årets trädgårdsarkitekt 2023.

Du anmäler dig här »

Stora träd, branta sluttningar och berg är vanligt förekommande, naturliga inslag i våra svenska trädgårdar, som ibland kan kännas utmanande. Å andra sidan är det också en möjlighet till en unik design. Vi utgår från en trädgård i en bergig norrsluttning i blåsigt kustklimat och ser hur man vänder utmaningar till tillgångar, och designar en unik trädgård med tydlig förankring på platsen. Vi tittar på hur man skapar en sömlös övergång mellan ute och inne, mellan trädgård och omgivande natur samt hur valet av material och växter bidrar till att man känner platsens själ i trädgården.

När man skapar trädgårdar i naturnära miljöer har man inte bara en byggnadsstil att ta hänsyn till utan också en omgivande miljö som många gånger påverkar trädgården mer än själva byggnaden. Begreppen Genius-Loci och Borrowed Landscape är centrala inom trädgårdsdesign och särskilt i naturnära miljöer.

Johanna berättar om hur hon byggt upp sin privata trädgård på Älgö i Stockholms skärgård som utsågs till Årets trädgård 2020 och gav henne en andra plats i Årets trädgårdsarkitekt 2023.

Föreläsare Johanna Antonsson är VD:n och tech-entreprenören som 2021 valde att byta karriär och ägna sig heltid åt sin stora passion i livet – trädgård och design. Hon är diplomerad trädgårdsarkitekt vid Oxford College of Garden Design och driver sin egen designstudio The Moose Garden.