Webbinar: Mästarrabatten 2012 – I skuggan av ett träd

Många känner landskapsarkitekt Maria Arborgh från SVT:s Söderläge. Där förvandlade hon trista utemiljöer till intressanta, personliga och trivsamma trädgårdsrum. Just förmågan att se nytt, att efter behov förändra form och scenografi för att bygga trädgårdar som är sköna att se på och vara i, är en av Marias främsta styrkor. Hennes arbetsmaterial är växterna som hon väljer utifrån form och struktur. De ska ge det intryck hon vill skapa, förutom att de ska trivas på växtplatsen förstås.

Med Mästarrabatten 2012 vill Maria Arborgh visa att en rabatt kan vara en lättskött, dekorativ plantering snarare än den ständigt blommande komposition som många förstår med ordet rabatt.

I skuggan av ett träd bygger på former, strukturer och kontraster. Formen på rummet och på ytorna betyder lika mycket som formen på växterna.

Föreläsare Lena Truelsen blev färdig trädgårdsingenjör 1976 och är fjärde generationen trädgårdsmästare. Genom åren har hon drivit gardencenter, arbetat med projektering av utemiljöer i bostadsområden och de senaste 20 åren har hon varit projektledare i Trädgårdsringen och BoGrönt, där huvudsakliga uppgiften varit att leda arbetet med årets återkommande kampanjer; växtval och inköp.