Webbinar: Historiska rosor

Det finns ingen annan växtgrupp som har varit så betydelsefull och använts så mycket i så skilda sammanhang hos människan som just rosen. Inom litteraturen, teatern, filmen, musiken och som en stor symbol för kärlek när människan vill uttrycka detta.

En enorm mångfald visar den också upp. Man brukar säga att det finns mer än 50 000 arter och sorter och ständigt nya kommer ut på marknaden. Den äldsta kända rosen i kultur är Rosa richardii ’Sancta’ – mumierosen, som är omkring 5 000 år gammal. Funnen som ett fossil i en Egyptisk forngrav, som en del av en huvudbonad. Men rosen som art på jordklotet har betydligt äldre dateringar. Då handlar det om miljontals år.

Rosor skulle kunna användas mycket mer i offentliga sammanhang. Det finns en mängd lättskötta och pålitliga arter och sorter. De historiska rosorna har utöver sitt fantastiskt vackra utseende även underbara dofter, dekorativa nypon, vissa sorter till och med fina höstfärger. Många rosor blir väldigt kraftfulla i sitt växtsätt och kan täcka stora ytor. Ur biologisk synvinkel är rosor även bra för pollinerande insekter och det gäller de rosor med synliga ståndare i blomman.

Föreläsare Peter Svenson är ansvarig trädgårdsmästare i Jonsereds Trädgårdar utanför Göteborg. Han har designat och lett återskapandet av den 1800-tals herrgårdsträdgård som en gång fanns där. Peter lärde sig mycket om rosor som ansvarig trädgårdsmästare i Nordens största Rosarium i Trädgårdsföreningen i Göteborg under åren 2000 till 2007. Peter är också författare till boken ”Ekologisk Trädgårdsglädje” och utsågs 2006 till ”Årets trädgårdsmästare” av Gröna Pennklubben.