Webbinar: Funktionella marktäckare för olika ståndorter, del 2(2)

Vi fortsätter vår serie i två delar om funktionella marktäckare och går igenom sorter för skugga, halvskugga eller sol. För torr jord eller näringsrik fuktighetshållande samt sorter för sur jord (lågt pH). I de mest extrema lägena är det inte så många sorter att välja bland men väldigt många av våra mest använda marktäckare har så kallad bred ståndortsamplitud, de trivs bra lite överallt.

Träd och större buskar blir trädgårdens tak och väggar, de skapar miljö, avgränsning, vindskydd och insynsskydd. Marktäckarna blir trädgårdens mattor som skapar lugn och binder samman planteringsytan. Med rätt växt på rätt plats blir trädgården också lättskött.

Föreläsare Lena Truelsen är genuint växtintresserad. Hon är utbildad trädgårdsingenjör och är fjärde generationen trädgårdsmästare. Genom åren har hon jobbat i plantskola, drivit gardencenter, arbetat med projektering av både villaträdgårdar och utemiljöer i bostadsområden. Hon har varit projektledare i BoGrönt, där huvudsakliga uppgiften varit marknadsföring av årets återkommande kampanjer. Idag är Lena en av lärarna på Trädgårdsakademin.