Webbinar: Hur återskapas och klimatanpassas en gammal trädgård?

Med siktet inställt på att återskapa både hus och trädgård till hur det såg ut under sina bästa glansdagar började en lång men fantastisk förvandling. Fokuset för trädgården från dag ett var att bevara, återbruka och förädla det som redan fanns och på samma gång addera mer biodiversitet.

Villa Solbacka är ett genuint sommarparadis på Skarpö med en spännande historia från tidigt 1900-tal, men som under många år stod och förföll. 2018 köptes fastigheten av nya ägare och har sen dess restaurerats både invändigt och utvändigt.

Denna föreläsning handlar om hur processen såg ut från första brief till färdig trädgård. I processen redovisas även olika beräkningar för klimatavtryck vid materialval och ökad biodiversitet samt andra faktorer som var avgörande för att trädgården skulle bli så “klimatsmart” som möjligt.

Föreläsare är Nina Thelberg Eklund, trädgårdsarkitekt på Älska Trädgård. Hon är även styrelseledamot i föreningen “Hållbara Trädgårdsföretag” och certifierad inom “Sustainable Garden Design” 2022 via London College of Garden Design. Hon bedriver även kurser i “Klimatberäkna din trädgårdsdesign” i egen regi. 2023 vann hon hederspris för Villa Solbacka med motiveringen “en trädgård med särskilt fokus på hållbarhet och klimatavtryck” i tävlingen Årets Trädgårdsarkitekt 2023 (Trädgårdsakademin).