Chatt: Beth Chatto’s grusträdgård – vackert, kargt och torktåligt

Det har blivit dags att tillsammans planera en uttrycksfull trädgård för en fiktiv kund som gillar en färgglad men något sparsmakad och torktålig trädgårdsstil inspirerad av Beth Chatto och hennes karaktäristiska grusträdgårdar.

Peter och Maja bor lantligt i zon 1 och har en stor trädgård till förfogande. Omgivningen består av betesmarker och ett hedlandskap med gräs, ljung och solitära enar här och var. Det är öppet och ganska blåsigt. Jorden i trädgården är genomsläppligt sandblandad och mot utkanten av trädgården växer ett gäng tallar på en liten ås. pH-värdet är något förhöjt, med andra ord, strax över 7.

Älsklingsväxterna är formstarka uppstickare som yucca, stäpplilja och fackellilja, gärna kombinerat med skira vävarväxter som stenkyndel, gillenia eller rosa brudslöja. De hårda materialen för gångar och uteplatser ska passa trädgårdsstilen och huset som är en modern skapelse i svart falu-färg.

Kundparet uppskattar både varma, brinnande färger som kan studsa mot den svarta fasen, men de pratar också om silvrigt, blått och blågrönt och de vill gärna se spännande eller lite ovanliga materialmöten.

Trädgårdens befintliga gräsmatta tas bort och kunderna vill att den ska ersättas av rik blom, men ändå med en viss sparsmakad eller lite karg stämning. Främsta inspirationskällan vad gäller trädgårdspersonligheter är Beth Chatto och hennes grusträdgårdar, eller ”gravel gardens”. Läs gärna på lite i förväg om stil och växtval, så ses vi på chatten för att planera och gestalta!